Úspěšný den: Rosol, Strýcová, Allertová i Karolína Plíšková postoupili

  4:03aktualizováno  14:17
Melbourne (Od našeho spolupracovníka) - Ve čtvrtečním programu Australian Open se hned čtyři čeští zástupci radují z postupu dál. Tenisté Lukáš Rosol a Denisa Allertová se do třetího kola úvodního grandslamu sezony se probojovali premiérově. Ve stejné fázi turnaje je i Barbora Strýcová, která tak zopakovala své třetí kolo z loňska. Stejně na tom je i Karolína Plíšková. To pouť veterána Radka Štěpánka končí, prohrál se Stanem Wawrinkou.
DAŘÍ SE. Lukáš Rosol ve druhém kole Australian Open

DAŘÍ SE. Lukáš Rosol ve druhém kole Australian Open | foto: AP

Rosol si připsal cennou výhru 7:6 (8:6), 7:6 (7:5) a 6:3 nad nasazenou pětadvacítkou Jackem Sockem. Allertová si poradila se Sabine Lisickou z Německa po výsledku 6:3, 2:6, 6:4. Strýcová zvládla zápas s Američankou Kingovou a zvítězila 7:6 (7:5), 6:4.

A na konci čtvrtečního programu se na centrálním dvorci představila Karolína Plíšková, která zdolala svou deblovou partnerku Julii Görgesovou 7:6 (7:5), 6:1.

Z Čechů neuspěl pouze Štěpánek, jenž podlehl favorizovanému Wawrinkovi ve třech setech.

Rosol narazí na Wawrinku, Štěpánkova přemožitele

Rosol nasázel 48 vítězných úderů a po pětisetové bitvě v prvním kole dokázal tentokrát postoupit bez ztráty sady.

Rosolův zápas začal na kurtu číslo dvě téměř souběžně s utkáním Radka Štěpánka, i časově končily téměř ve stejnou dobu, ale výrazný rozdíl byl ve výsledku. Bitva Rosola s Američanem Sockem se ve večerním Melbourne odehrávala v prvních dvou setech ve znamení pevných servisů.

RETURN. Lukáš Rosol ve druhém kole Australian Open.
DOSÁHL. Jack Sock ve druhém kole Australian Open.
PLNÝ EMOCÍ. Lukáš Rosol ve druhém kole Australian Open.
Český tenista Lukáš Rosol rozdává autogramy po postupu do 3. kola Australian...

Ani jeden z tenistů nedovolil za tu dobu soupeři ani pomýšlet na prolomení podání, výsledkem čehož byly dva tie-breaky v řadě. Jejich průběh byl obdobně vyrovnaný, jako dosavadní vývoj, o ten jeden potřebný bodík navrch měl ale pokaždé odhodlaný a soustředěný Lukáš Rosol.

Psychickou pohodu po dvou těsně získaných zkrácených hrách pak český hráč přetavil ve třetím setu v první brejk v zápase a jelikož sám servis dokázal udržet až do úplného konce, byl pro něj sladký a vítězný. Poprvé v kariéře si tak Lukáš Rosol v Melbourne zahraje ve třetím kole. Tam ho čeká Stan Wawrinka, přemožitel Radka Štěpánka.

Dva sety jednoznačné, ve třetím Štěpánek trápil favorita

Štěpánek se probil přes tři kola kvalifikace, zvládl i úvodní zápas v hlavní soutěži - ale ve druhém kole jeho cesta v Melbourne skončila. Stanu Wawrinkovi podlehl 2:6, 3:6, 4:6.

Páteční program

začátky v 1.00 SEČ

Arena Roda Lavera: Bencicová (12-Švýc.) - K. Bondarenková (Ukr.), Davisová (USA) - Šarapovová (5-Rus.), Federer (3-Švýc.) - Dimitrov (27-Bul.), 9:00 S. Williamsová (1-USA) - Kasatkinová (Rus.), Kyrgios (29-Austr.) - Berdych (6-ČR).

Arena Margaret Courtové: García-López (26-Šp.) - Nišikori (7-Jap.), Tsonga (9-Fr.) - Herbert (Fr.), A. Radwaňská (4-Pol.) - Puigová (Portor.), 9:00 Djokovič (1-Srb.) - Seppi (28-It.), Suárezová (10-Šp.) - Kuličkovová (Rus.).

Hisense Arena: Thiem (19-Rak.) - Goffin (15-Belg.), Friedsamová (Něm.) - Vinciová (13-It.), Delbonis (Arg.) - Simon (14-Fr.), Mladenovicová (28-Fr.) - Gavrilovová (Austr.).

Jeho zápas se světovou čtyřkou dlouho vypadal na jednoznačnou záležitost. První dva sety ovládl Wawrinka s přehledem za 31, resp. 33 minut a suverénně kráčel pro vítězství. Hrál agresivně, málo kazil a Štěpánek jeho tempu nestačil.

Až ve třetím setu se dokázal favoritovi dostat „pod kůži“. Za stavu 2:3 si vybojoval první brejkbol. Trápil Wawrinku delšími údery a znovu a znovu si nabíhal k síti. Pátý brejkbol nakonec využil a radostně si povyskočil.

Jeho radost ale byla jen krátkodobá. Wawrinka si vzal ztracený servis rychle zpět. Štěpánek ještě získal v následujícím gamu tři brejkboly, ale Švýcar servis udržel a utkání dotáhl k výhře.

Strýcová se chystá na Muguruzaovou

Velká oblačnost nad Melbourne a krátký déšť opozdil začátek zápasu Strýcové s Kingovou asi o třicet minut, dvojnásobnou dobu pak na kurtu číslo tři trvala bitva v prvním setu. Češka přišla hned na úvod o servis a ztrácela 0:3, pak se skóre vyvíjelo jako na houpačce - 3:3, 3:5 a Kingová podávala na zisk první sady.

Aktuální výsledky Australian Open

Sledujte vývoj skóre v zápasech českých tenistů

Strýcová však čistou hrou při servisu soupeřky zavelela k dalšímu obratu na 6:5, jenže ani ona sama si servisem nepomohla a rozhodovalo se až v tie-breaku. Ten jen kopíroval vyrovnanost celého zápasu, v koncovce si ale Strýcová esem připravila setbol a doslova ho z defenzivy vydřela vítězným forhendovým prohozem na 7:5.

Pavouky

Zatímco úvodní set trval přesně hodinu, druhá sada vypadala na mnohem kratší dobu. Česká hráčka i před zraky fedcupového kapitána Petra Pály vedla rychle 4:1, pak se ale lehce zadrhla a dovolila Kingové vyrovnat. Servis se jí však vrátil v pravou chvíli, vedla 5:4 a zápas nakonec vítězně ukončila závěrečným prolomením servisu Američanky na 6:4. Ve třetím kole se utká s třetí nasazenou Španělkou Muguruzaovou.

Kurzy a přímé přenosy

Australian Open na TV Tipsport

Kyrgios - Berdych 2,3 x 1,62

Rosol - Wawrinka 8,9 x 1,07

Makarovová - Karolína Plíšková 1,91 x 1,7

„Byl to hrozně těžký zápas. Kingová hraje tenis podobný mému stylu, takže jsem už předem věděla, že to bude fyzicky náročné. I proto mě těší, že jsem to zvládla a ještě jen ve dvou setech. Porazila jsem tu už dvě dobré hráčky, teď mě bude čekat těžký úkol, ale těším se na něj,“ hodnotila spokojeně v pozápasovém rozhovoru Strýcová.

„S Muguruzaovou jsem hrála naposledy v Tokiu, je to skvělá hráčka a poslední tři měsíce minulé sezony měla úžasné. Ale je důležité se z takových lidí nepodělat a jít tam také s hlavou nahoře. Jsem sice menší než ona, ale abych měla respekt jen z toho, že je ohromná, to vůbec. Mám respekt jen kvůli tomu, jak hraje.“

Allertová je poprvé na grandslamu ve třetím kole

Denisa Allertová si z loňské sezony přinesla dvě série - příjemnou a nepříjemnou. Na každém grandslamu sice dokázala uspět v prvním kole, zároveň se jí ale nikdy nepodařilo přejít přes to druhé. Dočkala se až teď v Melbourne.

S třicátou nasazenou Němkou Lisickou svedla náročnou dvouhodinovou bitvu s vítězným koncem. V úvodní sadě zužitkovala brejk na 5:3 a vzápětí doservírovala na 6:3. Druhý set sice ztratila poměrem 2:6, ale rozhodující fázi začala brejkem na 3:1. Sama pak servis nepodržela a dovolila vyrovnání na 4:4.

Klíčový devátý game trval dlouhých deset minut a Allertová nakonec přece jen Lisickou udolala. Napodruhé už svou šanci nepustila a díky preciznímu podání se mohla po výhře 6:3, 2:6, 6:4 radovat z premiérového postupu do třetího kola grandslamu, kde bude její soupeřkou Britka Kontaová.

„Je to skvělý pocit být konečně na grandslamu ve třetím kole. Jsem ale unavená, ještě jsme potom hrály debla, takže si to asi ještě budu pořádně užívat až zítra,“ nedocháelo Denise Allertové ještě pořádně, jakého úspěchu dosáhla.

„Další kolo bude těžký zápas. Ale zase to nějak probereme s trenérem, rozebereme, podíváme se na její zápasy, budu bojovat tak jako dneska a doufám, že snad to zase vyjde.“

Hewitt ukončil kariéru porážkou s Ferrerem

Ve čtvrtek viděli diváci v Rod Laver Areně také jedno dojemné loučení. Lleyton Hewitt prohlásil, že Australian Open bude jeho posledním turnajem - a zápas 2. kola s Davidem Ferrerem se stal jeho posledním zápasem v singlu.

Ačkoliv Australan favoritovi vzdoroval, nakonec podlehl 2:6, 4:6, 4:6. U sítě se s Ferrerem vřele pozdravil a pak v emotivním projevu pravil: „Dal jsem tomu vše jako vždy, celou kariéru jsem hrál na sto procent. Moc rád jsem chodil sem hrát, Rod Laver Arena je můj druhý domov.“

Odměnou mu byl potlesk vestoje.

Karolína Plíšková porazila kamarádku ze čtyřhry

Turnajová devítka Plíšková s německou hráčkou Julií Görgesovou tvoří v Melbourne deblový pár, ovšem v singlu je rozlosování svedlo proti sobě už ve 2. kole. „Je těžké hrát proti kamarádce, jsem ráda, že jsem postoupila,“ přiznala v rozhovoru na kurtu Karolína Plíšková.

V prvním setu Görgesová s vysokou Češkou srdnatě bojovala. Díky brejku se dostala do vedení 2:0, ovšem i kvůli dvojchybě nedokázala sebrané podání potvrdit a Plíšková srovnala krok. Vyrovnaná první sada dospěla do tie-breaku.

Také tam se odvážně hrající Görgesová držela, dokázala dohnat ztrátu Plíšková. Ale v klíčové chvíli - při setbolech soupeřky - opět vyrobila dvojchybu.

Německá tenistka Julia Görgesová podává v utkání 2. kola Australian Open proti...
Česká tenistka Karolína Plíšková se natahuje po míčku v utkání 2. kola...
JO! Karolína Plíšková se raduje z postupu do 3. kola tenisového Australian Open.
Česká tenistka Karolína Plíšková porazila ve 2. kole Australian Open deblovou...

Druhou sadu tenhle moment ovlivnil. Plíšková se rychle dostala do vedení 3:0. Němka dokázala alespoň jednou vyhrát podání, ale rozjetou favoritku nemohla zastavit. Plíšková si už v pohodě došla pro postup.

„Nebylo to lekhé utkání. Byl to pro mě i pro diváky dlouhý den, jsme ráda, že jste tedy zůstali. Jsem šťastná a doufám, že se uvidíme příště,“ prohodila 23letá dívka ke skupince českých fanoušků. Další soupeřkou Karolíny Plíškové bude Jekatěrina Makarovová, 21. nasazená.

Australian Open 2016

Dvouhra - 2. kolo

MUŽI
Rosol (ČR)
- Sock (25-USA) 7:6 (8:6), 7:6 (7:5), 6:3
Wawrinka (4-Švýc.) - Štěpánek (ČR) 6:2, 6:3, 6:4
Tomic (16-Austr.) - Bolelli (It.) 6:4, 6:2, 6:7 (5:7), 7:5
Murray (2-Brit.)- Groth (Austr.) 6:0, 6:4, 6:1
Ferrer (8-Šp.) - Hewitt (Austr.) 6:2, 6:4, 6:4
Isner (10-USA) - Granollers (Šp.) 6:3, 7:6 (8:6), 7:6 (7:2)
Raonic (13-Kan.) - Robredo (Šp.) 7:6 (8:6), 7:6 (7:5), 7:5
F. López (18-Šp.) - Pella (Arg.) 7:6 (7:2), 6:7 (4:7), 7:6 (7:3), 6:7 (8:10), 6:4
Troicki (21-Srb.) - Smyczek (USA) 6:4, 7:6 (7:5), 7:6 (7:4)
Monfils (23-Fr.) - Mahut (Fr.) 7:5, 6:4, 6:1
Kuzněcov (Rus.) - Chardy (30-Fr.) 6:4, 7:6 (7:5), 7:6 (7:5)
Johnson (31-USA) - Bellucci (Braz.) 6:3, 6:2, 6:2
Sousa (32-Portug.) - Giraldo (Kol.) 6:3, 7:5, 3:6, 6:1
Sela (Izr.) - Verdasco (Šp.) 4:6, 6:3, 6:3, 7:6 (7:4)
Robert (Fr.) - Ram (USA) 6:1, 6:7 (6:8), 4:6, 7:5, 7:5
Millman (Austr.) - Muller (Luc.) 4:6, 6:4, 6:2, 4:6, 7:5

ŽENY
Strýcová (ČR)- Kingová (USA) 7:6 (7:5), 6:4
Allertová (ČR) - Lisická (30-Něm.) 6:3, 2:6, 6:4
Karolína Plíšková (9-ČR) - Görgesová (Něm.) 7:6 (7:5), 6:1
Muguruzaová (3-Šp.) - Flipkensová (Belg.) 6:4, 6:2
Kerberová (7-Něm.) - Dulgheruová (Rum.) 6:2, 6:4
Becková (Něm.) - Bacsinszká (11-Švýc.) 6:2, 6:3
Azarenková (14-Běl.) - Koviničová (Č. Hora) 6:1, 6:2
Keysová (15-USA) - Švedovová (Kaz.) 6:7 (4:7), 6:3, 6:3
Osakaová (Jap.) - Svitolinaová (18-Ukr.) 6:4, 6:4
Siegemundová (Něm.) - Jankovičová (19-Srb.) 3:6, 7:6 (7:5), 6:4
Ivanovičová (20-Srb.) - Sevastová (Lot.) 6:3, 6:3
Makarovová (21-Rus.) - Mariaová (Něm.) 6:4, 6:2
Kontaová (Brit.) - Čeng Saj-saj (Čína) 6:2, 6:3
Lepchenková (USA) - Arruabarrenaová (Šp.) 7:6 (9:7), 6:4
Brengleová (USA) - Larssonová (Švéd.) 7:5, 4:6, 6:1
Chang Šuej (Čína) - Cornetová (Fr.) 6:3, 6:3

Čtyřhra - 1. kolo
Babosová (4-Maď.)/Srebotniková (4-Slo.) - Duševinová (Rus.)/Siniaková (ČR) 6:3, 7:5
Chan/Chan (2-Taiw.) - Allertová (ČR)/Schuursová (Niz.) 6:1, 6:1

Autor: , pro iDNES.cz

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Problém Drnovic si uvědomujeme. Americký šéf o budoucnosti Vyškova

26. dubna 2024

Premium Ještě před půl rokem o americké společnosti Blue Crow Sports Group nevěděli ani fanoušci...

Manchester City přeskočil Liverpool, výhru nad Brightonem řídil Foden

25. dubna 2024  20:50,  aktualizováno  23:07

Aktualizujeme Fotbalisté Manchesteru City udělali dnešním vítězstvím 4:0 v Brightonu důležitý krok k obhajobě...

Drama v tiebreaku na závěr. Budějovice slaví jedenáctý titul v extralize

25. dubna 2024  21:16,  aktualizováno  22:29

Volejbalisté Českých Budějovic získali jedenáctý extraligový titul. Ve čtvrtém finále porazili...

Kvapilová se loučí s Duklou. Hvězda extraligy přestupuje do Prostějova

25. dubna 2024  22:14

Nejvíce bodující volejbalistka extraligy Nikol Kvapilová po pěti sezonách opouští Duklu Liberec, s...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...