Zdeněk Kolář

Zdeněk Kolář | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Na challengeru v Prostějově jde do akce turnajová dvojka Cuevas

  • 0
Hned úvodní zápas 1. kola prostějovského turnaje Moneta Czech Open přinesl českému tenisu radostný okamžik. Zdeněk Kolář vydřel postup, kdy ve třísetovém duelu přetlačil Němce Jana Choinského. Jednadvacetiletý hráč, který v extralize reprezentuje Prostějov a hrál na důvěrně známém kurtu, v závěru třetí sady vyhrál čtyři hry v řadě a zahraje si osmifinále.

„Za stavu 2:4 ve třetím setu to nevypadalo dobře, snažil jsem se ale stále bojovat. Míč po míči. Vyplatilo se to. Soupeře se podařilo zlomit,“ konstatoval Kolář, což soupeř potvrdil i závěrečnou dvojchybou při Kolářově mečbolu.

Před českým hráčem si postup vybojoval zkušený Michail Kukuškin z Kazachstánu, vítěz prostějovského turnaje z roku 2016. Jeho francouzský protivník Antoine Hoang byl od začátku pod velkým tlakem a v celém střetnutí získal pouze čtyři hry.

Před startem hlavní soutěže vyvrcholila kvalifikace. Ve čtyřech finálových zápasech bojovali o postup tři zástupci českého tenisu. Marek Jaloviec prohrál s Italem Gianlucou Magerem, stejně jako Jan Mertl s Martinem Cuevasem s Uruguaje. Výhru slavil pouze Jan Šátral po třísetovém boji se Slovákem Tomášem Ličkou.

„Po delší době se mi podařilo vyhrát tři zápasy v řadě. Z postupu mám pochopitelně radost, třeba se mi vrací forma, kterou jsem v poslední době postrádal,“ poznamenal Šátral a v 1. kole zkusí potrápit Švéda Eliase Ymera.

Dnes turnaj pokračuje zbývajícími duely 1. kola. Šlágrem bude především duel nasazené dvojky Pabla Cuevase s Uruguaje s domácím Adamem Pavláskem. Představí se i obhájce posledního vítězství Jiří Veselý nebo další daviscupový reprezentant Václav Šafránek. První zápasy se hrají od 11 hodin.

Turnaje s dotací 127 tisíc eur vyvrcholí v sobotu.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga