AMERIČAN, NEBO RUS? Alex Bogomolov má dvojí občanství, v Davisově poháru bude

AMERIČAN, NEBO RUS? Alex Bogomolov má dvojí občanství, v Davisově poháru bude hrát od příští sezony za Rusko. | foto: Profimedia.cz

Bogomolov bude hrát za Rusko. Zaplaťte nám za něj, žádají Američané

  • 14
Alex Bogomolov může v Davisově poháru nastupovat za Rusko. Zpráva Mezinárodní tenisové federace je stručná. Kolik však vzbudila emocí! "Vraťte nám peníze, který jsme vložili do jeho tenisového růstu," zní z Ameriky. Moskevský rodák žije od roku 1992 na Floridě a má dvojí občanství. Za USA v týmové soutěži nikdy nehrál.

Devět let profesionální kariéry odehrál s americkou vlajkou za zády. Do čtyřčlenné nominace amerického týmu v soutěži o "salátovou mísu" se však nikdy nedostal. "Ani já jsem o něm neuvažoval," přiznal současný daviscupový kapitán Jim Courier.

Ze čtvrtého Američana nejlepším Rusem

Přitom Bogomolov, bývalý sparingpartner Anny Kurnikovové, má za sebou mimořádnou sezonu. Po operaci zápěstí figuroval na konci loňského roku na 166. místě žebříčku, ale i díky dvěma semifinále se vyškrábal na 34. pozici. Asociace tenisových profesionálů ATP jej označila za tenistu s největším zlepšením v sezoně.

Ještě před dvěma týdny byl čtvrtým Američanem v žebříčku ATP.
Po čtvrtečním rozhodnutí ITF se stal nejlepším Rusem.

Ruští funkcionáři jej lákali zpátky už před několika lety. Ale Bogomolov je vyslyšel až nyní. Rusové využili pravidlo, podle kterého stačí schválení startu hráče s dvojím občanstvím tři měsíce před utkáním. První kolo Davisova poháru je naplánováno na víkend 10. - 12. února, Rusko změří síly s Rakouskem.

Kompenzace? Starám se o sebe sám

Osmadvacetiletý syn úspěšného trenéra - jeho otec vedl Jevgenije Kafelnikova i Ukrajince Andreje Medveděva - může poprvé reprezentovat v Davisově poháru. 

Daviscupový kapitán amerického týmu Jim Courier

Byť jsou Američané dotčeni, prý urazil vedení jejich tenisové asociace. "Léta výpomoci, ať už trenérské nebo finanční, by asi měla být nějak kompenzována," vyzývá Jim Courier.

Jako junior se Alex Bogomolov stal mistrem Ameriky i nejlepším americkým tenistou do 18 let, vedení USTA jej finančně podporovalo.

"Za pomoc v juniorských letech jsem jim samozřejmě vděčný, ale zbytek kariéry jsem se o sebe staral sám," oponuje Bogomolov. "Od šestnácti let jsem od nich neměl nic, žádný telefonát, žádná volná karta, žádná pomoc trenérů." A tak se "vrátil" domů, do Ruska.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga