S terčem na zádech? Nebojím se. Krejčíkovou čeká obhajoba titulů

  14:59
Nový rok začíná tenistka Barbora Krejčíková s tím nejlepším, s čím skončila ten minulý. Na turnaji v australském Brisbane hraje čtyřhru s Kateřinou Siniakovou, s níž loni vyhrála dva grandslamové tituly. Staly se světovými jedničkami a deblovým párem roku.
Barbora Krejčíková na tiskové konferenci před finále Fed Cupu s USA.

Barbora Krejčíková na tiskové konferenci před finále Fed Cupu s USA. | foto: ČTK

„Katka si to zvolila jako svůj turnaj v singlu, tak zde hrajeme i spolu. Zahrajeme si i Australian Open, další program se uvidí,“ řekla 23letá rodačka z Ivančic.

Bylo jasné, že se Siniakovou na hvězdný rok 2018 navážete?
Automatické není nikdy nic. Vždycky je dobré se zeptat a pohovořit si o tom, jestli vidíme perspektivu a vizi do budoucna. My jsme ji viděly a dohodly jsme se, že se pokusíme navázat na výsledky, které jsme měly.

Kterého z nich si nejvíc vážíte?
Vypíchla bych grandslamové tituly, to bylo to nejlepší, co se mi loni povedlo. I vítězství ve Fed Cupu, kde jsem seděla na lavičce jako náhradník, bylo pro mě velkým zážitkem. Nehrála jsem ještě velké singlové zápasy, a tak jsem atmosféru, jaká byla na Fed Cupu, zažila poprvé v životě. Sice jsem nehrála, ale atmosféra byla super. V singlu jsem vyhrála „pětadvacítku“ turnaj, to se mi taky dlouho nepovedlo.

Je Fed Cup tak unikátní a skvělý, jak se o něm mluví?
Přesně tak.

Asi tedy nelitujete, že jste kvůli dodatečné nominaci přerušila dovolenou.
Určitě ne. Stejně jsem ji měla mít jen o pár dní delší, odpočinula jsem si dobře. Alespoň jsem začala něco dělat, rozehrála jsem se, vstup do přípravy pak nebyl tak těžký. I když to nevypadalo, že by se mi Fed Cup do programu hodil, tak když jsem nad tím přemýšlela, dopadlo to skvěle.

Připravovala jste se o to důkladněji, že jste světovou jedničkou a máte co obhajovat?
Ne, myslím, že ne. Dělám tu nejlepší přípravu, co můžu udělat. To jsem dělala každý rok. Ukážou až zápasy, jak na tom jsem, a já doufám, že dobře.

Jako jedna z mála předních českých tenistek jste nehrála extraligu. Proč?
Zvolila jsem přípravu v zahraničí, kterou jsem kvůli extralize nechtěla zkracovat. Letět do Dubaje na deset dní by nedávalo smysl. Takhle jsem tam strávila přes dva týdny, zahrála jsem si tam tři zápasy na okruhu ITF, popracovala jsem s novým trenérem. Extraligu jsem hrála zatím každý rok, loni ne, a bylo to jen kvůli programu.

Jak se vám vedlo v zápasech?
Hrála jsem jenom dvouhru, kvalifikaci na turnaj. Dvakrát jsem vyhrála a prohrála jsem ve finále kvalifikace. Takže fajn.

Všechny úspěšné deblistky si svých úspěchů sice váží, ale zároveň si přejí prorazit i ve dvouhře. Co vy?
I pro mne je prioritou singl. Ale jelikož se nám s Katkou dařilo, jsme domluvené i na čtyřhru. Odehrajeme ale trošičku méně turnajů než loni a mezi nimi si uděláme program podle sebe. Katka si taky pojede svůj program a svoje turnaje. Uvidím, jak se mi bude dařit. Kdybych se ve dvouhře dostala do 150. místa, ke stovce, bylo by to super.

Jaký je nový trenér Pavel Šnobel?
Jsme spolu měsíc, to je krátká doba. Neznáme se tolik, ale vím, jak pracoval předtím, než jsme se dohodli spolu, a příprava, kterou jsme udělali, dopadla dobře. Jsem zatím velice spokojená s tím, že mám trenéra po svém boku.

Někteří experti se netají tím, že ve špičkovém tenisu funguje trenér kolikrát hlavně jako dobře placený vyplétač raket. V čem nejvíc potřebujete trenéra vy?
Celkově ve všem. Ať po tenisové stránce, kde může dělat úpravy v mé hře nebo sledovat soupeřky a pomoct s taktikou. Na turnajích zařídí tréninky, pomůže s věcmi. To, co si musí člověk dělat sám, mu odpadne a může se víc soustředit na samotný tenis, na vlastní přípravu. Mimo kurt je důležitá lidská stránka. Když se jede šest týdnů v kuse, člověk se cítí sám. Potřebuje dobrou společnost, která ho povzbudí, naladí. To je důležité. Samotnému je člověku těžko. Nedaří se, je ve stresu, trenér může být i psychologem.

Zvažovala jste si pořídit celý vlastní tým i s kondičním trenérem, fyzioterapeutem, možná psychologem?
Zatím vím, na koho se obrátit, když mám nějaký problém. Kondice, fyzio, mentální koučink... to všechno lze. Nemám psychologa, abych k němu chodila každý měsíc nebo mu volala, ale mám lidi, o nichž vím, že mi pomůžou. Aby se mnou všichni cestovali, to zatím ne. Až se v singlu někam vytáhnu, tak třeba potom. Teď je aktuální se zlepšit tenisově a kondičně.

Byla pozvánka na fedcupové finále potvrzením, že patříte do české špičky?
Nečekala jsem, že se na finále dostanu, ale myslím si, že po sezoně, jakou jsem měla, snad mezi českou špičku budu patřit. Lehce jsem se do ní zařadila. Doufám, že svými výsledky v novém roce to potvrdím a že budu moct zase reprezentovat Českou republiku. To by bylo splněním velkého snu.

Loni jste vyprávěla, že si nepřipouštíte tlak, že si hledíte hlavně svých výkonů. Co ale až budete letos objíždět ty největší turnaje jako obhájce trofeje?
Loni to bylo úplně automatické. Někam jsme přijely, odehrály jsme zápasy, buď to dopadlo, nebo ne. Tento rok uvidíme. Začne to na grandslamech, jak přijde Paříž a budeme obhajovat body. Třeba tam tlak bude, třeba budeme nervózní, že v žebříčku spadneme. Zatím si to nepřipouštím. Stejně se musím připravit co nejlépe na každý turnaj.

Poradíte si s hraním s terčem na zádech, jak se u favoritů říká?
To nevím! (úsměv) Uvidím, až si to vyzkouším. Každopádně to pro nás (se Siniakovou) bude do budoucna dobré. Pro kariéru je jenom dobře, aby tenista vyspěl, naučil se hrát pod tlakem. Myslím si, že to bude pro nás přínos.

Přemýšlíte o tom hodně?
Vůbec ne. (úsměv) Beru to, jak to je. Pro mě bylo důležité udělat kvanta tenisové nebo kondiční přípravy, a jak přijdou velké turnaje, tam se teprve uvidí.

Stihla jste ještě doma vánoční svátky?
Letos to bylo poprvé, co jsem na Štědrý den nebyla doma. Už jsem byla v Austrálii. Je to změna, ale měli jsme svátky s rodinou v týdnu před Štědrým dnem. Pak jsem se musela zabalit a připravit.

POHLED: Šampionka, která si sama hrabe kurt

Loni, už jako vítězka wimbledonské čtyřhry, vyprávěla Barbora Krejčíková o tom, jak chodí v Ivančicích, odkud pochází, pracovat na kurty, pokud si na nich chce zahrát.

Na jaře po turnajích na amerických betonech se tedy vrátila domů, aby měla svoje brigádnické hodiny splněné.

„Je tam šest kurtů, nebylo nás na to moc. Dělala jsem tam dva dny, byla to fuška, bolely mě z toho záda a ruce, ale jsem ráda, že jsem to udělala. Válet a kropit antuku není jen tak. Mám tamní lidi moc ráda, užila jsem si to,“ povídala.

Ve světě hvězd je Krejčíková zajímavý samorost. Nepatří pod velký klub jako Prostějov nebo Spartu, což je v Česku bráno téměř za nutnost k úspěchu, ani pod obří manažerskou skupinu. V Prostějově jako teenagerka hrála, ale odešla - jako možná jediná úspěšná hráčka.

Pavel Šnobel ji trénuje, kde se dá, manažera nemá. Když na sklonku roku neměla jasno o tom, zda bude dál hrát s vybavením značky HEAD, napsala svému sponzorovi mail s dotazem. Výsledek? „Neodpověděli, tak kdo ví,“ nelámala si hlavu. Na Australian Open se přece uvidí.

JIŘÍ PUNČOCHÁŘ

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Umí číst hru i tvořit. Welsch Krejčímu drží palce a doufá, že na výkony naváže

19. dubna 2024

Nedávno se přímo do Spojených států vypravil, aby mohl Víta Krejčího vidět v akci naživo a...

Podivné praktiky svazu a vzniklá škoda. Hokej stále nemá síň slávy. Proč?

19. dubna 2024

Premium Nově budovanou Síň slávy sliboval hokejový svaz otevřít v březnu. Jenže to nesplnil. Prostory v...

Dostal druhou žlutou, i tak chytal dál. Martinez zařídil Aston Ville postup

18. dubna 2024  23:39

Těsně před poločasem dostal žlutou kartu za zdržování. Když po první sérii penaltového rozstřelu...

Moderní pětibojařka Hlaváčková prošla na SP v Ankaře do finále

18. dubna 2024  23:27

Moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková se jako jediná z Češek probojovala do finále na Světovém...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...