Australská pouť Plíškové končí ve čtvrtfinále, Češka doplatila na chyby

  0:50aktualizováno  12:00
Melbourne (Od našeho spolupracovníka) - Středeční program tenisového Australian Open přinesl souboje o poslední semifinálové místa. Mezi nejlepší čtyřku se neprobojovala Karolína Plíšková, která prohrála s Polkou Magdou Linetteovou 3:6 a 5:7. V dalších utkáních uspěli Aryna Sabalenková, Novak Djokovič a Tommy Paul. Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková zvítězily ve čtvrtfinále deblu.

Úspěšné melbournské putování Plíškové končí ve čtvrtfinále, v němž Češka podlehla světové hráčce číslo 45 Linetteové 3:6 a 5:7. Nezopakuje tak své zdejší tažení do semifinále z roku 2019.

Plíšková vs. Linetteová

Podrobná reportáž

„Jsem velmi zklamaná, v posledních dvou týdnech jsem předváděla dobré výkony a ani dnes to nebylo tak špatné. Ale soupeřka hrála výborně od základní čáry, na kurtu jsem nenašla prostor, kam bych mohla trefit vítězné údery,“ hodnotila Plíšková na tiskové konferenci.

Úvod zápasu zvládla, když si dvěma skvělými prohozy v koncovce úvodní hry zajistila brejk. Vlastním servisem si však v prvním setu nepomáhala tolik jako v předchozích kolech.

Já buším a ona si míče v klídku sbírá? Jak Plíšková narazila na polskou zeď

Pod otevřenou střechou Rod Laver Areny na sluncem zalitém kurtu ztratila dvě z prvních tří servírovacích her a pustila Linetteovou do vedení 4:2. Polka svou soupeřku hodně rozběhávala a převahu měla i v hledišti.

Pod dohledem slavné krajanky Radwaňské a za skandování „Magda, Magda“ odvrátila brejkbol Plíškové a první setbol naopak proměnila ve vítězství 6:3. Přispěly k tomu i tři dvojchyby Plíškové a poměr nevynucených chyb 4:14 v neprospěch Češky.

Karolína Plíšková ve čtvrtfinále Australian Open.

Během pauzy si Plíšková na chvilku odskočila mimo kurt. Druhý set pak začala mnohem lépe, vedla 2:1 a měla dvě dobré šance zvýšit na 3:1. Využít je ale nedokázala a hned vzápětí sama odvracela kritickou situaci.

Při svém podání ztrácela už 0:40, dokázala ale skvěle zabojovat a zlepšeným servisem i razantnějšími údery ve výměnách se udržela ve hře. Jenže Linetteová nenabízela skoro žádně šance. Na servisu dominovala, v mezihře vrátila téměř vše, což se projevilo i v závěru.

Plíšková ještě zvládla jít do vedení 5:4, byl to však její poslední vyhraný game na letošním Australian Open. Za stavu 5:5 na ni zřejmě dolehla důležitost momentu, na podání se jí znovu nedařilo a dvěma dvojchybami v řadě přihrála Linetteové klíčový brejk.

Magda Linetteová se raduje z postupu do semifinále Australian Open.

Polská tenistka pak už své senzační tažení do premiérového grandslamového semifinále kariéry dotáhla k vítězství, když druhou sadu ovládla poměrem 7:5.

Plíšková sedm dvojchyb zdaleka nevyvážila třemi esy, vítězných úderů předvedla stejně jako Linetteová 18. Ve statistice nevynucených chyb ale pohořela poměrem 36:16, což bylo pro výsledek zásadní.

„Nevím, proč mi servis nešel. Občas takové dny přijdou. Možná to bylo i soupeřkou, která mi řadu dobrých podání vrátila zpět a dostala mě pod tlak. Nedala mi nic zadarmo. Nesehrála jsem špatný zápas, ale určitě dokážu hrát lépe,“ uvedla Plíšková.

Sabalenková uspěla proti neoblíbené soupeřce

Linetteová vyzve v semifinále Bělorusku Sabalenkovou, která vyřadila Chorvatku Donnu Vekičovou 6:3 a 6:2. Pátá hráčka světa si tak vylepšila nepříznivou vzájemnou bilanci na dvě výhry a pět porážek.

Sabalenková se probojovala v Melbourne mezi čtyři nejlepší hráčky poprvé v kariéře a potvrzuje parádní formu za začátku sezony. Ani set neztratila v jediném z devíti letošních utkání a po triumfu v Adelaide se řadí mezi velké favoritky i na úvodním grandslamu roku.

Aryna Sabalenková bojuje s vedrem během čtvrtfinálového duelu na Australian Open.

Ve čtvrtfinálovém zápase, který se hrál v úmorném vedru, nepustila Chorvatku do vedení a zvítězila za hodinu a 51 minut. V duelu zaznamenala devět es a 38 vítězných míčků.

Vekičová, jež v osmifinále vyřadila Lindu Fruhvirtovou, doplatila na 13 dvojchyb, navíc využila jen dva ze 14 brejkbolů. Sabalenková prolomila servis soupeřky pětkrát.

Dominance pokračuje

Djokovič si po loňských covidových peripetiích užívá návrat do Austrálie. V Adelaide se radoval z titulu a s lehkostí prochází i úvodním grandslamem sezony, kde po výhře nad Rusem Andrejem Rubljovem 6:1, 6:2 a 6:4 postoupil už do 44. grandslamového semifinále.

Dál živí naději na 22. titul, kterým by vyrovnal rekord Rafaela Nadala. V případě triumfu v Melbourne by se vrátil na post světové jedničky.

Srbský tenista Novak Djokovič během čtvrtfinále Australian Open.

Na kurtu Srb znovu dominoval, přestože hrál s obvázaným stehnem, které si několikrát během zápasu s bolestivou grimasou osahával. Rubljova deptal precizní defenzivou a stejně tak nebezpečnou útočnou hrou. V utkání nepřišel ani jednou o servis, připsal si 14 es a 32 vítězných míčů.

V úvodní sadě ruský tenista svými chybami nachystal Djokovičovi příležitosti k vytvoření pohodlného náskoku 5:1. Aktuálně pátý hráč světa následně na podání odvrátil dva brejkboly a po 39 minutách zakončil první sadu ostrým bekhendem do protipohybu, za nímž se Rubljov jen rezignovaně ohlížel.

Vyrovnanější a výrazně emotivnější počátek druhého dějství uťal Djokovič využitým brejkbolem na 3:2. Ve výměnách opět přitlačil a eliminoval nepřesnosti, které ho brzdily v úvodních hrách sady. Devítinásobného vítěze turnaje hnali vpřed také diváci v Rod Laver Areně.

Fanoušci srbského tenisty Novaka Djokoviče během čtvrtfinále Australian Open.

Další brejk mu přihrál dvojchybou Rubljov, který si následně naštvaně z plných plic ulevil. Srbský tenista vedl už 5:2, načež set v napínavé hře doservíroval.

Třetí sadu Djokovič odstartoval ziskem pátého soupeřova podání a kontrolu nad utkáním udržoval až do konce. Soupeře nepouštěl do šancí a po dvou hodinách a třech minutách se radoval z vítězství 6:1, 6:2 a 6:4.

Australian Open

příloha iDNES.cz

„Myslím, že skóre prvních dvou setů neodpovídá realitě. Andrej je skvělý soupeř a hráč. Mám k němu velký respekt,“ hodnotil Djokovič v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

V semifinálovém souboji narazí na Američana Paula, který přehrál krajana Bena Sheltona 7:6 (8:6), 6:3, 5:7, 6:4 a opět posunul své grandslamové maximum.

Sheltonovi nepomohlo k postupu ani 24 es, dopustil se 50 nevynucených chyb. Paul se stal po čtrnácti letech prvním Američanem, který se dostal do semifinále Australian Open. Naposledy se to povedlo v roce 2009 Andymu Roddickovi.

K+S udělaly další krok za obhajobou

První nasazený pár Krejčíková, Siniaková zvládl čtvrtfinálový duel čtyřhry a kráčí za obhajobu prvního ze tří loňských grandslamových titulů.

Krejčíková, Siniaková - Krawczyková, Schuursová

Podrobná reportáž

V souboji o postup mezi nejlepší čtyři dvojice Češky udolaly americko-nizozemský pár Krawczyková, Schuursová 6:2 a 6:3. V zápase přišly jednou o podání, zato samy zužitkovaly pět brejkbolů. Povedený výkon podpořily také 28 vítěznými míči.

O finále se utkají s ukrajinsko-rumunským duem Kosťuková, Ruseová, kterému můžou oplatit osmifinálové vyřazení Markéty Vondroušové a Miriam Kolodziejové.

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open

tvrdý povrch, dotace 76,5 milionu australských dolarů

Muži
Dvouhra - čtvrtfinále:
Djokovič (4-Srb.) - Rubljov (5-Rus.) 6:1, 6:2, 6:4
Paul - Shelton (oba USA) 7:6 (8:6), 6:3, 5:7, 6:4

Ženy
Dvouhra - čtvrtfinále:
Linetteová (Pol.) - Plíšková (30-ČR) 6:3, 7:5
Sabalenková (5-Běl.) - Vekičová (Chorv.) 6:3, 6:2

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Krejčíková, Siniaková (1-ČR) - Krawczyková, Schuursová (6-USA/Niz.) 6:2, 6:3

Junioři
Dvouhra - osmifinále:

Tien (USA) - Filip (ČR) 6:0, 6:2

Čtyřhra - osmifinále:
Frusina, Hrazdil (USA/ČR) - Jones, Panarin (5-Austr./Rus.) 4:6, 6:4, 10:6

Čtyřhra - 2. kolo:
Cina, Edengren (It./Švéd.) - Fix, Kalina (Něm./ČR) 6:7 (6:8), 7:5, 10:5.

Juniorky
Dvouhra - 3. kolo:
Valentová (2-ČR) - Kinošitaová (16-Jap.) 6:2, 6:1

Čtyřhra - 2. kolo:
Mesterová, Zhiyenbayevová (Rum./Něm.) - Moyanová, Šmejkalová (6-Arg./ČR) 6:4, 7:5.

Autoři: , pro iDNES.cz, ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Kouzlo pátého duelu. Sérii neukončuje, podle čísel rozhoduje. Vzepře se Třinec?

25. dubna 2024

Premium Ač se ve středečním finále ještě nerozhodlo o šampionovi, Pardubice jsou statisticky velkým...

Barcelona s Veselým a Satoranským první čtvrtfinále s Olympiakosem prohrála

24. dubna 2024  23:44

Jan Veselý s Tomášem Satoranským v dresu Barcelony prohráli první euroligové čtvrtfinále s...

Nejen politika, Růžička už zase i trénuje. Angažoval ho druholigový Most

24. dubna 2024  23:33

Trenér hokejových mistrů světa Vladimír Růžička si ve svém rodném kraji vyzkouší střídačku dalšího...

Liverpool v boji o titul ztrácí, prohrál na Evertonu. United odvrátili blamáž

24. dubna 2024  20:40,  aktualizováno  23:01

Krušné období fotbalistů Liverpoolu pokračuje. V krátké době znovu ztratili v boji o titul. Ve...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...