Roger Federer slaví zisk třetího setu ve finále Australian Open.

Roger Federer slaví zisk třetího setu ve finále Australian Open. | foto: Reuters

Federer slaví dvacátý grandslamový titul. V Melbourne zdolal Čiliče

  • 141
Byla to ta největší prověrka. Ale s úspěšným koncem. Roger Federer obhájil loňské vítězství na Australian Open. Ve finále přehrál v pětisetové bitvě chorvatského tenistu Marina Čiliče 6:2, 6:7, 6:3, 3:6 a 6:1. Švýcar zároveň získal jako první tenista v hitorii dvacátý grandslamový titul, v Melbourne vyhrál pošesté.

Bez ztráty jediného setu dokráčel Federer do finále úvodního grandslamu sezony. Na cestě za obhajobou titulu vyřadil ve čtvrtfinále i Tomáše Berdycha, v semifinále poté pošetřil síly, když mu mladík Čong Hjon ve druhém setu vzdal.

Oproti finálovému rivalovi Marinu Čiličovi strávil na kurtu při cestě do finále o šest hodin méně. Před pětisetovou bitvou značná výhoda na straně švýcarského favorita.

„Nebyla to lehká cesta do finále. Vždy musíte během celého turnaje udělat plno práce, soustředit se, věnovat se důkladné přípravě,“ řekl 36letý Federer.

Řádnou prověrku přichystal obhájci titulu až Marin Čilič.

Chorvatský dlouhán donutil svého soupeře vymačkat ze sebe maximum, zejména ve čtvrtém setu nad Federerem dominoval. 

Ale ani 29letý tenista dosud pětinásobného vítěze Australian Open v cestě za dvacátým grandslamovým titulem nezastavil.

Federer tak navýšil vzájemnou bilanci na devět výher, Čilič ho dokázal porazit pouze v semifinále US Open 2014, kde poté také slavil svůj jediný grandslamový titul. Loni mu podlehl ve třech setech ve finále Wimbledonu.

Nyní spolu na kurtu strávili tři hodiny a tři minuty. A opět se radoval Federer. 

„Prožili jsme skvělých čtrnáct dnů. Děkuji celému týmu. Na začátku pátého setu jsem možná měl malou naději, ale gratuluji Rogerovi,“ řekl Čilič. 

Roger Federer a čísla

Rekordy fenomenálního Švýcara

  • Letošní Australian Open bylo v tvz. open éře jubilejním 200. grandslamem. Federer v Melbourne získal pro sebe už 20. Ovládl tedy deset procent všech grandslamů od roku 1968. 
  • Pošesté se raduje v Melbourne Parku. Poprvé v roce 2004 přehrál tehdy ještě na zelených kurtech Marata Safina.
  • Po 12 měsících obhájil Federer titul. Minulý rok přehrál rovněž v pětisetové bitvě Rafaela Nadala. Během nich ovládl rovněž tři grandslamy (Australian Open 2017, Wimbledon 2017 a Australian Open 2018)
  • V kariéře získal Federer 96. trofej. 

Od grandslamové rekordmanky Sereny Williamsové nyní Federera dělí tři vítězství.

„Byl to dlouhý den. Čekali jsme na to opravdu dlouho. Jsem rád, že je to za námi. To, že jsem vyhrál je skvělé. Pohádka pokračuje. Je to neuvěřitelné,“ líčil Federer. „Pochopitelně chci pogratulovat Marinovi a popřát mu hodně štěstí do sezony - věřím, že se dostaneš do dalších finále.“ 

Pod zataženou střechou

Teplota v Melbourne Parku znovu výrazně překročila tropickou třicítku. I proto se pořadatelé rozhodli na finále mužské dvouhry zatáhnout střechu v Rod Laver Areně a ochránit oba finalisty před obrovským vedrem.

Na krytém dvorci se v úvodním setu pohodlně necítil chorvatský dlouhán. V prvních třech hrách získal pouze tři míče, Švýcar naprosto vládl. Po sedmi minutách při vlastním servisu Čilič odběhl k brašně pro novou raketu.

Chorvat už stihl pouze odvrátit hrozbu potupného kanáru, do dalšího setu ale vlétl s potřebnou dávkou sebevědomí. Ač při podání bojoval o každý míč, v těžkých momentech si ho dokázal udržet, a dokonce v desáté hře vybojoval setbol, když mu Federer pomohl dvěma dvojchybami.

Pořadatelé se rozhodli pro mužské finále Australian Open zatíhnout střechu...
Roger Federer ve finále Australian Open.
Marin Čilič slaví zisk druhého setu ve finále Australian Open.
Roger Federer ovládl první set ve finále Australian Open.

Čilič ho nedokázal využít, na nezdar však odpověděl následnou čistou hrou a vyrovnaný souboj dovedl až do zkrácené hry.

Švýcarský virtuóz výborně returnoval, jeho hlavní zbraní opět zůstával servis. Třetí setbol už ale odvrátit nedokázal. Po hodině a 30 minutách bylo srovnáno. A Federer poprvé na letošním Australian Open ztratil set.

Poučení z ženského finále

Halepová musela do nemocnice

Po třísetové porážce ve finále Australian Open strávila rumunská tenistka Simona Halepová kvůli vyčerpání několik hodin v nemocnici. Podle televizní stanice ESPN byla hlavní příčinou dehydratace, dnes ráno byla dosavadní světová jednička propuštěna.

Halepová v sobotu v australském vedru bojovala bezmála tři hodiny o první grandslamový triumf, ale prohrála s Dánkou Caroline Wozniackou a přenechá jí také první místo světového žebříčku. Více než 30 stupňů Celsia a náročný program se na ní podepsal už během zápasu. Chvílemi se necítila dobře a nechala si změřit tlak.

I proto dnes pořadatelé úvodního grandslamu sezony nechali pro finále mixu a následně i pro souboj o trofej mezi Rogerem Federerem a Marinem Čiličem zatáhnout střechu Rod Laver Areny, aby mohli vysoké teploty optimalizovat.

36letého tenistu ztráta nikterak nerozhodila. Třetí sada byla opět v jeho režii. Od zisku dvacáté grandslamové trofeje dělil Federera jediný set. V kontextu předešlých her téměř jasná sázka na Švýcara.

Leč ve čtvrté sadě padl Federer do herní letargie. Nemohl se opřít o první podání, zhoršil se i jeho pohyb po kurtu. Čilič vycítil šanci, za nepříznivého stavu 1:3 ovládl pět gamů v řadě a poslal finálový maraton do rozhodující páté sady.

Její průběh už si Federer pohlídal, Čiličovi dovolil získat pouze jedinou hru. Vítězství poté korunoval čistou hrou.

Pavič má druhý deblový titul

V neděli také vyvrcholila soutěž ve smíšené čtyřhře, v níž chorvatský tenista Mate Pavič s Kanaďankou Gabrielou Dabrowskou ve finále odvrátili maďarsko-indické dvojici Timea Babosová, Rohan Bopanna mečbol a vyhráli 2:6, 6:4 a 11:9. Pavič tak v Melbourne oslavil už druhý deblový titul, o den dříve vyhrál společně s Rakušanem Oliverem Marachem mužskou čtyřhru. 

Grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne

tvrdý povrch, dotace 55 milionů australských dolarů

Muži
Dvouhra - finále
Federer (2-Švýc.) - Čilič (6-Chorv.) 6:2, 6:7 (5:7), 6:3, 3:6, 6:1

Smíšená čtyřhra - finále:
Dabrowská, Pavič (8-Kan./Chorv.) - Babosová, Bopanna (5-Maď./Indie) 2:6, 6:4, 11:9


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga