Tenisový areál v Melbourne.

Tenisový areál v Melbourne. | foto: Profimedia.cz

Miliardy za přepych. Grandslamy zažívají epochální rozmach

  • 20
Vůně eukalyptu jako obvykle příjemně šimrá v nose. Řeka Yarra si v prázdninové pohodě dál líně plyne do oceánu. Na jejích březích se ovšem dějí pozoruhodné věci. Dějiště tenisové slavnosti Australian Open se s každou další sezonou mění k nepoznání, takže jsou v něm i pravidelní návštěvníci zprvu zmateni. „Připadám si jako Goro před Tokiem!“ šprýmuje fedcupový kapitán Petr Pála.

„Skoro všechno je jiné. Super!“ žasne česká naděje Markéta Vondroušová nad výsledky druhé — prostřední — etapy zvelebení Melbourne Parku nazvaného Master Plan, rozloženého mezi roky 2010 a 2022.

Australian Open 2019

speciální příloha iDNES.cz

Zkrášlený je hlavní chrám Laver Arena, jeho vylepšená střecha se nyní zatahuje šestkrát rychleji. Vyrostla nová budova pro hráčky a hráče, v níž ohromí třeba nádherná restaurace s terasou. Vzniknou nové kurty. Diváci přicházejí po novém mostu. Reportéři tvoří svá díla v moderním stavení s parádním výhledem. Celkové náklady? Přes 15 miliard korun.

Velkolepé počínání protinožců jen potvrzuje, že grandslamy zažívají historický rozmach.

Vždyť se dokonce i stísněný areál Rolanda Garrose v Paříži po vleklých sporech nadechl k rozšíření. Největší stadion Phillipa Chatriera byl rozebrán a dostane pohyblivou střechu.

Londýnský All England Club na podzim koupil za 1,85 miliardy korun wimbledonský golfový klub rozprostírající se za přilehlou Church Road, aby se mohl rozpínat a například přesunout kvalifikační utkání na domácí půdu z nedalekého Roehamptonu.

KVÍZ

Co všechno víte o Australian Open

Odvážně investovali též organizátoři US Open v newyorském Queensu. Za 13,3 miliardy korun opatřili střechu kolosálnímu Ashe Stadium i zrenovované aréně Louise Armstronga, fanouškům představili architektonicky nápaditý Grandstand. Svěžeji vypadá celé Národní tenisové centrum Billie Jean Kingové.

Podobně jako americké Open ani to australské neláká lid pouze na hvězdy s raketami. Součástí letního melbournského festivalu jsou koncerty, košty vín, ochutnávky kuchařských lahůdek či zábavná představení v dětském koutku.

I proto roste návštěvnost, příjmy za lístky a příspěvky sponzorů. Kynou odměny pro sportovce, kteří si lebedí v dosud nepoznaném pohodlí.

Tenisový byznys — nejen na březích líné řeky Yarry — kvete jako nikdy dřív.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga