K+S si zahrají o titul, v singlovém finále se utká Tsitsipas s Djokovičem

  1:50aktualizováno  12:11
Melbourne (Od našeho spolupracovníka) - Do finále tenisového Australian Open postoupily české deblistky Kateřina Siniaková a Barbora Krejčíková, které porazily ukrajinsko-rumunský pár Marta Kosťuková, Elena Ruseová dvakrát 6:2. K obhajobě titulu nastoupí v neděli. V semifinále dvouhry mužů uspěl Řek Stefanos Tsitsipas, jenž zdolal Rusa Karena Chačanova 7:6 (7:2), 6:4, 6:7 (6:8), 6:3. Ve finále se utká se Srbem Novakem Djokovičem, který přejel Američana Tommyho Paula 7:5, 6:1 a 6:2.
Deblistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková se radují z postupu do finále...

Deblistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková se radují z postupu do finále Australian Open. | foto: Profimedia.cz

Krejčíkové a Siniakové chybí už jen poslední krok k obhajobě prvního ze tří loňských grandslamových titulů. V souboji o postup do finále Češky hladce vyřadily ukrajinsko-rumunský pár Kosťuková, Ruseová dvakrát 6:2.

Krejčíková, Siniaková vs. Kosťuková, Ruseová

Podrobná reportáž

Semifinále ženské čtyřhry začalo v Melbourne krátce po poledni v ostrém slunci, české hráčky tak ke krátkým poradám mezi gamy často využívaly stínu v zadní části dvorce Margaret Court Areny.

A vedly si úspěšně. Tři brejkboly v šesté hře prvního setu sice nejprve po dvou úderech Krejčíkové a jednom Siniakové skončily v autu, čtvrtou šanci na brejk už ale Češky proměnily. Po povedeném returnu Siniakové si vynutily chybu do sítě a vedly 4:2.

Soupeřky se mění, my zůstáváme. A sehrané duo K+S míří za dalším triumfem

Skvělým obouručným bekhendem Krejčíkové se české obhájkyně titulu v osmém gamu dostaly k prvnímu setbolu, po jehož využití vedly 6:2.

I ve druhé sadě měly favorizované Češky od začátku navrch. Postupné vedení 3:0 a 5:1 sice při podání Siniakové ještě Kosťuková a Ruseová přibrzdily brejkem, hned v další hře se ale Češky dostaly k mečbolu.

Po skvělém doběhnutí a ještě lepším křižném kraťasu Krejčíkové bylo po výsledku 6:2 a 6:2 rozhodnuto. Krejčíková se Siniakovou si tak po roce v Melbourne znovu zahrají finále.

Deblistky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková bojují v semifinále Australian Open.

„Jsem šťastná, že jsme to dnes zvládly. Byl to těžký zápas, soupeřky postupem do semifinále překvapily a ukázaly kvalitu. Nebylo to lehké, musely jsme předvést dobrý výkon.“ ocenila soupeřky Krejčíková.

„Hodně to pro nás znamená, je skvělé být zase ve finále. Hraju v Melbourne moc ráda, snad ukážeme to nejlepší.“ dodala Siniaková.

Australian Open

Příloha iDNES.cz

O obhajobu titulu si v neděli zahrají proti turnajovým desítkám Šúko Aojamové a Eně Šibaharaové z Japonska, které ve druhém semifinále překvapivě vyřadily americké reprezentantky a nasazené dvojky Jessicu Pegulaovou a Cori Gauffovou 6:2 a 7:6.

Češky tak budou jasnými favoritkami, letos v Melbourne navíc ztratily dosud jen jednu sadu, a to hned v úvodním utkání. Na turnajích velké čtyřky neprohrály už 23 zápasů v řadě, loni ovládly všechny grandslamy kromě Roland Garros, kde nestartovaly kvůli nákaze covidem Krejčíkové.

Tsitsipas je prvním finalistou

Řecký tenista Tsitsipas se do semifinále Australian Open dostal potřetí v řadě, postup do finále ale slaví poprvé. Letošní šňůru neporazitelnosti natáhl už na deset zápasů a bilanci s Chačanovem pozvedl na 6:1 ve svůj prospěch. Po téměř tří a půlhodinové bitvě zvítězil v Rod Laver Areně 7:6 (7:2), 6:4 a 6:7 (6:8) a 6:3.

Tsitsipas vs. Chačanov

Podrobná reportáž

Favorizovaný Řek rozehrál zápas lépe a po brejku na 5:3 měl blízko k zisku první sady. Překvapivý semifinalista Chačanov mu ale vzápětí krádež servisu vrátil a o osudu úvodního setu tak rozhodoval až tiebreaku.

Ve zkrácené hře naprosto dominoval Tsitsipas, který po rychlém vedení 6:1 využil druhý setbol a odskočil soupeři o jednu vyhranou sadu.

Ve druhém setu získal rozhodující náskok už dříve. Za stavu 4:4 se při podání ruského soupeře sice dostal do hluboké defenzivy, na výměnu však nerezignoval.

Řek Stefanos Tsitsipas slaví zisk sady v semifinále Australian Open.

Od zadní čáry trpělivě vysokými oblouky několikrát vrátil nedůrazné smeče Chačanova, postupně se dokázal dostat i blíže k síti a nakonec si vítězným úderem došel pro rozhodující brejk. Ten pak potvrdil čistou hrou na svém servisu.

Když ve třetím setu sebral soupeřovo druhé podání, zdálo se, že je rozhodnuto. Při vlastním servisu za stavu 5:4 ale Řek zaváhal a Chačanovovi nabídl brejkbol, který ruský tenista proměnil.

Sada se znovu rozhodovala až v tiebreaku, ve kterém si Řek vytvořil dokonce dva mečboly, ani jeden ale ve svůj prospěch nezískal. Ztraceným podáním naopak vybídl soupeře, který se díky přesným úderům radoval ze zisku setu.

Ruský tenista Karen Chačanov v semifinále Australian Open.

Ve čtvrté sadě se Tsitsipas znovu chytil a rychlou a přesnou hrou nedal Chačanovovi šanci. Vybojoval 17 vítězných míčů a nakonec i celkovou výhru. Čtvrtfinálový přemožitel Jiřího Lehečky se tak v nedělním finále utká o titul z Australian Open i o pozici světové jedničky se Srbem Djokovičem.

„Pro takové chvíle jsem tvrdě dřel,“ řekl Tsitsipas, který by v případě vítězství na tenisovém trůnu vystřídal zraněného Španěla Carlose Alcaraze. „To číslo se mi líbí,“ prohlásil.

Djokovič může vyrovnat Nadala

Pětatřicetiletý Srb Djokovič si v Melbourne vynahrazuje začátek předchozí sezony, kdy kvůli odmítání očkování na Australian Open nehrál. V letošním semifinále potvrdil roli favorita a Američana Paula přehrál 7:5, 6:1 a 6:2.

Djokovič vs. Paul

Podrobné reportáž

Srbský tenista však do utkání nevstoupil tak důrazně, jak se očekávalo, hned v prvním gamu čelil dvěma brejkbolům, které úspěšně odvrátil. V následující hře se zvedl a sám vybojoval brejk.

Dominantě pokračoval až do stavu 5:1, pak se ale zbytečně pohádal s umpirovým rozhodčím.

I když skóre hrálo v Djokovičův prospěch, viditelně nervózní Srb začal tropit chyby. Na svém servisu nepotvrdil zisk setu, naopak se o podání nechal Paulem obrat. Američan potvrdil brejk čistou hrou a v nejdelší výměně zápasu, která čítala 30 úderů, ukořistil i další Srbův servis. Djokovič se v prvním setu dopustil 24 nevynucených chyb, což byl doposud na letošním australském grandslamu spíše jeho průměr za utkání.

Novak Djokovič se raduje z postupu do finále Australian Open.

V koncovce byl však srbský tenista přece jen o něco důraznější, za stavu 5:5 vyhrál čistou hrou své podání a set urval hned v následujícím gamu. Do druhé sady naskočil zcela proměněný a diváci v Rod Laver Areně sledovali jeho typické rázné údery. Srb zaváhal pouze ve třetím gamu, v němž odvracel tři brejkboly. Jinak se Paul k žádné větší šanci nedostal a ve druhém setu vybojoval jediný game.

Také třetí sada začala lépe pro srbského hráče, Djokovič se několikrát blýskl povedenými křižnými kraťasy a měl pod kontrolou dlouhé výměny, které provázely většinu utkání. Rozhodující brejk vykouzlil v prvním gamu, po zbytek duelu hrál v psychické výhodě.

Paul sázel zbytečné chyby, naopak Djokovičovi se dařilo vše, na co raketou sáhl. Američana rozběhával po kurtu a dovolil mu zisk pouhých dvou gamů.

V týmovém boxu se musel obejít bez podpory otce Srdjana, který po skandálu kvůli kontroverznímu pózování s fanoušky s ruskými vlajkami a proruskými symboly po čtvrtfinále do arény Roda Lavera raději nepřišel. Djokovič otce hájil vysvětlením, že se aféra zbytečně vyhrotila kvůli špatné interpretaci celé situace, otec byl podle něho zneužit. „Za to se na něj nemůžu zlobit. Doufám, že to lidi nechají být a můžeme se zase soustředit na tenis,“ řekl a dodal, že by si přál, aby na finále otec v hledišti opět byl.

Nechtěl jsem způsobit rozruch. Djokovičův otec se po aféře s fanoušky Putina stáhl

„Podpora je pro mě všechno, potřebuju ten motor, abych předváděl co nejlepší výsledky,“ přiznal Srb, který může v neděli urvat 22. grandslamovou trofej, čímž by vyrovnal rekord Španěla Rafaela Nadala.

S Tsitsipasem se ve finále turnajů velké čtyřky utká už podruhé, v roce 2021 ho porazil v souboji o titul na Roland Garros.

Smíšená čtyřhra kořistí Brazilců

Páteční program v Melbourne přinesl také první finále. Smíšenou čtyřhru ovládli Rafael Matos a Luisa Stefaniová a stali se prvním ryze brazilským párem, který získal v mixu grandslamový titul. Ve finále porazili zkušenou indickou dvojici Rohan Bopanna, Sania Mirzaová 7:6 a 6:2. Pro šestatřicetiletou Mirzaovou šlo o poslední grandslam v kariéře.

Brazilský pár Luisa Stefaniová a Rafael Matos získal na Australian Open titul ve smíšené čtyřhře.

Finále dvou nenasazených dvojic rozehráli lépe Bopanna s Mirzaovou, kteří v osmé hře prolomili servis soupeřů a servírovali za stavu 5:3 na zisk první sady. Matos se Stefaniovou jim však brejk oplatili a později ve zkrácené hře uspěli 7:2.

Ve druhém setu už byli Brazilci při podání stoprocentní a díky dalším dvěma brejkům dotáhli duel po hodině a 29 minutách k vítězství. Matos se Stefaniovou získali první grandslamový titul v kariéře a vyhráli sedmé společné utkání za sebou. Před Australian Open také dvakrát triumfovaly na United Cupu.

Vítězka šesti grandslamových titulů ze čtyřhry (tří v mixu) Mirzaová se definitivně rozloučí s kariérou v únoru po turnaji v Dubaji.

Grandslamový turnaj Australian Open

tvrdý povrch, dotace 76,5 milionu australských dolarů

Muži
Dvouhra - semifinále:
Tsitsipas (3-Řec.) - Chačanov (18-Rus.) 7:6 (7:2), 6:4, 6:7 (6:8), 6:3
Djokovič (4-Srb.) - Paul (USA) 7:5, 6:1, 6:2

Ženy
Čtyřhra - semifinále:
Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Kosťuková, Ruseová (Ukr./Rumun.) 6:2, 6:2
Aojamaová, Šibaharaová (10-Jap.) - Gauffová, Pegulaová (2-USA) 6:2, 7:6 (9:7)

Autoři: , pro iDNES.cz, ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Když nejlepší ligu rozhodují od stolu. A kluby se zlobí: Jako čekání na VAR

19. března 2024  10:41

Ze dvou těžkých ran během tří dnů se budou fotbalisté anglického Nottinghamu Forest sbírat těžko. V...

Ukončit sérii s Karlovarskem? Bylo by to krásné, sní budějovický Sedláček

19. března 2024  10:11

Volejbalisté českobudějovického Jihostroje jsou už jen jeden krok od extraligového semifinále....

Z VOLEJE: Exot, co sní o velké Sigmě. Beneš o kritice, prodeji i vizi

19. března 2024  9:59

Na přednášky na právnické fakultě dobíhal v adidasové teplákovce přímo z tréninků malých...

OBRAZEM: Mix basketu, zápasu a ragby. Combatball míří i na fotbalový stadion

19. března 2024  9:26

Českou sportovní scénu rozvířil combatball. Po chomutovské hale vyprodal v závěru minulého týdne i...

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Kuchaře/Kuchařku pro střední školu

Střední škola a Mateřská škola Aloyse Klara
Praha
nabízený plat: 20 000 - 29 000 Kč

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...