Tomáš Berdych podává v utkání s Rafaelem Nadalem ve čtvrtfinále Australian Open.

Tomáš Berdych podává v utkání s Rafaelem Nadalem ve čtvrtfinále Australian Open. | foto: AP

Berdych v semifinále: tři porážky, jedna výhra. Vyjde odveta s Murraym?

  • 39
Melbourne (Od našeho zpravodaje) - Jen dva čeští tenisté dokázali postoupit do semifinále na všech čtyřech grandslamech. Legendárního Ivana Lendla loni v Melbourne napodobil Tomáš Berdych. Letos se mezi čtyři nejlepší na Australian Open prodral podruhé za sebou a nerad by svou šanci propásl podobně jako posledně, když podlehl Švýcaru Wawrinkovi.

Ostatně zatím pouze jednou v semifinále velkého podniku zvítězil - ve Wimbledonu 2010. Ve čtvrtečním střetnutí s Britem Murraym by si nelichotivé skóre 1:3 tuze rád vylepšil a přiblížil se svému prvnímu titulu.

Berdych vs Murray od 9:30

Čtvrteční program

začátek 1:00 SEČ
Aréna Roda Lavera:
Rojer, Tecau (6-Niz./Rum.) - Bolelli, Fognini (It.)
Makarovová (10-Rus.) - Šarapovová (2-Rus.)
S. Williamsová (1-USA) - Keysová (USA)
9:30 BERDYCH (7-ČR) - Murray (6-Brit.)

„Jo, pár takových výsledků už jsem zažil,“ řekl poté, co vyřadil Španěla Nadala. „Pokud chci ale dokázat něco ještě lepšího, musím mít trošku jiný přístup než dřív.“

Myslel krocení emocí a soustředění mysli na ten nejvyšší cíl. „I v tomhle se snažím něco změnit, abych turnajem procházel jinak, abych zvládal líp různé situace a aby se to mohlo celé podařit.“

Berdychova semifinále

Bitva na Roland Garros 2010
Berdych - Söderling 3:6, 6:3, 7:5, 3:6, 3:6. Světová sedmnáctka podlehla sedmičce. Poražený po střetu ranařů litoval ztráty prvního setu. Propásl šanci postoupit do finále jako první Čech od roku 1992, kdy to dokázal Korda.

Koncert ve Wimbledonu 2010
Berdych - Djokovič 6:3, 7:6, 6:3. Těžší závěr turnaje se nedá ani vymyslet. Ve čtvrtfinále Berdych přetlačil světovou dvojku Federera, poté spláchl trojku Djokoviče a nakonec narazil na jedničku Nadala, jemuž podlehl 0:3.

Blázinec na US Open 2012
Berdych - Murray 7:5, 2:6, 1:6, 6:7. Podmínky byly toho zářijového dne neregulérní. Murrayho krajan a slavný herec Sean Connery po utkání vtrhl na tiskovku a vtipkoval, že Skoti vynalezli vítr. Murray vzápětí vyhrál svůj první grandslam.

Selhání na Australian Open 2014
Berdych - Wawrinka 3:6, 7:6, 6:7, 6:7. Rozhodla hlava. Berdych po triumfu nad Ferrerem nepředvedl v semifinále zrovna svůj nejlepší výkon a Švýcar využil šanci. A ve finále zdolal i Nadala.

Semifinálovou premiéru prožil na jaře 2010 v Paříži, na svém nejméně oblíbeném grandslamu. Pěti partiemi prosvištěl bez ztráty setu - například přes světovou čtyřku Murrayho a čtrnáctku Južného, načež mu chybělo trochu sil i zkušeností k doražení Švéda Söderlinga, nad nímž vedl 2:1 na sety.

Hned vzápětí ve Wimbledonu podnikl tehdy 24letý Berdych další úspěšnou výpravu, při níž ve čtvrtfinále zaskočil Švýcara Federera, následně přemohl i Srba Djokoviče a teprve ve finále podlehl Španělu Nadalovi.

Právě po tradičním klání na londýnské trávě se Berdych vyšvihl do Top 10, kde se drží dodnes. Zdálo se, že je otázkou času, kdy zvedne nad hlavu pohár pro šampiona. Ale na dalších osmi nejslavnějších podnicích se mu nepřiblížil.

Až při US Open 2012 ve čtvrtfinálové noční show na Ashe Stadium porazil Federera a poté v ráži nastoupil proti Murraymu. Na New York však zrovna udeřilo extrémně větrné počasí a hraniční podmínky víc vadily Berdychovi, který nemohl útočit, jak byl zvyklý, a podlehl.

Zatím poslední slušnou šanci k dobytí grandslamové trofeje si vypracoval loni v Melbourne. Jenže nezvládl semifinále s Wawrinkou. Ani jednou mu nedokázal vzít podání, v kritických chvílích neobstál. „Vždycky byl tím, kdo pár důležitých situací zpacká, a právě tohle se dneska stalo,“ řekl Wawrinka.

Pátá příležitost se Berdychovi naskytne teď v Laver Areně. Zkušeností už posbíral požehnaně. Energii zatím v turnaji zdatně šetřil. Tak divoce by foukat nemělo. Tak proč nevrátit Murraymu newyorskou porážku?


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga