Z Divé Báry bude máma. Loučí se tenistka Strýcová, vášnivá bojovnice

  • 74
Ještě se chtěla předvést na olympiádě v Tokiu. Tenistka Barbora Strýcová věřila, že může napodobit úspěch z minulých her v Riu. Stále je deblovou světovou dvojkou, lákala ji obhajoba wimbledonského triumfu. I v pětatřiceti mohla na kurtech leccos dokázat. Začíná však novou kariéru, jak oznámila na úterní tiskovce v Praze.

Ráda by si ještě zahrála úplně poslední utkání před diváky. Na delší dobu už se ale Strýcová na turnaje vracet nehodlá. Soustředí se na těhotenství, porod a výchovu syna, jehož čeká s přítelem Petrem Matějčkem.

A pak... „Vysněná rozlučka by byla ve Wimbledonu, ale když to nevyjde, tak něco uspořádám tady v Česku,“ říká žena, která se může s klidem na duši ohlížet za svou dlouhou a pestrou sportovní poutí.

OBRAZEM

Připomeňte si nejzajímavější momenty kariéry Strýcové

V lednu 2003 získala Strýcová svůj druhý juniorský titul na Australian Open a následně se stala profesionálkou. V srpnu 2004 reprezentovala na olympiádě v Aténách.

O patnáct let později na milovaném Wimbledonu pronikla do semifinále singlu, kde na slavném centrkurtu podlehla až legendární Sereně Williamsové.

A ve čtyřhře s kamarádkou Sie Šu-wej o víkendu dokonce dokráčela až k vysněnému poháru. Stala se číslem 1 na deblovém žebříčku.

Barbora Strýcová se raduje se Sie Šu-wej z vítězství ve Wimbledonu.
Barbora Strýcová a Tchajwanka Sie Šu-wej se radují z výhry ve wimbledonské...

Na dvorcích si plnila sny. Přispěla k pěti českým vítězstvím ve Fed Cupu. S vrstevnicí a odvěkou známou Lucií Šafářovou v Brazílii dosáhla na olympijský bronz.

Na jaře 2013 se dokázala vrátit po trestu za nevědomý doping. Přemáhala bolest opotřebovaného těla. Protloukla se do Top 20.

Tenistka Barbora Strýcová očekává narození prvního potomka

Budila emoce výbušným chováním na kurtu. Někoho pohoršovala výrazy, které nepatří do spisovné češtiny. Zuřila, když jí kamarádka Karolína Plíšková přetáhla kouče Tomáše Krupu.

V žádném případě ovšem nepůsobila tuctově. Lišila se svým stylem, navzdory drobné postavě se vrhala na síť. Běhala, padala, skákala.

V rozhovorech se zdatně vyhýbala frázím. Mluvila zajímavě, upřímně. Vtipně! Každopádně se stala naprosto jedinečnou a vesměs uznávanou osobností WTA Tour.

Se svou profesí se neuměla jen tak rozžehnat. Aby mohla pokračovat, každý podzim se znovu vrhla do úmorné dřiny, kterou rozhodně nezbožňovala.

V lednu 2021 si v hotelové karanténě u protinožců smontovala rotoped, aby se ve vězení na pokoji aspoň trochu připravila na Australian Open.

Načež v březnu na sociálních sítích oznámila, že je těhotná. „V hlavě jsem nejdřív měla jenom to, že budu mámou, že čekám mimino. Že uzavírám tenisovou kariéru, mi došlo později,“ ohlížela se na setkání s reportéry. 

Žádný zápas jsem neodevzdala, to je nejdůležitější, ohlíží se Strýcová

„Chvilku jsem byla smutná, ale konec přišel přirozeně a v mém věku už není nějak výjimečný.“

Z tenisového prostředí nadobro nezmizí. Není pochyb, že se do něj v nějaké roli vrátí.

Teď ji ovšem čeká snad ještě důležitější poslání.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga