Kateřina Siniaková (vpravo) a její partnerka ve čtyřhře Barbora Krejčíková

Kateřina Siniaková (vpravo) a její partnerka ve čtyřhře Barbora Krejčíková líbají pohár, který na konci minulého týdne společně získaly vítězstvím ve čtyřhře juniorské soutěže ve Wimbledonu. Pro obě to byl druhý juniorský grandslamový titul. | foto: ČTK

České juniorky si chtějí zatančit v New Yorku. Po vítězné rozlučce

  • 2
New York (Od naší zpravodajky) - Před Roland Garros se Barbora Krejčíková rozhlížela po kolegyních, hledala partnerku pro čtyřhru. A oslovila Kateřinu Siniakovou. Výsledek? Pařížský triumf. Výhra ve Wimbledonu. Společně dobyly sedmnáctileté Češky dva letošní grandslamy. Na tom posledním v New Yorku už mají za sebou první krok, porazily brazilsko-australskou dvojici Alvesová, Tomicová 6:2, 6:2.

Cíl je jasný. "Hattrick by byl krásný," zamyslí se Siniaková. Vzápětí odvážně přidá: "Nepočítáme s tím, že by se to mohlo pokazit."

Přitom se téměř do čtyřhry nestihly zapsat. Úspěch na turnaji ITF v kanadském Repentigny, kde spolu vyhrály čtyřhru a pak Krejčíková porazila Siniakovou ve finále dvouhry, jim zkomplikoval přesun do New Yorku. "S kufry jsme jely na akreditaci, abychom to zvládly," směje se Krejčíková.

Siniaková trénuje v pražské Stromovce na kurtech Sparty, domovským klubem Krejčíkové je TK Plus Prostějov. Tenisový svět objíždějí světová juniorská trojka a čtyřka bok po boku, na turnajích společně trénují. Díky čtyřhře se skamarádily. "Neberu ji jako rivalku," zdůrazňuje Krejčíková.

V individuálním sportu se přitom ani mezi juniorkami přátelství příliš nenosí. "Stane se mi, že když proti nějaké holce hraju, ani mě mě v den zápasu nepozdraví," přiznává Siniaková. Zejména v první části roku zářila, v žebříčku WTA se vyšplhala na 261. místo, v Miami se dokonce z kvalifikace probojovala do prvního kola.

Krejčíková zase nedávno zazářila na juniorském mistrovství evropy, vyhrála dvouhru i čtyřhru. Míru přátelství mezi tenistkami raději nezkoumá. "Holky v šatně se baví, ale kdo ví, jestli je to upřímné nebo ne," přiznává Krejčíková.

Se Siniakovou si však sedly, ačkoliv povahově si vůbec podobné nejsou. Souhra impulzivní kudrnaté Češky s ruskými kořeny Siniakové a její výrazně flegmatičtější kolegyně z Brna působí dokonale. "Každá jsme sice jiná, ale hrozně si rozumíme. Ani bych to nečekala," přiznává Siniaková. "Protiklady se doplňují," dodá o půl roku starší Krejčíková.

Ani její víkendová výhra ve finále v Repentigny atmosféru v jejich tandemu nenarušila. "Ale bylo to hrozný," přiznává úřadující juniorská mistryně Evropy. "Hrát proti deblové parťačce, kamarádce je nepříjemný."

"Je to tenis,někdo musí prohrát. Mrzelo mě to, ale nemůžu být naštvaná na ni," dodá Siniaková.

Stojí-li na stejné části kurtu, skvěle se doplňují. "Nebojíme se v důležitých momentech zahrát něco, na co soupeřky nejsou zvyklé. A pořád makáme," prozradí jejich kouzlo Krejčíková. "A holky když prohrávají, po třech čtyřech gamech to vzdají," směje se.

Dobrou náladu by si ráda udržela až do konce turnaje. Mladé Češky touží po veselé rozlučce se světem juniorského tenisu. O oslavách mají jasno. Na popud trenéra Daniela Filja v Kanadě po vyhrané čtyřhře tančily na písničku Michala Davida. Siniaková netají: "Kdyby se to povedlo tady, ještě bychom něco k tomu přidaly."


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga