Karolína Muchová ve druhém kole Australian Open.

Karolína Muchová ve druhém kole Australian Open. | foto: Profimedia.cz

Smutek českých nadějí. Proč nová vlna na Australian Open narazila

  • 25
Melbourne (Od našeho zpravodaje) - V pavouku Australian Open se objevilo pět nasazených Češek. Bývalý šampion Mats Wilander v Melbourne mluvil o tom, jak hvězdy Karolína Plíšková a Petra Kvitová v rodné zemi inspirovaly další generaci šikovných dívek. Přes první dvě kola se však u protinožců přenesly právě pouze KP a PK.

Slečny Markéta Vondroušová (20 let), Marie Bouzková (21) a Kateřina Siniaková (23) prohrály už své první zápasy, Karolína Muchová (23) ten druhý.

Nová vlna se v drsné konkurenci na jižní polokouli záhy roztříštila. Celkově se australská série příliš nepovedla ani jedné z jejích členek. Mezi příběhy lze těžko hledat zásadní souvislosti. Jen jsou všechny protkané nitkami zklamání i naděje.

Vondroušová padla s Ruskou Kuzněcovovou

Vondroušová například může být ráda, že po operaci zápěstí, kterou provedl renomovaný chirurg Kebrle, zase pevně třímá raketu a tluče do míčků.

„Teď je to těžké, ale je fajn, že ruka nebolí,“ řekla světová šestnáctka s uplakanýma očima po ukrutně těsné porážce s ruskou veteránkou Kuzněcovovou 2:6, 6:4, 4:6.

Od Wimbledonu půl roku čekala na zápas. Teprve v listopadu se vrátila k tréninku na kurtu, nejdříve pouze s měkkými balony.

Nakonec stihla odletět do Adelaide, kde si připsala dvě vítězství nad slabšími sokyněmi, než ji vyřadila domácí Bartyová.

V Melbourne postrádala běhavá levačka kus sebedůvěry. V následujících měsících obhajuje kupu bodů. Největší hromadu jich má z Roland Garros, kde senzačně proklouzla do finále.

Zůstane-li však zdravá, měla by se díky svému talentu v blízkosti úplné špičky udržet.

Česká tenistka Karolína Muchová na Australian Open.
Karolína Muchová slaví zisk gemu v utkání proti CiCi Bellisové na Australian...
Česká tenistka Karolína Muchová ve 2. kole Australian Open.

Česká tenistka Karolína Muchová na Australian Open.

Jistota chyběla v Austrálii i další kometě minulé sezony - Muchové, nyní 22. ženě v pořadí WTA Tour. Nejprve ji v Brisbane hned skolila Riskeová z USA. Na grandslamu udolala Belgičanku Flipkensovou, načež ve čtvrtek podlehla další Američance Bellisové 4:6, 4:6.

Sama se kritizovala za přehršel nevynucených chyb: „Jako bych to nebyla já. Údery nehraju čistě. Nestojím při nich, jak bych měla. Je to frustrující, protože jsem zvyklá na lepší výkony.“

Nebyla jsem to já. Hledám svoji hru, lamentovala Muchová

Trpkost ji zaplavila i proto, že po loňském vzestupu ze 145. místa stále touží šplhat výš.

Tři týdny makala při soustředění na Tenerife, najala nového kondičního trenéra Blažka. „Musím se z porážek poučit a zklamání rychle hodit za hlavu,“ prohlásila.

V roce 2019 se vyšvihla vzhůru rovněž věčně dobře naladěná Bouzková. Ani v Melbourne Parku po časném vypadnutí nepůsobila nějak zbořeně, což je celkem pochopitelné vzhledem k totožnosti její pokořitelky.

Málokdo věřil, že Češka přetlačí obhájkyni titulu Ósakaovou z Japonska. „Nic si z toho nedělám, zápas vnímám jako zkušenost do budoucna,“ švitořila Bouzková navzdory výsledku 2:6, 4:6.

Marie Bouzková servíruje v prvním kole Australian Open.

Mohla ji potěšit chvála, kterou o ní celebrita zapěla při rozhovoru na modrém betonu v Laver Areně: „Dospívá ve výbornou hráčku, ještě spolu svedeme řadu bitev.“

KVÍZ: Co víte o Australian Open?

Bouzkovou přece jenom mrzela ztráta náskoku 4:2 ve druhé sadě. Vytkla si nedostatky při podání a reportéry ujistila, že má na čem pracovat. Jinak opět sršela optimismem: „Příprava byla parádní, cítím se fit. Hrát tady na centrkurtu byl krásný zážitek.“

V prvním kole vypadla taky na předchozích akcích v Brisbane (s Keysovou) a Hobartu (s Bellisovou). Australské losy k ní nebyly dvakrát přívětivé. Nicméně v Brisbane si připsala alespoň tři triumfy v kvalifikaci, pročež se svým typickým přístupem k životu bude patrně opouštět nejmenší ze světadílů s blaženým úsměvem.

Kateřina Siniaková v 1. kole Australian Open
Kateřina Siniaková (vpravo) gratuluje po prohraném 1. kole Australian Open...

Kateřina Siniaková gratuluje po prohraném prvním kole Australian Open Petře Kvitové.

K němu měla po vstupu do úvodního letošního grandslamu zatraceně daleko Siniaková. Její nezdar nešokoval asi nikoho, poněvadž se střetla s Kvitovou. A v singlu se jí delší dobu nedaří, jak by si představovala. Po prvním kole se na turnaji WTA Tour balila už počtvrté za sebou.

Na rozdíl od tří zmíněných krajanek si v minulé sezoně na žebříčku pohoršila - ze 31. pozice na číslo 58. Zavilá bojovnice a majitelka úchvatné blonďaté hřívy v kariéře tápe.

Petra ničitelka. Kvitová dominovala, až rozplakala krajanku Siniakovou

Kateřina Siniaková v 1. kole Australian Open

V Melbourne se rozbrečela přímo na dvorci. Ničila ji naprostá bezmoc v partii s rozparáděnou Kvitovou, jež ji smetla 6:1, 6:0. „Něco takového jsem ještě nezažila,“ svěřila se posléze novinářům, mezi nimiž už se naštěstí párkrát zasmála.

„Povede se mi turnaj, pak jednou prohraju a jde to se mnou z kopce.“

„Nejhorší je, že mi všichni říkají, jak hraju dobře. A najednou mě jeden míček úplně potopí.“

„Jak spím? Jako zabitá! Všechno skvěle klape. Život se mi nehroutí. Jsem zdravá. Možná jsem na sebe až moc přísná.“

„Říká se, že v tenisu záleží z devadesáti procent na hlavě. Takže to v ní asi bude i v mém případě.“

Nedávno angažovala trenéra Vika. Povzbuzení hledá a mnohdy nachází v deblu, v němž s parťačkou Krejčíkovou hned na prvním podniku roku v čínském Šen-čenu získaly pohár.

Přesto prahne po úspěchu v prestižnějších kláních. Ve dvouhře, v níž se chtěla stát světovou jedničkou jako její modla Šarapovová. Jenže podobné touhy mají šikovné, pilné a odhodlané dívky v různých koutech planety.

Právě Maria Šarapovová v Melbourne po vlastní zkáze v samém úvodu turnaje pronesla: „Co se práce v přípravě týká, udělala jsem vše správně. Ani úmorná dřina v tréninku vám ale nezaručí vítězství - ani v prvním kole, ani ve třetím, ani ve finále. Tohle je totiž podstata tenisu. Proto je tak vzácné, když se stanete šampionkou. Třeba jen jednou v životě.“

Vondroušová, Muchová, Bouzková i Siniaková to v branži dotáhly zatraceně daleko. Nikdo a nic jim nezaručí, že svá minulá báječná tažení zopakují, že se vyškrábají ještě výš.

Dá se však předpokládat, že je krachy v Melbourne vyburcují. A určitě se nedá vyloučit, že tahle čerstvá česká vlna brzy zase nabere na síle.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga