Benešová si zahraje ve finále v Hobartu

  7:32aktualizováno  9:58
Hobart - O svůj druhý triumf na okruhu WTA bude na turnaji v Hobartu usilovat česká tenistka Iveta Benešová. Dvaadvacetiletá hráčka přehrála v dnešním semifinále Italku Maru Santangelovou 4:6, 7:5, 6:1. Naopak Nicole Vaidišová prohrála v semifinále v Sydney s další Italkou Franceskou Schiavoneovou 4:6, 3:6.

HOBART

O druhé turnajové vítězství na okruhu WTA v kariéře bude 47. hráčka světa bojovat s Michaellou Krajicekovou z Nizozemska.

Mostecká rodačka Benešová tak v přípravě na Australian Open absolvuje své páté finále v kariéře, přičemž zatím byla úspěšná jen v roce 2004 v Acapulku. "Jsem moc šťastná. Mám ráda tenhle turnaj, sedí mi zdejší povrch i míčky," prohlásila Benešová, jež v Hobartu na třetí pokus uspěla v semifinále.

V prvním setu proti o dva roky starší Italce působila pátá nasazená hráčka unaveným dojmem a po ztrátě podání v sedmé hře prohrála 4:6. Půdu pod nohama získala česká favoritka ve druhé sadě, kdy si tenistky v sedmi gamech vzaly své servisy, nakonec však Benešová díky přesným úderům od základní čáry dotáhla důležitý set k vítězství 7:5.

Na začátku rozhodující sady sice česká fedcupová reprezentantka prohrála své podání, pak však uspěla v šesti hrách za sebou a po dvou hodinách a 14 minutách dokázala Santangelovou poprvé v kariéře porazit. Přemožitelce Kláry Koukalové z prvního kola tak oplatila téměř čtyři roky starou prohru z antuky.

"V prvním setu jsem na tom nebyla moc dobře, ale publikum mě dokázalo zvednout," poděkovala Benešová australským divákům.  Poslední překážkou k zisku titulu pro ni bude hráčka s českými kořeny, která v pondělí na turnaji oslavila 17. narozeniny.

"Michaellu dobře znám, občas spolu v Praze trénujeme," uvedla Benešová na adresu své soupeřky. Také sestra někdejšího wimbledonského vítěze Richarda Krajicka bude bojovat o druhé turnajové vítězství v kariéře. V semifinále porazila ve dvou setech Chorvatku Jelenu Kostaničovou.

Turnaj Moorilla Hobart International má dotaci 145 tisíc amerických dolarů.

Dvouhra - semifinále:  Benešová (5-ČR) - Santangelová (It.) 4:6, 7:5, 6:1, Krajiceková (Niz.) - Kostaničová (Chorv.) 6:4, 6:2. 

SYDNEY

Nicole Vaidišová nedosáhla v Sydney na svou první finálovou účast v sezoně. Šestnáctá hráčka světa prohrála v dnešním semifinále 4:6 a 3:6 s Italkou Franceskou Schiavoneovou, jež je v žebříčku o jedno místo před ní.

Vaidišová tak před blížícím se Australian Open prohrála druhý zápas v roce, minulý týden nestačila na exhibici v Hongkongu na světovou jedničku Lindsay Davenportovou.

Šestnáctiletá rodačka z Norimberku podlehla Schiavoneové podruhé v kariéře: loni na ni nestačila na Roland Garros, ale porazila ji ve Fed Cupu.

Pětadvacetiletá Schiavoneová se ve finále utká s Belgičankou Justine Heninovou-Hardenneovou, jež se ani příliš neunavila při výhře 6:3 a 6:1 nad Světlanou Kuzněcovovou z Ruska. 

Ital Andreas Seppi ukončil sérii 22 vyhraných zápasů Lleytona Hewitta na zdejším turnaji a postoupil přes domácí nasazenou jedničku do semifinále. Hewitt, jenž už málem vzdal utkání prvního kola kvůli náhlé slabosti způsobené virem, promarnil v
třetí sadě dva mečboly a prohrál 6:4, 5:7 a 5:7.

"Bylo skvělé vyhrát tady čtyři tituly, ale na to jsem ani moc nemyslel. Možná jsem hrál moc defenzivně," uvedl Hewitt, jenž na sydneyském turnaji prohrál poprvé v životě.

Seppi se o finále utká s Igorem Andrejevem, další Rus Nikolaj Davyděnko narazí na Jamese Blakea. Druhý nasazený Davyděnko postoupil do semifinále bez boje poté, co se odhlásil Paradorn Srichaphan.

Thajský tenista dnes vyhrál duel 2. kola s Ivem Karlovičem, jenž byl odložen z minulého dne kvůli dešti, poté už však kvůli bolestem ve stehenním svalu ke čtvrtfinále nenastoupil.

Přemožitel Radka Štěpánka z prvního kola se tak přiřadil k dalším sedmi tenistům a tenistkám, kteří museli turnaj Medibank International vzdát kvůli zranění.

Mužská část turnaje v Sydney má dotaci 419 tisíc dolarů, ženská 600.000. 

Muži:
Dvouhra - 2. kolo:
  Srichaphan (Thaj.) - Karlovič (Chorv.) 7:6 (7:5), 7:6 (8:6).
Čtvrtfinále:  Seppi (It.) - Hewitt (1-Austr.) 4:6, 7:5, 7:5, Davyděnko (2- Rus.) - Srichaphan bez boje, Blake (8-USA) - Clement (Fr.) 3:6, 6:1, 6:4, Andrejev (Rus.) - Tursunov (Rus.) 6:2, 3:6, 6:4.
Semifinálové dvojice: Seppi - Andrejev, Blake - Davyděnko.
Čtyřhra - 1. kolo:  Knowle, Melzer (Rak.) - Berdych, Suk (ČR) 7:5, 6:3.
 
Ženy:
Dvouhra - semifinále:
  Schiavoneová (7-It.) - Vaidišová (8-ČR) 6:4, 6:3, Heninová-
Hardenneová (5-Belg.) - Kuzněčovová (6-Rus.) 6:3, 6:1. 

AUCKLAND

Obhájce titulu a nejvýše nasazený Fernando Gonzalez vypadl z turnaje v Aucklandu
po debaklu v dnešním čtvrtfinále. Chilského tenistu porazil Chorvat Mario Ančič hladce 6:0 a 6:3. Úřadující vítěz Davis Cupu se v semifinále utká se švýcarským mladíkem Stanislasem Wawrinkou.

Druhou dvojici tvoří Olivier Rochus s Finem Jarkkem Nieminenem. Belgičan deklasoval turnajovou dvojku Davida Ferrera ještě výraznějším způsobem než Ančič Gonzaleze, Španěl uhrál jen dva gamy. Rochus se bude snažit zopakovat minimálně finálovou
účast z loňska.

Turnaj Heineken Open na Novém Zélandu je dotován částkou 430 tisíc dolarů. 

Dvouhra - čtvrtfinále:  Ančič (5-Chorv.) - Gonzalez (1-Chile) 6:0, 6:3, O. Rochus (6- Belg.) - Ferrer (2-Šp.) 6:2, 6:0, Nieminen (7-Fin.) - Massu (Chile) 6:3, 7:6 (7:4), Wawrinka (Švýc.) - Mayer (Něm.) 6:3, 6:4. 
Semifinále: Ančič - Wawrinka, Nieminen - O. Rochus.
Čtyřhra - čtvrtfinále:  Vik, Zíb (ČR) - Lindstedt, Nieminen (Švéd./Fin.) 4:6, 6:4, 12:10.

CANBERRA

Nejvýše nasazená tenistka na turnaji v Canbeře Anabel Medinaová-Garriguesová postoupila do finále po maratonské výhře nad Šahar Peerovou z Izraele.
Favorizovaná Španělka v semifinále zvítězila 6:7, 7:5, 6:4 za tři hodiny a 40 minut, což z dnešního duelu udělalo šestý nejdelší změřený zápas v historii ženského tenisu.

"Bylo to hodně náročné, protože bylo strašné vedro a my jsme absolvovaly spoustu dlouhých míčů. Ale to je v pořádku, jsem přece Španělka, většina našich zápasů trvá dost dlouho," řekla vítězka.

Nejdelší zápas v historii nicméně trval dvakrát tak dlouho - šest a půl hodiny strávily v roce 1984 na kurtu Vicki Nelsonová-Dunbarová a Jene Hepnerová.

Medinaová bude o pátý turnajový titul v kariéře bojovat s Korejkou Čo Jun-čong, jež v semifinále porazila šestou nasazenou Catalinu Castanovou z Kolumbie. 

Dvouhra - semifinále:  Medinaová-Garriguesová (1-Šp.) - Peerová (4-Izr.) 6:7 (4:7), 7:5, 6:4, Čo Jun-čong (Korea) - Castanová (6-Kol.) 6:3, 2:6, 6:3.

MELBOURNE

České tenistky byly v prvním kole kvalifikace grandslamového Australian Open úspěšnější než muži. Do druhého kola dnes postoupila čtveřice hráček z
devíti přihlášených, zatímco z pěti mužů vyhráli jen dva.

Naději na účast v melbournském turnaji po prvním kole ještě mají Tomáš Cakl, Pavel Šnobel, Denisa Chládková, která usiluje o desátý start v hlavní soutěži Australian Open po sobě, Eva Hrdinová, Barbora Strýcová a Kateřina Böhmová. 

Muži - 1. kolo:  Cakl (ČR) - Ball (Aust.) 6:4, 3:6, 9:7, Šnobel (ČR) - Greul
(Něm.) 6:4, 6:3, Mergea (Rum.) - Mertl (ČR) 6:1, 7:6 (7:1), Bozoljac (SČH) - Tabara (ČR) 4:6, 6:3, 13:11, Lammer (Švýc.) - J. Minář (ČR) 5:7, 6:1, 6:4.
Ženy - 1. kolo:  Chládková (ČR) - Antypinová (Ukr.) 6:4, 6:2, Hrdinová (ČR) -
Barroisová (Něm.) 7:6 (7:1), 6:1, Strýcová (ČR) - Sekulovská (Austr.) 6:3, 6:4, Böhmová (ČR) - Canepaová (It.) 6:2, 6:1, Tching Li (Čína) - Kleinová (ČR) 6:2, 7:5, Meusburgerová (Rak.) - Blahotová (ČR) 6:3, 6:3, Oprandiová (It.) - Paštiková (ČR) 6:2, 5:7, 6:3, Lepčenková (Uzb.) - Hradecká (ČR) 6:3, 4:6, 6:4, Lisjaková (Chorv.) - Záhlavová (ČR) 6:7 (8:10), 6:2, 6:2.


Exhibice v Melbourne

Roger Federer se oklepal z nečekané porážky od Tommyho Haase a připsal si na
exhibičním turnaji v Melbourne premiérové vítězství. První tenista světového žebříčku dnes ve skupině o páté až osmé místo porazil Chorvata Ivana Ljubičiče 6:4 a 6:3.

Právě Federerův přemožitel Haas se na turnaji Kooyong Classic stal prvním finalistou. Německý hráč, jenž do nové sezony vstoupil bez svých dlouhých vlasů, porazil Argentince Guillerma Coriu dvakrát 6:4. V boji o titul, který už nemůže obhájit Federer, se Haas utká buď s krajanem Nicolasem Kieferem, nebo s Američanem Andym Roddickem. Druhé semifinále se hraje v pátek.

Z turnaje se poté, co musel vzdát úvodní zápas s Kieferem, odhlásil David Nalbandian. Argentinského vítěze Turnaje mistrů, kterého trápí virová infekce, nahradil Bělorus Max Mirnyj. Ten dnes porazil francouzského mladíka Gaela Monfilse. Onemocnění by nicméně nemělo připravit Nalbandiana o účast na Australian Open. 

Semifinále:  Haas (Něm.) - Coria (Arg.) 6:4, 6:4.
Skupina o 5.-8. místo:  Federer (Švýc.) - Ljubičič (Chorv.) 6:4, 6:3, Mirnyj (Běl.) -
Monfils (Fr.) 6:2, 7:5.

Autor:

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

22. března 2024  11:59

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rekordní trest pro trenéra Radu. Za rasistickou urážku dostal osm měsíců

21. března 2024  17:12,  aktualizováno  19:43

Boj druholigových fotbalistů pražské Dukly o postup mezi elitu může jejich kouč Petr Rada sledovat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

1. Ledecká, 2. Davidová, 3. Voborníková. Kolik si na sněhu vydělaly

25. března 2024  15:51

Z českých lyžařů, snowboardistů a biatlonistů si v uplynulé sezoně nejvíce vydělala na prémiích...

Zlatá tečka za super-G. Skvělá Ledecká triumfovala ve finále Světového poháru

22. března 2024  9:50,  aktualizováno  13:05

V novém roce potvrzovala v superobřím slalomu stoupající formu. V únoru se propracovala do první...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Norsko - Česko 1:2, rozpačitý výkon, i tak výhra. Haškovu premiéru ozdobil Barák

22. března 2024  16:49,  aktualizováno  19:52

Oslo (Od našeho zpravodaje) Fotbaloví reprezentanti se při premiéře trenéra Ivana Haška v Norsku téměř celých devadesát minut...

Nečas se trefil za Carolinu, nastoupili brankáři Mrázek s Dostálem

29. března 2024  7:08,  aktualizováno  8:23

V nabitém čtvrtečním programu hokejové NHL se bodově prosadila trojice Čechů. Martin Nečas gólem...

Mizera s číslem 99: Láme mi to srdce, bohužel musím Zubří vyřadit

29. března 2024  7:50

Že Murphyho zákony fungují spolehlivě, poznal i lovosický házenkář Bohdan Mizera. První série play...

Atlanta podruhé v týdnu přehrála v NBA Boston, Krejčí připsal dva body

29. března 2024  7:28

Basketbalisté Atlanty si podruhé v týdnu poradili v NBA s Bostonem. Zatímco v pondělním duelu...

Vyždímali jsme se do maxima, hlesl Doudera. Konečně se dostane ze zimáku

29. března 2024  7:26

Hokejisté Motoru České Budějovice ve čtvrtfinále extraligy s třineckými Oceláři dokázali smazat...

FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika
FOR KIDS by měl být zážitkem pro celou rodinu, říká Monika

Monika Pavlíčková (35 let) je maminkou dvou dcer, sedmileté Terezy a čtyřleté Laury, a zároveň také manažerkou obchodního týmu společnosti ABF,...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...