Český tenista Tomáš Macháč v duelu s Richardem Gasquetem.

Český tenista Tomáš Macháč v duelu s Richardem Gasquetem. | foto:  Reuters

Srdnatý boj, přesto porážka. Češi v Davis Cupu padli s Francií 1:2

  • 88
Čeští tenisté na úvod skupiny finálového turnaje Davisova poháru těsně prohráli s Francií. Naději jim dal výborný Tomáš Macháč, jenž porazil Richarda Gasqueta 7:6 a 6:2. Následně však Jiří Veselý podlehl Adrianu Mannarinovi 7:6, 4:6 a 2:6. V rozhodující čtyřhře Macháč s Jiřím Lehečkou dlouho směřovali za senzací. S Pierrem-Huguesem Herbertem a Nicolasem Mahutem ale nakonec prohráli 6:3, 4:6, 3:6.

Po singlech byl stav nerozhodný 1:1. O vítězi zápasu mezi Francií a Českem tak rozhodovala čtyřhra, která měla mít vítěze daného předem…

Vždyť na jedné straně stáli čeští mladíci Jiří Lehečka a Tomáš Macháč a proti nim hvězdní Pierre-Hugues Herbert s Nicolasem Mahutem, kteří v neděli ovládli Turnaj mistrů.

Jasná záležitost? Ale kdeže.

Čeští tenisté francouzskou dvojici Herbert-Mahut trápili hned od začátku. Brejkbol za stavu 2:1 dokázal ještě bdělý Herbert zastavit.

Lehečka, Macháč vs. Herbert, Mahut

Reportáž z utkání

Za stavu 3:2 pro Čechy už ale přišel rozhodující moment první sady. 

A tentokrát houževnatí Lehečka s Macháčem slavili. Francouze dohnali k chybě, po které překvapivě vedli 4:2.

S tím nepočítal nikdo. Favorité se proti neznámým soupeřům nedokázali dostat do hry.

Za stavu 5:3 jde servírovat Lehečka. Dotáhne český šok v prvním setu do konce? Macháč s přehledem pokryl síť a připravil dva setboly. A tak si Češi první sadu vzít nenechali.

Ve druhém v sebevědomí českých hráčů nic nezměnilo, mladíci se hned při úvodním servisu soupeřů dostali k brejkbolu. Tentokrát ho ale nevyužili. Vynikající return Lehečky dal ještě jednu naději. I tu Francouzi smázli.

Francouz Nicolas Mahut (uprostřed) sleduje, kam pošle míček český soupeř Jiří Lehečka. Vpravo Tomáš Macháč.

Problém nastal při podání Macháče za stavu 4:3 pro Francouze. Češi jako by ztratili přesnost v úderech a rázem prohrávali 0:40.

Jistota ale našli jinde. Macháč třemi perfektními servisy vzal Francouzům veškeré pomyšlení na brejkbol. Stav byl nadále vyrovnaný.

Mahut s Herbertem se ale přeci jenom dočkali. Za stavu 5:4 konečně urvali servis českých mladíků a s tím i celý druhý set.

I ve třetí sadě stačilo Francouzům jediné české zaváhání, které přišlo ve čtvrtém gamu. Ztrátu podání už české duo vymazat nedokázalo a závěrečnou sadu prohrálo 3:6.

Sebevědomý první český bod

Ještě než Macháč vyrazil úřadovat do čtyřhry, obstaral pro Česko vedení 1:0. Ve své premiéře v Davis Cupu přehrál Gasqueta 7:6 a 6:2.

Pětatřicetiletý Francouz posbíral ve své kariéře na okruhu ATP 560 vítězství. Do utkání proti Česku nastoupil jako francouzská dvojka.

Volba kapitána Jaroslava Navrátila, který proti bývalé stálici první desítky a současnému 86. hráči světa vyslal Macháče, byla poněkud překvapivá. 

Další člen jeho kádru Lehečka se totiž na nedávném challengeru dostal až do finále a posunul se v žebříčku ATP před Macháče. Před měsícem ale s Gasquetem prohrál 2:6 a 4:6.

Macháč vs. Gasquet

Reportáž z utkání

Nicméně sázka na Macháče se moc povedla! 

„Byl jsem nadšený, že můžu hrát a jsem moc šťastný, že jsem debut zvládl. Ukázal jsem srdce,“ jásal Macháč na kurtu. „První game byl hodně důležitý, byl jsem hodně nervózní, ale bojoval jsem o každý míč. Postupně jsem se rozehrál a ve druhém setu už byl lepší,“ radoval se.

Rodák z Berouna nezačal dobře. Hned v prvním gamu musel odvracet tři brejkboly. Ale při jejich likvidaci si počínal úspěšně.

Především díky dobře mířenému servisu nakonec první hru získal. Při dalším podání se ale dostal do totožných problémů.

Gasquet tentokrát první ze tří brejkbolů vítězným forhendem do rohu využil. Bláznivý začátek ale následně podpořil i sám Francouz, jenž při svém servisu neuhrál ani míček.

Světelná tabule ukazovala stav 2:2, když se oba hráči uklidnili a začali si více hýčkat svůj servis. A vyrovnaný průběh tak musel rozsoudit tiebreak.

V něm se Macháč po výborném returnu dočkal chyby Francouze z forhendové strany a rázem vedl 3:0. O kousek později pak český mladík skvěle vystihl stranu, kterou si soupeř vybral k prohozu, a zvýšil na 6:2. Druhý setbol využil a po 56 minutách se radoval ze zisku první sady.

Takovéhle momenty si budu ukládat v paměti, radoval se Macháč

V druhém setu se Macháč rychle dostal k brejkbolu. Jeho troufalý kraťas po chvíli rozmýšlení zastavila páska, další dva brejky Gasquet odvrátil sám. Po ubojovaných třinácti minutách nakonec bral první hru Francouz.

I v dalším gamu ale Čech zatápěl. Gasqueta znovu brejknul čistou hrou a když soupeři sebral i další podání a zvýšil na 4:1, zápas rozhodl.

Sebevědomě hrající Čech vše zakončil rezolutním esem. Druhou sadu získal v poměru 6:2 a zařídil svému týmu první bod.

Veselý na kolegu Macháče nenavázal

Jiří Veselý nastoupil do utkání s Adrianem Mannarinem povzbuzený Macháčovým vítězstvím.

Tušil ale, že ho čeká tuhý boj. 

Veselý vs. Mannarino

Reportáž z utkání

Oba hráči se v úvodu utkání mohli opřít o podání. To se změnilo za stavu 3:2 při servisu Veselého. První brejkbol ještě Francouz mizerným forhendem zahodil, ten další už ale zužitkoval.

Veselý se do setu vrátil na poslední chvíli. Mannarino za stavu 5:4 nejprve nevyužil setbol, načež soupeři nabídl vůbec první brejkbol v utkání. A Čech ho okamžitě využil.

První set tak rozhodoval až tiebreak. V něm předvedl absolutní dominanci český hráč, který si připravil hned pět setbolů. A druhým také rozhodl.

Jiří Veselý během zápasu Davis Cupu s Francouzem Adrianem Mannarinem

Za stavu 1:1 na gamy ve druhém setu šel na servis český hráč. 

Aut vystřídala dvojchyba a další nevynucený zkrat. Francouz nabídku přijal a využil hned první brejkbol. Tentokrát si Mannarino pohlídal i koncovku sady a srovnal na 1:1.

Veselého tížily dvojchyby, kterých během dvou setů nastřádal osm.

Bez diváků

Kvůli lockdownu v Rakousku se všechna utkání v Innsbrucku hrají před prázdnými tribunami.

Ve třetí sadě český hráč ubránil dlouhou první hru, ale pak o dalších pět gamů v řadě přišel a nakonec za dvě a půl hodiny prohrál.

„Klobouk dolů, jak to zahrál v důležitých momentech. Já jsem bohužel nenašel cestu, jak ho přehrát a získat převahu. Mrzí mě to, po výhře Tomáše jsme všichni cítili šanci a zodpovědnost jsem přijal. Bohužel to nedopadlo,“ řekl po porážce Veselý.

A jelikož následné čtyřhra skončila taktéž těsným neúspěchem, zavládlo v českém táboře zklamání. Tenisté cítili, že favorita mohli porazit. Ve druhém utkání skupiny narazí v neděli od 10:00 na Velkou Británii. 

Finálový turnaj tenisového Davisova poháru

Skupina C v Innsbrucku

Francie - ČR 2:1
Gasquet - Macháč 6:7 (3:7), 2:6
Mannarino - Veselý 6:7 (1:7), 6:4, 6:2
Herbert, Mahut - Lehečka, Macháč 3:6, 6:4, 6:3

Zbylé výsledky čtvrtečního programu ZDE


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga