Muchová se po boji do finále Australian Open nepodívá, podlehla Bradyové

  5:45aktualizováno  12:03
Znovu předvedla statečný a houževnatý výkon, odvrátila čtyři mečboly. Na vítězství ale tentokrát nedosáhla. Karolína Muchová v semifinále Australian Open prohrála s americkou tenistkou Jennifer Bradyovou těsně 4:6, 6:3 a 4:6, vítězka v boji o trofej změří síly s Naomi Ósakaovou, která si poradila se Serenou Williamsovou. Na finále mužské dvouhry se může těšit Novak Djokovič, který zastavil Aslana Karaceva. O titul ve smíšené čtyřhře si zahrají Barbora Krejčíková a Američan Rajeev Ram.
Karolína Muchová si otírá pot z obličeje v semifinále Australian Open.

Karolína Muchová si otírá pot z obličeje v semifinále Australian Open. | foto: AP

Poprvé v kariéře se Muchová probila mezi nejlepší čtveřici grandslamového pavouku. Životního úspěchu dosáhla působivým počinem, ve čtvrtfinále vyřadila světovou jedničku Ashleigh Bartyovou.

Také v semifinále sahala po vítězství, na kurtu bavila sympatickým a kvalitním výkonem. Na americkou ranařku Bradyovou však po pohledné a vyrovnané přetahované nestačila.

Muchová vs. Bradyová

Reportáž z utkání

„Porazila jsem v těžkých zápasech řadu dobrých hráček, kéž by každý turnaj probíhal podobně, jen s trochu lepším závěrem,“ zhodnotila Muchová své tažení v Melbourne.  

V první sadě Češka nezachytila drtivý nástup soupeřky, která vlétla na kurt pěkně zhurta a v prvních dvou gamech ztratila jen jeden fiftýn. 

V dalším průběhu setu už si tenistky podání v poklidu hlídaly, Bradyová sázela na tvrdé údery především z forhendu, Muchová se její tempo snažila narušit pestrou hrou z obou stran.

Když už se zdálo, že jistota Muchové převáží nad riskující, a tím pádem i chybující Bradyovou, Češka také zaváhala. Za stavu 4:5 neuhájila podání, při setbolu předvedla dvojchybu a první sadu ztratila.

Z nepovedené koncovky se však náramně otřepala. V první hře druhého dějství uspěla na returnu a sama při servisu excelovala: v celém setu při něm ve čtyřech gamech ztratila jediný míč. 

Karolína Muchová se hecuje v semifinále Australian Open.

Sama si pak vyšlápla na podání soupeřky ještě jednou, za stavu 5:3 sérií povedených úderů otočila stav 15:40.

Američanka se vztekala, po minelách několikrát naznačila, že chce zlostí odpálit míč, hlasitě k sobě promlouvala a gestikulovala. 

Opět s diváky

Po pěti dnech, kdy účastníci Australian Open hráli před prázdnými tribunami, se na čtvrteční program do ochozů znovu vrátili diváci. 

Zbylý program grandslamu může po uvolnění protikoronavirových opatření ve státe Victoria sledovat až 7 477 lidí. 

Muchová tudíž měla skvěle našlápnuto k obratu, jenže ve třetím gamu rozhodujícího dějství ji zradil do té doby spolehlivý servis. Češka se pak usilovně snažila ztrátu dohnat, jenže proti tvrdě hrající Bradyové dlouho neměla nárok.

Šanci dostala až za stavu 4:5, kdy Američanka podávala na vítězství.

Bradyová si vypracovala dva mečboly, při druhém uslyšela zahlášený aut a klesla na kolena v domnění, že zvítězila. Výrok ale směřoval na její úder, Muchová tak první dvě hrozby zažehnala.

Tenistky se pak v bláznivém průběhu střídaly ve výhodách. Muchová měla tři brejkboly, při dvou nezkrotila druhý servis soupeřky.

Také Bradyová však měla potíže s posledním krůčkem, zahodila čtyři mečboly. Muchová bojovala, jenže světové údery střídala s lacinými chybami. Bekhendem daleko do autu nabídla protivnici pátý mečbol a výrazně jí dopomohla i k jeho využití - přestřelila forhendem.

Jsem teď trochu naštvaná, řekla Muchová. Chce se vrátit silnější

Právě větší počet chyb nakonec stál Muchovou úspěch. Zatímco ve druhém setu udělala Češka jedinou nevynucenou chybu proti 13 z rakety Bradyové, ve třetí sadě se poměr diametrálně otočil na 20:8.

I kvůli tomu vyzněla dvouhodinová bitva lépe pro Bradyovou, která po semifinále na loňském US Open nyní v Melbourne došla ještě o kolo dál. 

I přes bolavé vyřazení Muchová po zápase nesmutnila a už vyhlíží další tvrdou práci: „Po takových prohrách jsem ještě víc namotivovaná makat, zlepšit se a vrátit se na kurty zase ještě trošku silnější.“

Připomeňte si, jak Muchová zdolala Ashleigh Bartyovou ve čtvrtfinále:

První finalistkou je Ósakaová, zdolala Serenu W.

V úvodním semifinále ženské dvouhry si postup zajistila Naomi Ósakaová, japonská tenistka udolala americkou legendu Serenu Williamsovou poměrem 6:3 a 6:4. 

V první sadě vedla Williamsová 2:1 s náskokem brejku, jenže pak o podání dvakrát přišla a Ósakaová čtyřmi hrami v řadě skóre otočila. Hned zkraje druhého setu uspěla Japonka na returnu znovu, za stavu 4:3 však dvojchybami nabídla soupeřce srovnání. 

Japonka Naomi Ósakaová hraje bekhend v semifinále Australian Open.
Američanka Serena Williamsová se diví v semifinále Australian Open.

Z krátkého výpadku se ale okamžitě otřepala a v posledních dvou gamech nepovolila Američance ani fiftýn. Ósakaová si tak zahraje o čtvrtou grandslamovou trofej v kariéře, v předchozích třech finále vždy uspěla. V Melbourne se radovala před dvěma roky. 

Získejte dres Radka Štěpánka z Davis Cupu!

LOUČENÍ. Tenista Radek Štěpánek děkuje vyprodané O2 areně, která viděla jeho...

Naopak Williamsová dál čeká na 24. pohár, jímž by vyrovnala rekord Margaret Courtové. Jejím posledním zápisem zůstává titul z Australian Open 2017. 

Na tiskové konferenci po zápase se pak Američanka rozplakala a naznačila, že se mohlo jednat o poslední utkání její kariéry. 

Krejčíková si potřetí v řadě zahraje o titul v mixu

Smíšená čtyřhra Australian Open náramně sedí Barboře Krejčíkové, Češka zde už potřetí za sebou prošla do finále. Společně s Američanem Rajeevem Ramem v semifinále zdolali domácí pár Storm Sandersová a Marc Polmans dvakrát 6:3. 

V obou předchozích případech Krejčíková ve finále mixu uspěla, v roce 2019 triumfovala společně s Ramem, loni pak s Chorvatem Nikolou Mektičem. Tehdy se stala první hráčkou po 31 letech, která v Melbourne obhájila titul ve smíšené čtyřhře. Třikrát po sobě od obnovení mixu v roce 1987 nikdo trofej nezískal.

Moc se těším na mixa s parťákem Rajeevem. Už zítra!!

I can’t wait to have some fun in mixed doubles with my partner @rajeevram318 tomorrow

#tennis #aolife #ausopen #mixed #competition # @australianopen

13. února 2021 v 8:53, příspěvek archivován: 18. února 2021 v 6:41

Soupeře pro sobotní finále poznají Krejčíková a Ram v pátek po utkání domácího páru Samantha Stosurová, Matthew Ebden s americko-britskou dvojicí Desirae Krawczyková, Joe Salisbury.

V pátek čeká Krejčíkovou ještě finále čtyřhry po boku Kateřiny Siniakové. 

Obhájce stopnul ruskou senzaci

Dvouhra mužů měla ve čtvrtek na programu jediné utkání - semifinále mezi obhájcem titulu Novakem Djokovičem a největším překvapením turnaje Aslanem Karacevem.

Djokovič vs Karacev

Reportáž z utkání

K přesvědčivému vítězství 6:3, 6:4 a 6:2 si došel srbský tenista, který bude v neděli útočit na devátý titul z Australian Open a osmnáctý celkově. Jeho soupeřem bude vítěz pátečního semifinále mezi Daniilem Medveděvem a Stefanosem Tsitsipasem. 

Djokovič předvedl koncentrovaný a téměř neomylný výkon. V celém utkání se dopustil jen 14 nevynucených chyb, nasázel 17 es a v klíčových momentech soupeře jasně předčil.

Srb Novak Djokovič slaví postup do finále Australian Open.

Jediné větší komplikace měla světová jednička ke konci druhého setu, kdy poprvé přišla o podání a povolila Rusovi snížit z 1:5 na 4:5. Vyrovnaný desátý game však znovu opanoval Srb. 

Ve třetí sadě pak Djokovič od stavu 2:2 získal všechny čtyři další hry, v neděli tak zabojuje o třetí titul z Australian Open v řadě. „Cítil jsem se skvěle, nic mě nebolelo a byl to tady můj nejlepší zápas,“ liboval si.

Australian Open

příloha iDNES.cz

I přes jasnou porážku si Karacev vysloužil velký aplaus publika. Vždyť ruský tenista, až 114. hráč světa, letos v Melbourne poprvé v kariéře postoupil do hlavní soutěže grandslamu a hned prožil vskutku pohádkové tažení. 

Na své pouti turnajem vyřadil mimo jiné Argentince Schwartzmana, Kanaďana Augera-Aliassimea a naposledy Bulhara Dimitrova.

Jeho jízda skončila až v semifinále, tak daleko se na grandslamu dostal jako první kvalifikant v historii otevřené éry. 

Tenisový grandslam Australian Open v Melbourne

tvrdý povrch, dotace 80 milionů australských dolarů

Muži
Dvouhra - semifinále
Djokovič (1-Srb.) - Karacev (Rus.) 6:3, 6:4, 6:2

Čtyřhra - semifinále:
Dodig, Polášek (9-Chorv./SR) - Mektič, Pavič (2-Chorv.) 4:6, 6:4, 6:3

Ženy
Dvouhra - semifinále:
Bradyová (22-USA) - Muchová (25-ČR) 6:4, 3:6, 6:4
Ósakaová (3-Jap.) - S. Williamsová (10-USA) 6:3, 6:4

Smíšená čtyřhra - semifinále:
Krejčíková, Ram (6-ČR/USA) - Sandersová, Polmans (Austr.) 6:3, 6:3

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Plzeň - Slavia 1:0, šlágr rozhodl v závěru Šulc, hosté po týdnu spadli z čela

14. dubna 2024  17:09,  aktualizováno  19:59

Zásadní zpráva ze šlágru fotbalové ligy z Plzně, kde se představila první Slavia: největší radost...

Perušič se Schweinerem v Tepicu přehráli Poláky, s Brazilci následně vzdali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  22:15

Ondřej Perušič a David Schweiner postoupili na turnaji plážového volejbalu Pro Tour kategorie Elite...

Rachůnek odchází z Karlových Varů, klub s ním už nepočítá

19. dubna 2024  22:11

Tomáš Rachůnek opouští hokejové Karlovy Vary, kde působil od roku 2015 s krátkou pauzu pro angažmá...

Chorvatskou rallye vedou po první etapě ve stejném čase Neuville a Evans

19. dubna 2024

Úvodní etapa Chorvatské rallye se nesla v duchu vyrovnaného souboje mezi vedoucím mužem mistrovství...

Z Arizony bude Utah něco. Coyotes se mohou do pěti let vrátit

19. dubna 2024  20:57

Hokejový klub Arizona Coyotes bude mít v NHL po změně majitele a stěhování do Salt Lake City i nové...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...