Petra Kvitová a její kouč Jiří Vaněk

Petra Kvitová a její kouč Jiří Vaněk | foto:  Michal Šula, MAFRA

Kouč Kvitové: Krásné finále. Petra bojovala. Naomi je právem jedničkou

  • 23
Melbourne - Po druhém setu, v jehož závěru se Petra Kvitová zachránila takřka artistickým veletočem, věřil trenér Jiří Vaněk, že finále Australian Open přece jen ovládne Češka. Jenže pak Japonka Naomi Osakaová v Laver Areně povstala z chvilkové krize a přivlastnila si druhý grandslamový titul za sebou. "Je teď právem jednička. V jedenadvaceti se posunula na neskutečnou úroveň," řekl Vaněk.

Z lóže tleskal své hráčce, která po prohraném finále (6:7, 7:5, 4:6) na lavičce zápolila s přívalem emocí. Věděl, že pár věcí v napínavé bitvě mohla udělat jinak a lépe. „Ale zaslouží pochvalu za bojovnost, nechala tam úplně všechno,“ prohlásil Vaněk.

Zpravodajství

Napínavé utkání bavilo obecenstvo, uchvátilo řadu odborníků. Taky kouč poražené dámy tvrdil: „Smekám před oběma hráčkami. Viděli jsme krásné ženské finále, jaké na grandslamu dlouho nebylo. Klobouk dolů před Naomi. Zasloužila si titul, šla si pro něj. Místy hrála úplně bez chyb, výborně servíruje.“

V některých pasážích se ale zdálo, že by se vývoj mohl vydat jiným směrem, ne?
První set by se možná vyvíjel jinak, kdyby Petra za stavu 3:3 využila vedení 40-0 na returnu. Ale na kdyby se nehraje. Naomi každopádně minimálně kazila, přitom vypálila spoustu vítězných úderů.

Finalistky dvouhry žen Australian Open pózují s trofejemi. Naomi Ósakaová...
GRATULACE. Petra Kvitová (vpravo) blahopřeje Naomi Ósakaové k vítězství na...

Podávala Petra nejhůř ze všech zápasů v turnaji?
Asi mohla servírovat líp. Ale teď proti ní stála skvělá hráčka, ocitla se pod tlakem. Věděla, že po druhém podání se hned může dostat do obrany. Každopádně se střetly dvě nejlepší hráčky na světě. Kdyby na druhé straně stála kterákoliv jiná holka, tak by ji Petra porazila. O tom jsem přesvědčený.

Kvitová: Porážka Bolí, nevím kdy ji skousnu

Není škoda, že nevyužila laufu, do kterého se dostala po zisku druhé sady?
Petru chci pochválit za bojovnost, odvrátila tři mečboly, nechala tam úplně všechno. Trošku jsem doufal, když otočila druhý set, že by se ve třetím mohla dostat do trháku. Naomi byla trošku dole. Ale dostala se z krize, pak byla o krůček napřed a držela si podání. Ukázala, jaká je šampionka. Otočila v turnaji pár zápasů. Hrála riskantně a aktivně. Můžu jenom smeknout. Petra nebyla o tolik horší, ale prohrála s lepší hráčkou.

Titul ze Sydney a finále v Melbourne. Jak jste spokojen s australskou misí?
Porážka bolí, ale nemůžeme odjíždět nějak zvlášť zklamaní. My trenéři ji vstřebáme brzo a budeme se snažit, aby se s ní co nejdřív vyrovnala i Petra. Po všem, co zažila, si splnila sen - zase postoupila do grandslamového finále. Časem budeme vzpomínat jenom v dobrém a jsme šťastní z toho, co tady Petra dokázala.

CHYBY. Petra Kvitová se rozčiluje ve finále Australian Open.
RUČNÍK. Petra Kvitová si mezi výměnami finále Australian Open utírá pot z...

Dopadlo na ni, jak se tu často připomínalo její přepadení?
Samozřejmě s tím musí bojovat. Když je hodně na očích, nemůže se před takovými otázkami úplně schovat. To bychom ji nemohli pouštět mezi novináře. Lidi si rádi čtou příběhy. Hodně věcí ji mohlo rozptylovat, ale na ně se nemůžeme vymlouvat. Tenistka, která chce vyhrávat grandslamy a být první na světě, musí být psychicky silná na kurtu i mimo něj. Snad ji tenhle úspěch vyburcuje k další práci. Když bude dál pilná, vůbec se o ni nebojím. Další šance ještě přijdou.

Co vás napadlo, když ji po čtvrtfinále Jim Courier rozplakal při rozhovoru na kurtu?
No, bylo to nešťastné. Nevím, jestli chtěl v lidech vzbudit emoce. Petra sama si nestěžovala. Viděli jsme i při finálovém ceremoniálu, že se jí hrnuly slzy do očí a vzpomínky do hlavy. Podle nás na sebe může být pyšná. Když prohrála s lepší hráčkou, nedá se nic dělat.

Petřin nejlepší výkon, když ho dokázala podat, obvykle zaručoval vítězství nad téměř každou soupeřkou. Znamená nástup Osakaové zásadní změnu?
Souhlasím. Naomi vyhrála dva grandslamy za sebou. Je právoplatně číslo jedna. Uhrává si všechno sama. V Melbourne zvládla finále dvou momentálně nejlepších tenistek. Obě hrají nejrychleji. Jenom tyhle dvě jsou spolu hrát takový pingpong. A Naomi? Důležité balony, důležité chvíle zahrála naprosto famózně.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga