Australian Open bude mít novou vítězku

  7:43
Melbourne - (Od zvláštního zpravodaje iDNES) Nové jméno přibude na seznamu vítězek Australian Open. Američanka Lindsay Davenportová prohrála dnes ve čtvrtfinále s Belgičankou Heninovou. Ta se v semifinále utká se Zuluagovou z Kolumbie, které pro zranění zad vzdala Francouzka Mauresmaová.

Pro dnešní vytrvalý dopolední déšť to už vypadalo, že pořadatelé budou muset poprvé během letošního Australian Open zatáhnout střechu nad centrálním dvorcem Rod Laver Arény, nakonec to však před úvodními zápasy čtvrtfinále nebylo zapotřebí. Jednak přestalo pršet a v Melbourne už opět silně hřeje slunce a první čtvrtfinálový zápas ročníku 2004 se navíc vůbec neodehrál, neboť favorizovaná Francouzka Mauresmaová kvůli zranění zad k souboji s Kolumbijčankou Zuluagovou vůbec nenastoupila!

"Už po osmifinálovém utkání s Australankou Molikovou jsem měla velké bolesti zad a ani včera jsem se necítila vůbec dobře. Chtěla jsem to dnes přesto zkusit, ale jak jste mohli vidět na dnešním ranním tréninku, bohužel nejsem po zdravotní stránce natolik v pořádku, abych mohla ve čtvrtfinále nastoupit.

Je to svalová bolest v levé části zad, není to nic příjemného a při každém úderu to hodně bolí. Navíc jsem dala na radu lékařů, že pokud budu hrát, jen si to zranění zhorším. Hned teď jdu k doktorovi a ten určí diagnózu i délku herní pauzy. Jsem velmi zklamaná, cítila jsem, že mám dobrou formu a mohu v Melbourne něco dokázat..." neskrývala smutek zdejší finalistka z roku 1999 Amelie Mauresmaová.

Velké štěstí se naopak usmála na pětadvacetiletou Zuluagovou, která je prvním kolumbijským tenistou v historii, jenž si zahraje semifinále grandslamového turnaje. Při svém třetím zdejším startu tak dosáhla 36. hráčka světa svého nejlepšího grandslamového výsledku, když jejím dosavadním maximem byla třetí kola na French a US Open. Vítězka čtyř turnajů WTA, z toho třikrát na domácím turnaji v Bogotě, si tak dnes bez boje polepšila o rovných 150.000 australských dolarů!

"Je to nádherné být v semifinále grandslamu, navíc jako první Kolumbijec v historii, přesto by mě více těšilo si postup vybojovat na dvorci. Měla jsem dnes štěstí, ale raději bych hrála. Něco jsem však tušila, viděla jsem, jak na konci zápasu s Molikovou má Mauresmaová nějaké problémy ze zádama. Dnes trénovala po mě a bylo vidět, že má bolesti, přesto jsem se připravovala, jako bych měla normálně nastoupit. Vstala jsem v 9:15, rozcvičila se, oblékla se do zápasového a byla připravena zahájit v 11 hodin.

Jsem raději, že v semifinále hraji s Heninovou, je to světová jednička a to je vždy motivující, navíc hraje údery přece jen trochu pomaleji než Davenportová. Doma v Kolumbii propuklo tenisové šílenství, lidé sledují mé zapasy a jsou štastní, volají mi a píší moc milé mejly." popisovala ohlasy svého životního úspěchu Fabiola Zuluagová.

Naopak repríza zdejší loňské třísetové osmifinálové bitvy mezi tehdy úspěšnou Belgičankou Heninovou a Američankou Davenportovou se dnes v Melbourne odehrála, ale příliš pohledného tenisu si vyprodané hlediště neužilo. Téměř každý třetí míč skončil nevynucenou chybou jedné za soupeřek, vlastní podání bylo pro obě spíše nevýhodou a skóre bylo proměnlivé jako dnešní melbournské počasí. Davenportová vedla v prvním setu už 4:0, jejího nepříliš rychlého pohybu však Heninová využila ke snížení na 3:4, ale vzápětí namísto vyrovnání svůj servis ztratila.

Stejně se ale oběma hráčkám vedlo v následujícím průběhu a za stavu 5:4 měla Američanka při podání Heninové tři setboly. Nevyužila však ani jeden, Heninová dotáhla za necelou hodinu úvodní set přece jen do vítězného konce a za další půlhodinu si už bez větších potíží zajistila po výhře 7:5, 6:3 postup do semifinále. Vyrovnala tím tak svůj zdejší loňský nejlepší výsledek, když ji v roce 2003 překazila cestu do finále Venus Williamsová.

"S Davenportovou jsem až do loňského Melbourne nevyhrála ani jediný zápas, pak se to snad zlomilo a dnes to vyšlo podruhé za sebou. Lindsay je velká hráčka, ale i já jsem za poslední rok získala spoustu zkušeností a díky tomu si i více věřím. První set se podle mého zlomil ve chvíli, kdy jsem soupeřce poprvé vzala servis a snížila na 1:4. Vyrovnala jsem se s faktem, že musím tvrdě bojovat o každý míč a když jsem poté poprvé v zápase vyhrála i svůj servis, dostala jsem konečně do rytmu.

Davenportová měla ale dnes neuvěřitelný začátek, hrála tvrdě a přesně, skvěle servírovala a dokonale mě tímhle úvodem zaskočila. Ale povedlo se mi její nápor zastavit a když jsem pak odvrátila tři setboly, už jsem si věřila. Byl to zápas plný využitých brejků, ale oběma se nám dost dařilo returnovat." vysvětlovala světová jednička Justine Heninová, která letos ještě neprohrála zápas, neboť vyhrála i předchozí turnaj v Sydney.

I pro dnes neúspěšnou Lindsay Davenportovou to byla první prohra v sezóně, poté co v Sydney vzdala v semifinále pro zranění ramene a předtím triumfovala po boku Jamese Blakeho na Hopman Cupu v Perthu. "Začala jsem skvěle, vedla 4:0 a i v následujích třech hrách byla kousek od výhry, ale Justine začala přesněji returnovat a já naopak trošku kazila, což Belgičance zvedlo sebevědomí. Ale celý první set byl nesmírně vyrovnaný, bohužel jsem nedokázala využít ani jeden ze tří setbolů, což nakonec zřejmě rozhodlo. Z přemíry snahy přišly chyby a set byl ztracen." zhodnotila rozhodující okamžiky zápasu olympijská vítězka z Atlanty 1996.

Černý den francouzského tenisu pak dnes v Melbourne dovršil Sebastien Grosjean, který ve druhém setu čtvrtfinálového duelu s Američanem Agassim vzdal za stavu 2:6, 0:2 pro zranění třísel a obhájce titulu tak bez větších potíží prodloužil svou zdejší vítěznou šňůru už na 26 výher v řadě! 

Rus Marat Safin vyřadil světovou jedničku Andyho Roddicka z USA po pětisetové bitvě 2:6, 6:3, 7:5, 6:7 a 6:4. Oslavil tak své čtyřiadvacáté narozeniny a v semifinále se střetne s Američanem Agassim.

"Tenis mi hodně chyběl, a proto zas hraji dobře. Jsem zpátky, a to je ta nejdůležitější věc," radoval se Rus a odhodlaně prohlásil, že by chtěl rok ukončit jako první hráč světa. 

"Čtvrtý set jsem vyhrál se štěstím, ale v pátém jsem byl lepší, on jen využil malou naději. To byl ten rozdíl," řekl ztěžka Roddick, který v utkání celkově získal více míčů.
"Safin hrál skvěle, zaslouží si uznání," doplnil Američan.

Svůj životní výsledek dnes po boku Estonky Aniové znovu vylepšila česká tenistka Libuše Průšová. Po další dramatické třísetové bitvě vyřadily šesté nasazené Venezuelku Ventoovou a Widjajovou z Indonésie 2:6, 6:4, 7:6(2) a jsou senzačně již v semifinále ženské čtyřhry! Dohrál už naopak český daviscupový kapitán Cyril Suk, když se švýcarskou spoluhráčkou Casanovou podlehli ve druhém kole mixu páru Ullyett (Zimb.)-Raymondová (USA) 2:6, 3:6.

Čtvrtfinále dvouhry - muži: Agassi (USA) - Grosjean (Fra.) 6:2, 2:0 skreč., Safin (Rus.) - Roddick (1-USA) 2:6, 6:3, 7:5, 6:7 (0:7), 6:4.
Ženy: Zuluagová (Kolum.) - Mauresmaová (Fra.) bez boje pro skreč Mauresmaové, Heninová (Belg.) - Davenportová (USA) 7:5, 6:3.

Čtyřhra - čtvrtfinále, muži:
Etlis, Rodriguez (9-Arg.) - Knowles, Nestor (4-Bah./Kan.) 7:6 (7:3), 6:7 (6:8), 6:3, 
Llodra, Santoro (5-Fr.) - Bhúpathí, Mirnyj (2-Ind./Běl.) 6:3, 6:4.  

Čtyřhra - čtvrtfinále, ženy: Průšová (ČR), Aniová (Est.) - Ventoová (Ven.), Widjajová (Ind.) 2:6, 6:4, 7:6(2), Huberová, Sugijamaová (3-JAR/Jap.) - Husárová, Safinová (SR/Rus.) 6:2, 6:3, Kuzněcovová, Lichovcevová (4-Rus.) - Jen c', Čeng Ťie (Čína) 6:4, 6:4, Ruanová-Pascualová, Suarezová (1-Šp./Arg.) - Gagliardiová, Vinciová (Švýc./It.) 6:3, 6:2.

2. kolo mixu: Ullyett (Zimb.), Raymondová (USA) - Suk (ČR), Casanová (Švý.) 6:2, 6:3, Knowles, Ruanová-Pascualová (1-Bah./Šp.) - Friedl, Husárová (SR/ČR) bez boje.

Juniorky, dvouhra - 1. kolo:
Chvojková (2-ČR) - Kiszczynská (Pol.) 7:6 (7:5), 6:0. 

Čtvrtý nasazený Australian Open a obhájce titulu Andre Agassi si třese rukou s devítkou turnaje Sebastienem Grosjeanem. Grosjean ve druhém setu čtvrtfinálový zápas skrečoval.

Lindsay Davenportová z USA čtvrtfinále na Australian Open proti světové jedničce Justin Heninové-Hardenneové dobře začala, ale takhle se tvářila v závěru zápasu.

Světová jednička Justin Heninová-Hardenneová odehrává backhandový úder ve čtvrtfinále Australian Open proti Američance Davenportové.

Belgičanka Justin Heninová-Hardenneová postoupila bez větších problémů do semifinále prvního grandslamového turnaje roku Australian Open.

Autor:

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

Už bylo na čase, oddechl si Červ po premiérové trefě. Prvně chtěl přihrávat

25. dubna 2024  6:59

Navedl míč na střed hřiště, zbavil se dvou protihráčů a zpoza vápna zamířil přesně k levé tyči....

Pastrňák asistoval u výhry Bostonu, Vegas uspělo v Dallasu i podruhé

25. dubna 2024  6:52

Aktualizujeme Útočník David Pastrňák pomohl ve třetím zápase prvního kola play off NHL asistencí k výhře Bostonu...

Kouzlo pátého duelu. Sérii neukončuje, podle čísel rozhoduje. Vzepře se Třinec?

25. dubna 2024

Premium Ač se ve středečním finále ještě nerozhodlo o šampionovi, Pardubice jsou statisticky velkým...

Barcelona s Veselým a Satoranským první čtvrtfinále s Olympiakosem prohrála

24. dubna 2024  23:44

Jan Veselý s Tomášem Satoranským v dresu Barcelony prohráli první euroligové čtvrtfinále s...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...