Tomáš Berdych po zkaženém úderu v semifinále Australian Open.

Tomáš Berdych po zkaženém úderu v semifinále Australian Open. | foto: Reuters

Třináct Čechů na startu Australian Open. Jaké jsou jejich šance?

  • 11
Roky touží po grandslamovém titulu – a právě v Austrálii se mu poslední dobou blížil nejvíce. Nyní se však Tomáši Berdychovi rýsuje složitá cesta na vrchol. Co čeká jeho a dalších dvanáct Čechů na Australian Open?

Znovu se vrátili k Rod Laver Areně. Znovu vzali do rukou trofeje, které loni po dvoutýdenní dřině vybojovali. A zase s nimi pózovali fotografům. Novak Djokovič a Serena Williamsová, obhájci titulu na Australian Open.

Když krátce poté museli trofeje vrátit, Djokovič žertoval: „Co tím myslíte, že nejsou naše?“

Brzy znovu mohou být. V pondělí začíná v Melbourne první grandslam sezony – a jen málokdo pochybuje, že by mužským šampionem mohl být někdo jiný než Djokovič. I Serena Williamsová zůstává hlavní favoritkou, ač je její forma po zánětu v koleni lehce nevyzpytatelná.

Do turnaje zasáhne ve dvouhrách také 13 Čechů. Jaké jsou jejich vyhlídky?

Tomáš Berdych (6. na žebříčku ATP)

Melbourne má rád, loni i předloni tam hrál semifinále. „Pro mě to jsou dva nejlepší týdny v sezoně. Zkusím navázat na předchozí ročníky,“ řekl.

Ale los mu tentokrát moc nepřál. Na úvod mu sice přisoudil Yukiho Bhambriho, 95. na ATP, dál se však rýsuje tuhá série: ve třetím kole Kyrgios, v osmifinále Čilič, ve čtvrtfinále Federer, v semifinále Djokovič.

Cesta k vysněnému titulu z grandslamu vypadá dost zapeklitě.

Jiří Veselý (42.)

Před sezonou najal kouče Krupu a sliboval si průlom. Na úvod roku však neoslnil. V Aucklandu, kde obhajoval titul, dohrál v 1. kole. V Melbourne bude jeho prvním soupeřem Renzo Olivo, 174. hráč žebříčku.

Lukáš Rosol (54.)

Naději vzbudil postupem do čtvrtfinále v Aucklandu, optimismus vzbuzuje i los, v 1. kole potká Japonce Taro Daniela.

Radek Štěpánek (186.)

Poprvé po čtrnácti letech musel hrát 37letý Štěpánek grandslamovou kvalifikaci. Ale zvládl ji a odměnou mu byl docela příznivý los: Tatsuma Ito, až 123. muž žebříčku.

Petra Kvitová (6. na žebříčku WTA)

Forma? Neznámá. Přípravu si pochvalovala, jenže kvůli střevní viróze ještě letos nedohrála zápas. Ten první v Melbourne bude pozoruhodný: Kvitová totiž vyzve kvalifikantku Luksiku Kumkhumovou, s níž na stejném místě ve stejné fázi turnaje před dvěma roky senzačně prohrála. Ve čtvrtfinále může potkat světovou čtyřku Agnieszku Radwaňskou, v semifinále Serenu Williamsovou.

Karolína Plíšková (11.)

Blýskla se na Fed Cupu, její tým vyhrál indickou ligu, slušně začala sezonu. Nenápadný trumf? Snad; minimálně by mohla konečně zlomit prokletí 3. kola na grandslamu. Začne s outsiderkou Kimberly Birellovou.

Barbora Strýcová (48.)

Poslední dobou na sebe upozorňuje spíš v deblu: ať už při rozhodujícím zápase Fed Cupu s Ruskami, či aktuálním postupem do finále v Aucklandu. Hráčce, kterou nově vede Igor Brukner, los příliš nepřál: vyzve nebezpečnou Caroline Garciaovou.

Lucie Hradecká (57.)

Loni v Melbourne senzačně zdolala Ivanovičovou a odrazila se k výtečné první polovině roku. Letos zatím na výhru v hlavní soutěži čeká. Dosáhne na ni proti Darje Gavrilovové (36.)? Pokud ano, může narazit na Kvitovou.

Denisa Allertová (67.)

Touží navázat na povedený loňský rok, v němž na všech grandslamech uhrála alespoň kolo. V Melbourne ji v tom prvním čeká Bethanie Matteková Sandsová, deblová partnerka absentující světové devítky Lucie Šafářové, kterou trápí zdraví.

Kateřina Siniaková (96.)

Povzbudila se postupem do čtvrtfinále v Šen-čenu, jenže teď čeká 19letou Češku těžká mise: světová třináctka Timea Bacsinszká.

Klára Koukalová (98.)

Zvedne se po roce trápení? Nejprve se utká s kvalifikantkou Nicole Gibbsovou, 105. na žebříčku.

Kristýna Plíšková (117.)

Tuze by ji povzbudil velký výsledek, jako se ji povedl loni ve Wimbledonu, kde došla do 3. kola. V Melbourne zvládla kvalifikaci, start však snadný mít nebude: v Rod Laver Areně vyzve domácí hvězdu Samanthu Stosurovou.

Petra Cetkovská (131.)

První zápas roku bude mít velmi těžký: potká silnou Sabine Lisickou.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga