Tomáš Berdych

Tomáš Berdych - Tomáš Berdych na turnaji v Mnichově. | foto: Reuters

Berdych má první letošní titul, čtyřhru v Mnichově ovládli také čeští tenisté

  • 9
Čeští tenisté zářili na turnaji v Mnichově. Tomáš Berdych zde získal první letošní titul na okruhu ATP. Ve finále porazil Rusa Michaila Južného 6:4, 4:6, 7:6. Nečekaným triumfem ve čtyřhře se blýskla dvojice Jan Hernych, Ivo Minář, když zdolala 6:4, 6:4 australský pár Ashley Fisher a Jordan Kerr. Radek Štěpánek skrečoval zápas 1.kola turnaje Masters v Madridu pro zranění levého kolena.

Turnaj mužů v Mnichově

"Větší drama už to asi být nemohlo a jsem rád, že jsem to takhle zvládl," řekl Berdych po finále, které trvalo přes dvě a půl hodiny. "Těžko říci, co rozhodlo. Řekl bych, že dneska skoro nebyl poražený, tak to bylo vyrovnané. Někdo ale smutný být musí a o pár míčků to padlo na něj," prohlásil třiadvacetiletý tenista.

Jako vítěz z Mnichova odjede s novým vozem BMW. "To jsou příjemné starosti. Ale největší radost je z výhry a z porce bodů, kterou jsem získal, protože tu potřebuji úplně nejvíce," uvedl Berdych. Za titul si připsal 250 bodů do žebříčku ATP a vydělal 71.700 eur (1,9 milionu korun).

Berdych mohl o zisku celkově pátého titulu kariéry rozhodnout dříve než v tie-breaku, ale rozhodující set si značně zkomplikoval. Dostal se v něm do vedení 4:1, ale Južnému se podařilo vyrovnat. Český tenista poté mohl zápas rozhodnout ještě při soupeřově podání za stavu 6:5, ale neproměnil ani jeden ze dvou mečbolů.

Po jednom z nich přitom už skoro zvedal ruce nad hlavu jako vítěz. Míč z rakety Južného v dlouhé výměně totiž lajnový sudí označil za aut a český hráč to zblízka viděl. Hlavní rozhodčí ale výrok změnil a hrálo se dál. "V ten moment by se ve mně krve nedořezal. Nemohl jsem to ale změnit a nechtěl ukazovat emoce. Štvalo mě to hodně a poznamenalo v začátku tie-breaku," řekl Berdych.

Ve zkrácené hře rychle prohrával 0:4 a 1:5, ale dokázal srovnat a nakonec ji pro sebe získal poměrem 7:5. "Mentálně to nakonec nezvládl on," konstatoval Berdych. S Južným se rodák z Valašského Meziříčí utkal letos již potřetí a podruhé ho porazil. Celkovou bilanci s ruským tenistou si vylepšil na čtyři vítězství proti pěti porážkám. "Doufám, že ten nepříjemnější hráč jsem teď já pro něj a ne on pro mě," smál se.

Berdych, který triumfem v Mnichově napodobil výkon krajana Jiřího Nováka z roku 2001, si ve finále turnaje ATP zahrál podeváté v kariéře a bilanci si vylepšil na pět výher a čtyři porážky.

Hernych s Minářem získali titul při svém prvním společném startu. "Nádherný pocit," uvedl devětadvacetiletý Hernych pro web ATP Tour. "Neuvěřitelné, jsem v deblovém žebříčku za 900. místem a mám titul," doplnil o čtyři roky mladší Minář svého kolegu z klubu I. ČLTK.

Titul z Mnichova, za který získali prémii 22.750 eur, je pro oba jedním z největších úspěchů v kariéře. Ve dvouhře mají zatím na okruhu ATP na kontě pouze účast ve finále v Hertogenboschi, respektive Sydney.

"Měli bychom spolu hrát častěji, když nám to tak jde, a třeba na výhru navážeme," řekl Hernych. Do čtyřhry se rozhodli nastoupit na poslední chvíli, do losování se přihlásili půl hodiny před uzávěrkou. "A udělali jsme moc dobře, hráli jsme výborně," prohlásil Minář.

V cestě za premiérovým titulem české duo dokázalo vyřadit první pár světového žebříčku - americká dvojčata Boba a Mika Bryanovy. "Snažili jsme se jen hrát co nejlépe a vyšlo to. Krása," uvedl Minář.

Dvouhra - finále:
Berdych (4-ČR) - Južnyj (Rus.) 6:4, 4:6, 7:6 (7:5).
Čtyřhra - finále:
Hernych, I. Minář (ČR) - Fisher, Kerr (2-Austr.) 6:4, 6:4

Turnaj mužů žen v Madridu

Radek Štěpánek skrečoval zápas prvního kola turnaje Masters v Madridu. Patnáctý nasazený hráč odstoupil z utkání s Američanem Samem Querreym za nepříznivého stavu 6:7 a 2:5 kvůli zranění levého kolena.

V minulém týdnu Štěpánek došel v Římě do třetího kola, kde podlehl bývalé světové jedničce Rogeru Federerovi ze Švýcarska.

Do ženské části madridského turnaje úspěšně vstoupily Petra Kvitová a Lucie Šafářová, které se na postup do druhého kola příliš nenadřely. Jejich soupeřky zápasy vzdaly kvůli zdravotním potížím.

Šafářové vzdala ve druhém setu za stavu 6:2 a 2:3 po necelé hodině hry šestnáctá nasazená Kaia Kanepiová. Estonská tenistka zápas ukončila kvůli zranění levé kyčle. Příští soupeřkou Šafářové bude Britka Anne Keathavongová.

Kvitové vzdala Rakušanka Sybille Bammerová kvůli namoženému krku už po 25 minutách. Česká hráčka v té době vedla v úvodní sadě 4:1. V dalším kole bude hrát nejspíš s nasazenou dvojkou Američankou Serenou Williamsovou.

Muži
Dvouhra - 1. kolo:
Querrey (USA) - Štěpánek (15-ČR) 7:6 (7:2) 5:2 skreč
Robredo (16-Šp.) - Kiefer (Něm.) 3:6, 6:2, 6:2
Ferrero (Šp.) - Kunicyn (Rus.) 6:3, 4:6, 6:4

Ženy:
Dvouhra - 1. kolo:
Jankovičová (4-Srb.) - Llagosteraová-Vivesová (Šp.) 6:2, 6:1
Duševinová (Rus.) - Medinaová-Garriguesová (14-Šp.) 6:3, 6:4
Keothavongová (Brit.) - Duqueová (Kol.) 6:3, 7:6 (7:4)
Dominguezová-Linová (Šp.) - Amanmuradovová (Uzb.) 7:6 (7:5), 6:4
A. Bondarenková (Ukr.) - Cirsteaová (Rum.) 6:2, 6:2
Szavayová (Maď.) - Pennettaová (12-It.) 6:3, 6:7 (2:7), 6:2
Schnyderová (Švýc.) - Erraniová (It.) 6:2, 6:3
Vesninová (Rus.) - Cornetová (13-Fr.) 7:5, 6:1

Turnaj mužů v Bělehradě

První ročník turnaje v Bělehradu vyhrál Novak Djokovič, jehož rodina Serbia Open pořádá. Nejvýše nasazený hráč porazil ve finále Lukase Kubota z Polska 6:3 a 7:6.

Jednadvacetiletý třetí hráč světového žebříčku nastoupil ke svému čtvrtému finále za sebou. Před dnešním duelem s Kubotem neuspěl na předchozích turnajích v Miami, Monte Carlu a Římě.

Djokovič rozšířil sbírku titulů v sezoně na dva, celkem jich v kariéře získal třináct. Za triumf na vlastním turnaji vyinkasoval prémii 75.500 eur.

Navzdory porážce byl postup do finále pro šestadvacetiletého Kubota největším úspěchem ve dvouhře na okruhu ATP. Zatím má na kontě jeden titul ve čtyřhře, který získal letos v Casablance.

Dvouhra - finále:
Djokovič (1-Srb.) - Kubot (Pol.) 6:3, 7:6 (7:0)
Čtyřhra - finále:
Marach, Kubot (2-Rak./Pol.) - Brunström, Rojer (Švéd./Niz. Antily) 6:2, 7:6 (7:3)

Turnaj mužů a žen v Estorilu

Muži

Dvouhra - finále:
Montaňés (7-Šp.) - Blake (4-USA) 5:7, 7:6 (8:6), 6:0.

Čtyřhra - finále:
Butorac, Lipsky (USA) - Damm, Lindstedt (4-ČR/Švéd.) 6:3, 6:2.

Dvouhra - semifinále:
Blake (4-USA) - Davyděnko (2-Rus.) 6:7 (3:7), 7:6 (7:2), 6:3.

,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga