Barbora Záhlavová-Strýcová

Barbora Záhlavová-Strýcová | foto: AP

Servírovala jsem jako chlap, co? žertovala tenistka Záhlavová-Strýcová

  • 4
Ve Wimbledonu se Barbora Záhlavová-Strýcová chopila role velitelky české tenisové armády. V pondělí se jako první protloukla do druhého kola a 11 ze 13 krajanů ji následovalo. Ve středu po precizním výkonu jako první postoupila do třetího.

A hned po utkání prohlásila: "Paráda! Mám radost, že vyhráváme. Všem našim moc přeju, ať to jde. Vždyť je fajn, že jsme taková malá země a takhle dobře hrajeme."

Kvůli pochroumané achilovce delší dobu nemůže Záhlavová-Strýcová v tréninku pořádně běhat. Před zápasy si bere prášky proti bolesti. Přesto na kurtu číslo 16 sprintovala za míčky jako divá a nasazenou Rusku Vesninovou porazila 6:4, 6:2.

V pondělí jste říkala, že postrádáte tréninkové výběhy. Že vám na kurtu chybí fyzička. A pak předvedete takové výměny. Jak je to možné?
V přípravě se musím šetřit, což neznamená, že nemůžu běhat. Akorát to strašně bolí. Při zápase to bylo fajn, až do momentu, kdy jsem couvala na těžkou smeč. To mnou projela bolest, až jsem dostala husí kůži. Ale dala jsem to. Vždycky když vychladnu, přijde achilovka k sobě a zatuhne. Ale nevymlouvám se. Hraju, běhám, všechno jde.

Půl roku jste nesměla hrát kvůli spornému dopingu, přemáháte zranění, útočíte na své nejlepší umístění na žebříčku v kariéře. Není tohle váš nejcennější výsledek v kariéře?
Určitě mám radost. Jsem ve Wimbledonu, na svém nejoblíbenějším turnaji. Samozřejmě jsem happy. Ale teď jsem hlavně unavená. Byl to náročný zápas, ona hraje výborně a na trávě zvlášť. Jsem fakt strašně ráda, že jsem vydržela být celý zápas soustředěná a dodržovala taktiku.

Vybavíte si, kdy jste naposledy v utkání neztratila servis a odvrátila devět brejkbolů?
Strašně moc jich bylo, že jo? To nepamatuju. Párkrát jsem měla štěstí, pár jsem si jich uhrála sama. Měla jsem štěstí na své straně, ale taky jsem si pro vítězství šla. Hrozně moc jsem chtěla, aby to vyšlo.

Nasázela jste sedm es. Taková ráznost při podání trochu připomíná mužský tenis.
Taky jsem servírovala jako chlap, ne?! (směje se) Byl to takový pozitivní zápas. Nevybavuju si, kdy jsem si s tak kvalitní holkou neprohrála podání.

Napadají vás nějaké klíčové okamžiky?
Důležitý byl game v prvním setu za stavu 4:3 a 0:40. Tam se to hodně lámalo. A taky ve druhém setu za stavu 3:1, tam jsem taky proti sobě měla brejkboly. Ale úplně nejdůležitější byl poslední game. Začala jsem být trošičku nervózní, tam soupeřka měla taky 40:15.

Teď vás čeká světová dvojka Li Na. Věříte si i na ni?
Zatím mě vždycky porazila. Je skvělá. Ale na trávě, kterou mám ráda, to bude zajímavé. Moje hra servis – volej a další věci jí nemusejí zrovna vyhovovat. Hrozně se těším. Zase udělám pro výhru všechno a třeba se to zase nakloní na mojí stranu.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga