Lucie Hradecká (vpravo) a Andreja Klepáčová slaví triumf ve čtyřhře v...

Lucie Hradecká (vpravo) a Andreja Klepáčová slaví triumf ve čtyřhře v Cincinnati. | foto: Profimedia.cz

Hradecká opět ovládla čtyřhru v Cincinnati, Bartyová se jedničkou nestane

  • 13
Lucie Hradecká je potřetí šampionkou čtyřhry na elitním turnaji v Cincinnati a pokaždé vyhrála s jinou spoluhráčkou. V roce 2012 to bylo s Andreou Hlaváčkovou, loni s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou a nyní slaví první společnou trofej s Andrejou Klepačovou ze Slovinska. Celkově vybojovala čtyřiatřicetiletá česká tenistka 23. deblový titul.

Hradecká s Klepačovou v tomto týdnu na Western&Southern Open neztratily jediný set. Ve čtvrtfinále hrát nemusely, protože wimbledonské vítězky Barbora Strýcová a Sie Šu-wej z Tchaj-wanu k zápasu nenastoupily. V semifinále pak vyřadily dvojčata Karolínu a Kristýnu Plíškovy a v sobotním finále přehrály 6:4, 6:1 německo-nizozemský pár Anna-Lena Grönefeldová, Nizozemka Demi Schuursová.

„Je to jako nějaké kouzlo. Zdejší turnaj se mi opravdu líbí a mám na něj spoustu krásných vzpomínek z minulosti,“ řekla Hradecká. „Hrály jsme (ve finále) moc dobře, Andreja až neuvěřitelně. Jsem šťastná, jak nám to jde a doufám, že na takovéto úrovni budeme pokračovat,“ dodala.

Finále bylo vyrovnané jen do stavu 3:3, pak česko-slovinská dvojice získala devět z 11 gamů. V poslední době se jim přitom nedařilo. Od dubnového semifinále v Charlestonu, což bylo jejich společným nejlepším výsledkem, a třetího kola na Roland Garros vypadly v Eastbourne, Wimbledonu i v Torontu pokaždé v prvním kole.

„Myslím, že jsme napravily naše chyby. Teď máme na hřišti dobrou chemii a bojujeme o každý míč až do konce,“ řekla Klepačová.

Bartyová jedničkou nebude, Djokovič zase padl s Medveděvem

Ruská tenistka Světlana Kuzněcovová porazila na turnaji v Cincinnati po Karolíně Plíškové i nejvýše nasazenou Ashleigh Bartyovou, výhra 6:2, 6:4 ji poslala do finále. Australance Bartyové unikla šance vrátit se po týdnu do čela světového žebříčku před Japonku Naomi Ósakaovou.

Čtyřiatřicetiletá Kuzněcovová je aktuálně až na 153. místě světového žebříčku a v Cincinnati startuje na divokou kartu.

Na turnaji přitom dvojnásobná grandslamová vítězka vyřadila Američanku Sloane Stephensovou, ve čtvrtfinále Plíškovou a nyní i šampionku z Roland Garros Bartyovou.

Ta by se v případě postupu do finále dostala po týdnu zpět do čela žebříčku a zajistila by si pozici nejvýše nasazené hráčky US Open. Po její dnešní nečekané porážce na prvním místě zůstane Ósakaová, jež musela v pátek vzdát čtvrtfinále s Američankou Sofií Keninovou.

Kuzněcovová prošla do finále poprvé v dosud strastiplném roce. Měnila trenéry, musela pauzírovat se zraněným zápěstím, pak s kolenem a do USA odletěla později, než plánovala. Měsíce totiž čekala na vízum a nemohla kvůli tomu obhajovat titul ve Washingtonu.

„Myslím, že všechno se děje z nějakého důvodu. A to platí i pro to, když jsem nedostala víza. Být týden dva doma mi pomohlo. Stalo se tam něco důležitého v mém životě a nyní se cítím lépe,“ řekla trochu tajemně Kuzněcovová.

V Cincinnati se zkušená tenistka pořadatelům odvděčila za divokou kartu postupem do finále a bude hrát o 19. titul v kariéře. Její soupeřkou bude Američanka Madison Keysová, jež přehrála krajanku Keninovou 7:5, 6:4.

Prvním mužským finalistou se stal Belgičan David Goffin, jenž v semifinále porazil 6:3, 6:4 Francouze Richarda Gasqueta a zahraje si poprvé v kariéře o titul na turnaji série Masters. V neděli se střetne s Rusem Daniilem Medveděvem.

Světová jednička Novak Djokovič tak titul v Cincinnati neobhájí. V generálce na US Open podruhé letos na Medveděva nestačil, prohrál s ním 6:3, 3:6 a 3:6. Třiadvacetiletý Medveděv je ve finále na třetím turnaji za sebou.

Srbský šampion Wimbledonu v této sezoně vypadl s Medveděvem na antukovém Masters s Monte Carlu. Ani v sobotu na betonu v Ohiu na rozjetého ruského tenistu recept nenašel. Moskevský rodák se pokusí dnes vyhrát i finálový duel, což se mu nepovedlo minulou neděli v Montrealu a týden předtím ve Washingtonu.

Daniil Medveděv v semifinále turnaje v Cincinnati.
Daniil Medveděv returnuje v semifinále turnaje v Cincinnati.
Novak Djokovič returnuje v semifinále turnaje v Cincinnati.
Novak Djokovič v semifinále turnaje v Cincinnati

Djokovič držel zápas ve svých rukou do stavu 6:3 a 2:2. Pak nevyužil klíčový brejkbol a Medveděv ho od té doby přehrával. Na turnajích Masters ztratil Djokovič semifinálový zápas, i když po prvním setu vedl, poprvé po 16 letech.

„Abych byl upřímný, ani nevím, jak se mi to povedlo. V první sadě jsem byl tak unavený a nevěřil jsem, že s Novakem vydržím hrát s takovým nasazením. Ve druhé sadě se to v jednu chvíli otočilo a diváci mi dodali hrozně moc energie,“ řekl Medveděv, se 43 výhrami nejúspěšnější tenista sezony.

Daniil Medveděv v semifinále turnaje v Cincinnati.
Daniil Medveděv v semifinále turnaje v Cincinnati.
Daniil Medveděv v semifinále turnaje v Cincinnati.

V Cincinnati ho dnes čeká už 18. zápas během dvaceti dnů. Stejně jako Goffin bude usilovat o nejcennější titul a první trofej z Masters. Ve světovém žebříčku si polepší z osmého místa na životní sedmé.

Turnaj mužů a žen v Cincinnati

tvrdý povrch

Muži (dotace 6 735 690 dolarů)
Dvouhra - semifinále:

Goffin (16-Belg.) - Gasquet (Fr.) 6:3, 6:4
Medveděv (9-Rus.) - Djokovič (1-Srb.) 3:6, 6:3, 6:3

Ženy (dotace 2 944 486 dolarů)
Dvouhra - semifinále:

Kuzněcovová (Rus.) - Bartyová (1-Austr.) 6:2, 6:4
Keysová (16-USA) - Keninová (USA) 7:5, 6:4

Čtyřhra - finále:
Hradecká, Klepačová (8-ČR/Slovin.) - Grönefeldová, Schuursová (5-Něm./Niz.) 6:4, 6:1

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga