Čeští tenisté prohráli s Austrálií

  • 83
Perth - Až domácí Australané zastavili české tenisty v cestě do finále Hopmanova poháru. Jiří Novák sice dokázal porazit světovou jedničku Lyeytona Hewitta a v druhém setu závěrečné čtyřhry odvraceli Australané mečbol, přesto se nakonec z těsného vítězství 2:1 radoval favorit. V úvodním duelu podlehla Daniela Bedáňová po boji Alicii Molikové 6:7 (3:7), 5:7, poté přišla výhra Nováka 6:2, 3:6, 6:3 nad Hewittem a o prvním místě ve skupině B rozhodl až super tiebreak závěrečné čtyřhry, který patřil Austrálii v poměru 10:4.

V úvodní dvouhře prohrála Bedáňová i přesto, že v první sadě vletěla na dvorec jako uragán a za stavu 5:1 měla setbol. Ten ale neproměnila, o náskok postupně přišla a tie-break prohrála 3:7. Výkon Molikové označila agentura Reuters za heroický; čtyřiadevadesátá hráčka žebříčku WTA stále ještě v soutěži
neztratila ani set, přestože nastoupila i proti světové osmičce Daniele Hantuchové ze Slovenska.

Duel Nováka s prvním hráčem světového žebříčku Hewittem pak skončil nečekaným vítězstvím českého tenisty ve třech setech. Sedmý hráč světa Novák v utkání proti favorizovanému Australanovi dominoval, domácí tenista ovládl jen druhou sadu. Australané tak před svými fanoušky v Perthu dosud prohráli jediný zápas.

"To je jedno z největších vítězství mého života. A přišlo v pravý čas," pochvaloval si český reprezentant. "Dařilo se mi hrát rychle a asi jsem dnes byl o trochu lepší než Lleyton," řekl podle agentury Reuters.

O druhém finalistovi se v pátek rozhodne mezi dosud neporaženými celky Belgií a USA.

V utkání o třetí místo ve skupině B zvítězili Slováci nad Itálií 3:0. Ve dvouhrách neprohráli Daniela Hantuchová a Dominik Hrbatý se svými soupeři ani set, takže závěrečná smíšená čtyřhra se pak hrála už jen ve zkrácené podobě, do osmi vítězných gamů. Italská dvojice tak zakončila turnaj v Perthu s třemi porážkami.

Výsledek - skupina B:
ČR - Austrálie 1:2

Bedáňová - Moliková 6:7 (3:7), 5:7, Novák - Hewitt 6:2, 3:6, 6:3, Bedáňová, Novák - Moliková, Hewitt 6:4, 5:7, 4:10.

Slovensko - Itálie 3:0
Hantuchová - Farinaová-Eliaová 7:5, 6:3, Hrbatý - Sanguinetti 6:3, 7:6 (7:4), Hrbatý, Hantuchová - Sanguinetti, Farinaová-Eliaová 8:3.

Konečné pořadí skupiny B:
1. Austrálie 3 výhry, 2. Česká republika 2, 3. Slovensko 1, 4. Itálie 0.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga