Španělská tenistka Carla Suárezová Navarrová returnuje ve čtvrtfinále...

Španělská tenistka Carla Suárezová Navarrová returnuje ve čtvrtfinále Australian Open. | foto: AP

Nová zastávka rozlučkového turné. Španělská matadorka třídí potraviny

  • 0
Místo toho, aby si užívala poslední měsíce tenisové kariéry, vypomáhá v potravinové bance. „Vědomí, že děláte něco, co pomáhá potřebným lidem, je velmi uspokojující,“ prozrazuje Carla Suárezová Navarrová pohnutky, proč se rozhodla aktivně podílet na boji s koronavirovou pandemií. A pokud španělská veteránka nedostane příležitost vrátit se na kurt ještě letos, nejspíš si prodlouží kariéru.

Sklad potravinové banky v největším městě Kanárských ostrovů Las Palmas, 9 hodin ráno, do práce právě přichází bývalá šestá hráčka světového žebříčku Suárezová Navarrová. Místo rakety a míčů si do současného zaměstnání bere roušku a rukavice a snaží se přispět k úspěšnému zvládnutí zdravotnické krize.

„Pomáhám organizovat objednávky, dávám jednotlivé položky na správné místo, vyndávám jídlo z ledniček a uklízím skladiště, aby další den bylo vše připravené,“ popisuje 31letá tenistka náplň své čtyřhodinové směny pro wtatennis.com.

Jelikož Suárezová Navarrová pochází z jedné z koronavirem nejvíce zasažených zemí světa, nad přesunutím do terénu dlouho neváhala.

Empezando una nueva semana. Seguimos ayudando y colaborando en el Banco de Alimentos.

#Lunes #FoodBank #volunteering #picoftheday

27. dubna 2020 v 9:56, příspěvek archivován: 5. května 2020 v 19:58

„Žijeme v obtížných časech, ztráta zaměstnání a příjmu zasáhla mnoho rodin. Spousta lidí si nemůže koupit dostatek jídla, což byl hlavní důvod, proč jsem se rozhodla spolupracovat s potravinovou bankou,“ vysvětluje.

A zatímco dosud dělala svým krajanům radost především uměním na kurtu, nyní se vžila do sice méně viditelné, ale o to důležitější role.

„Vědomí, že děláte něco, co pomáhá potřebným lidem, je velmi uspokojující,“ přibližuje. „Za čísly, která každý den vídáme, se skrývá mnoho příběhů lidí, kteří opravdu trpí a jejichž budoucnost je nejistá.“

Z kurtů do obchodu. Grandslamový šampion v době virové doplňuje regály

Svým přispěním v oboru potravinářství není vítězka dvou turnajů WTA mezi tenisty ojedinělým úkazem, grandslamový šampion ve čtyřhře z loňského Roland Garros Kevin Krawietz zase v supermarketu u Mnichova doplňuje regály a stará se o chod pobočky.

Tyto dva vzorné příklady si užitečnou činností krátí čas, než budou moci znovu vyrazit do světa na turnaje. Ale kdy ten okamžik, který netrpělivě vyhlížejí všichni tenisté, nastane? Sezona je zatím přerušena do poloviny července, nicméně se ozývají hlasy, že letos už se znovu nerozběhne.

Obzvlášť pro Suárezovou Navarrovou se jedná o velkou nepříjemnost, Španělka totiž s předstihem oznámila, že rok 2020 bude jejím posledním v dlouhé a povedené kariéře

Carla Suárezová ve čtvrtfinále turnaje v New Havenu.

A závěrečnou sezonu začala solidně, na grandslamovém Australian Open v prvním kole vyřadila světovou dvanáctku Bělorusku Arynu Sabalanekovou, na turnaji v Dauhá, který před čtyřmi roky vyhrála, nestačila ve druhém kole na Petru Kvitovou.

Další zastávky na jejím rozlučkovém turné jsou však v nedohlednu.

„Pokud ještě letos budeme moci hrát, ukončím kariéru podle plánu na konci roku,“ hlásí. „Ale jestli se na kurty v roce 2020 už nevrátíme, popřemýšlím o tom, že bych skončila až po následující sezoně. Ráda bych se rozloučila na tenisovém kurtu.“


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga