Tenista Radek Štěpánek slaví vítězství v utkání Davis Cupu proti Belgii.

Tenista Radek Štěpánek slaví vítězství v utkání Davis Cupu proti Belgii. | foto: AP

Češi jsou krok od čtvrtfinále Davis Cupu, vyhráli Berdych i Štěpánek

  • 12
Český daviscupový tým je jedno vítězství od postupu do červencového čtvrtfinále Davisova poháru. Na pomalé antuce v belgickém Bree vyhráli v úvodní hrací den jak Tomáš Berdych, tak Radek Štěpánek, oba svým soupeřům nepovolili ani set. Čtyřhra je na programu v sobotu.

ON-LINE REPORTÁŽ jste sledovali ZDE

MALISSE - ŠTĚPÁNEK 2:6, 4:6, 6:7(3)

Štěpánkův duel proti belgické dvojce trval dvě hodiny 16 minut. Štěpánek dokázal vyhrát hladce i přesto, že v týdnu ho pronásledovalo nachlazení a zvýšená teplota. "Necítím se nejlíp. Proto jsem rád, že jsem vyhrál ve třech setech i ve stavu, jakém jsem," řekl Štěpánek České televizi.

Úvodní set získal český tenista díky dvěma proměněným brejkbolům 6:2. "Ten začátek byl hodně důležitý. On věděl, že musí ten bod uhrát. Ale já jsem zápas kontroloval," poznamenal.

Ve vyrovnaném druhém setu sice ztratil ve třetí hře poprvé v utkání své podání, ale vzápětí ho Malissovi dokázal vzít zpět. Klíčový brejk přišel v sedmé hře, sadu pak Štěpánek vyhrál 6:4.

Radek Štěpánek

Radek Štěpánek v utkání s Xavierem Malissem.

Stejná situace nastala i ve třetí sadě. Malisse vzal soupeři ve třetí hře servis, ale český tenista opět vzápětí srovnal. Vyrovnaný set nakonec musel rozseknout až tie break.

V něm měl devětadvacetiletý Malisse poslední šanci něco se zápasem udělat. Získal sice první míč, ale Štěpánek kontroval třemi vítěznými údery v řadě a zkrácenou hru už nepustil. Svému soupeři tak oplatil tři týdny starou porážku ze San José.

Malisse - Štěpánek 2:6, 4:6, 6:7 (3:7)

Esa: 5:6. Dvojchyby: 3:2. Vítězné míče: 23:25. Využité brejkboly: 3/8 - 6/7. Nevynucené chyby: 40:40. Celkem získané míče: 84:96. Čas: 2:16 hod.

ROCHUS - BERDYCH 3:6, 0:6, 4:6

Zápas Berdycha s Rochusem trval dvě hodiny a 21 minut a český tenista v něm proměnil šestý mečbol. "Jsem hodně spokojený, když člověk může do šatny přinést první bod a ještě po třech setech. Jsem rád, že to tak dopadlo," řekl Berdych po zápase v rozhovoru pro Českou televizi.

Česká dvojka vstoupila do zápasu proti 59. tenistovi světa Rochusovi rázně a díky brejku ze druhé hry vedla brzy 3:0.

Olivier Rochus (vlevo) gratuluje Tomáši Berdychovi k vítězství v úvodní dvouhře Davis Cupu Belgie - Česko

Olivier Rochus (vlevo) gratuluje Tomáši Berdychovi k vítězství v úvodní dvouhře Davis Cupu Belgie - Česko

Belgický tenista byl v úvodu utkání viditelně nervózní. K tomu přispělo i chování některých domácích diváků v hledišti, což Rochuse několikrát vytočilo. "Snášel to trošku hůř, víc ho to rozhodilo. Ale tím, že já jsem byl v pohodě a dařilo se mi, tak jsem si toho vůbec nevšímal," dodal český hráč.

Berdych byl však v úvodní sadě lepší a i přesto, že v deváté hře doháněl ztrátu 0:30, game i úvodní sadu získal za 43 minut 6:3.

Rozhovor s Berdychem čtěte ZDE

Druhá sada byla mnohem jednoznačnější.

Berdych znovu skvěle začal, když Rochusovi hned zkraje vzal podání. Poté sice domácí jednička zazlobila, když se pokoušela o rebreak (Rochus měl 40:0 a ještě další dvě výhody), ale tuto nejdelší hru druhé sady pro sebe nakonec urval český hráč. "Bylo to nahoru dolů, spousta výhod a nevýhod. Ale tenhle game rozhodl, tam se mi ho podařilo zlomit."

Rochuse tento game zlomil, set nakonec ztratil 0:6.

I třetí sada byla zpočátku v režii českého hráče. Berdych vedl už 4:1, pak ale Rochus povzbuzován mohutně publikem začal více riskovat. Poprvé českému tenistovi vzal servis a vzápětí snížil na 3:4. Dramatickou koncovku ale zvládl nakonec lépe Berdych, který v desáté hře proměnil šestý mečbol.

O. Rochus - Berdych 3:6, 0:6, 4:6

Esa: 0:11. Dvojchyby: 3:2. Vítězné míče: 16:49. Využité brejkboly: 1/8 - 6/9. Nevynucené chyby: 16:36. Celkem získané míče: 75:103. Čas: 2:21 hod.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga