Berdych v Melbourne přejel i Andersona. Ve čtvrtfinále ho čeká Djokovič

  7:00aktualizováno  16:02
Tomáš Berdych zatím na kurtech v Melbourne září. Na úvodním grandslamu sezony neztratil ani set a postoupil do čtvrtfinále. V neděli český tenista zdolal Jihoafričana Kevina Andersona 6:3, 6:2, 7:6 (15:13). Dalším soupeřem českého dlouhána bude ve čtvrtfinále světová jednička Novak Djokovič.
RADOST. Tomáš Berdych slaví postup do čtvrtfinále Australia Open.

RADOST. Tomáš Berdych slaví postup do čtvrtfinále Australia Open. | foto: Reuters

Pátý nasazený hráč Tomáš Berdych potvrzuje na Australian Open roli jednoho z favoritů, v každém utkání předvedl sebevědomý výkon a soupeřům nedal šanci. Utkání s Andersonem ve 4. kole bylo nejtěžší, byl to souboj podobných herních stylů, ovšem Berdych byl v důležitých momentech lepší.

"Všechny zápasy jsem tady odehrál na tři sety, což je pro mě dobře. Byl jsem schopný ušetřit energii, turnaj je dlouhý," řekl Berdych v rozhovoru na kurtu.

On-line reportáž

Utkání jsme sledovali v podrobné reportáži.

Těžká zkouška pro Berdycha přijde v úterý. Ve čtvrtfinále se totiž utká se Srbem Novakem Djokovičem, kterého dokázal porazit pouze jednou v kariéře - v semifinále Wimbledonu 2010. Dalších jedenáct duelů prohrál.

Srbský první hráč světového žebříčku má za sebou náročný postup do čtvrtfinále, Švýcara Stanislase Wawrinku udolal až po pěti hodinách 1:6, 7:5, 6:4, 6:7 (5), 12:10.

"On je skvělý hráč, šampion.  Ale já jsem potřetí ve čtvrtfinále a nechci tady skončit jako v minulých letech. Pokusím se o co nejlepší výkon," vyhlásil Berdych.

Chtěl jsem si užít tie-break, žertoval Berdych

Berdych i Anderson od prvních míčků ukazovali, že jsou si dost podobní. Vysocí hráči využívají především tvrdého servisu i dobrého pohybu po základní čáře. Jihoafričanovi však nefungovalo ideálně první podání, navíc hodně kazil.

Berdych v prvním setu nepotvrdil brejk na 4:1, ale v šestém gamu už se mu to povedlo. Za stavu 5:3 pak sedmadvacetiletý Čech nejdelší výměnu získal stejně jako celou sadu pro sebe.

NESTAČIL. Kevin Anderson podlehl ve čtvrtém kole Australian Open Tomáši
NA PODÁNÍ. Tomáš Berdych si potřetí v řadě zahraje na Australian Open ve

Český tenista byl dobrý na returnu a útočil na soupeřův servis. Získal ho hned na startu druhého setu, v šesté hře odvrátil brejkbol a do vedení 4:2 se dostal nádherným forhendovým prohozem po čáře.

Také třetí set zahájil Berdych brejkem, i když na jeho potvrzení se nadřel. Musel odvracet brejkbol, na 2:0 nakonec zvýšil esem. Jenže jihoafrický dlouhán se zlepšil, dokázal se do zápasu vrátit. Konečně trefoval první podání a vyrovnal hru.

Program - pondělí

Rod Laver Arena (od 1.00 SEČ):  Wozniacká (10-Dán.) - Kuzněcovová (Rus.), Azarenková (1-Běl.) - Vesninová (Rus.), Tsonga (7-Fr.) - Gasquet (9-Fr.), 9:30 S. Williamsová (3-USA) - Kirilenková (14-Rus.), Raonic (13-Kan.) - Federer (2-Švýc.).
Hisense Arena (2:30): Chardy (Fr.) - Seppi (21-It.), Jovanovská (Srb.) - Stephensová (29-USA), 7:00 Simon (14-Fr.) - Murray (3-Brit.).

Za stavu 5:5 utekl český hráč ze setbolu a ve třetí sadě rozhodoval tie-break. Zkrácená hra byla velmi dramatická a diváky musela bavit. Berdych si vypracoval proti skvěle servírujícímu Andersonovi pět mečbolů. Čtyři Jihoafričan odvrátil, při tom pátém bekhend z rakety Jihoafričana dopadl těsně do autu.

Anderson si ještě vyžádal jestřábí oko, které výrok čárového rozhodčího potvrdilo. Berdych už se při pohledu na obrazovku usmíval, slavil další vítězství a postup do čtvrtfinále. "Tie-break byl náročný. Měl šance celý třetí set, měl jsem je využít dřív. Ale tenis se hraje do posledního bodu a jsem rád, že jsem to zvládl," řekl Berdych po výhře.

"Tie-break mě bavil, tak jsem si ho prodloužil," řekl pak Tomáš Berdych v žertu českým novinářům (celý rozhovor čtěte ZDE).

Djokovič dřel na výhru pět hodin

Ačkoliv to byl "pouze" duel čtvrtého kola, Novak Djokovič po něm opět v euforii svlékl tričko a křičel radostí. Obhájce loňského triumfu na Australian Open totiž Švýcara Stanislase Wawrinku udolal až po maratonu - 5 hodinách a dvou minutách vyhrál Djokovič 1:6, 7:5, 6:4, 6:7 (5), 12:10.

Sedmnáctý tenista světa, Stanislas Wawrinka opouštěl arénu Roda Lavera sice za potlesku vestoje, ale v slzách...

Sedmadvacetiletý Švýcar bleskurychle vedl 6:1, 4:1, když Djokoviče zasypával nejenom tvrdými údery z bekhendu, ale také přesnými forhendy, se kterými měl první hráč světa dlouho problémy.

EMOCE. Novak Djokovič slaví vítězství nad Stanislasem Wawrinkou na Australian Open.

Jakmile však Wawrinka  mírně znejistěl na jinak skvělém podání (za zápas nasázel 16 es), začal Djokovič úřadovat - od stau 1:4 ve druhém setu vyhrál šest z následujících sedmi her a set získal poměrem 7:5. Dramatický duel plný krásných tenisových momentů rozhodovaly detaily v závěru.

V pátém setu získal hned zkraje první brejk Wawrinka, vedl 1:0. V následujícím průběhu rozhodujícího dějství měl několik brejkbolů. Jenže Djokovič svou skvělou obrannou hrou nenechal soupeře odskočit a v závěrečných gamech, kdy už Wawrinku trápila únava, byl na kurtu jistější.

Při prvním mečbolu sice Djokovič nestačil na výborné Švýcarovo podání, druhý odvrátil Wawrinka bravurním bekhendem, ale při třetí Djokovičově možnosti ukončit utkání už švýcarský tenista na křížný bekhend Srba nedosáhl.

A první tenista světa po dalším z melbournských maratonů (loni svedl ten nejdelší ve finále proti Rafalu Nadalovi - 5 hodin a 53 minut) slavil cenné vítězství. Ale uznal hru soupeře. "Zasloužil by si vyhrát. Byl na kurtu mnohem agresivnější, já jsem se prostě snažil nějak tam uviset," přiznal Djokovič v pozápasovém rozhovoru na kurtu.

Šarapovová dominuje, Tipsarevič vzdal

Letošnímu Australian Open v ženské dvouhře zcela dominuje Maria Šarapovová. Ruská tenistka při postupu do čtvrtfinále ztratila pouze pět gamů.

Belgičanka Kirsten Flipkensová s favoritkou bojovala v prvním setu hodně dlouho, ovšem výsledek tomu neodpovídal. Druhá sada už byla jasnou záležitostí a skončila rychlým "kanárem" pro belgickou hráčku.

Šarapovovou ve čtvrtfinále vyzve krajanka Jekatěrina Makarovová, která překvapivě srazila pátou nasazenou Angelique Kerberovou z Německa.

Suverénně postoupila do čtvrtfinále také Polka Agnieszka Radwaňská. Finalistka loňského Wimbledonu v letošní sezoně ještě neprohrála, neztratila ani set - Anu Ivanovičovou porazila jednoznačně 6:2, 6:4. A v dalším souboji změří síly s Li Na.

Mezi muži hladce postoupil Španěl David Ferrer přes Keie Nišikoriho z Japonska. Srb Janko Tipsarevič musel kvůli zranění vzdát ve druhém setu souboj s Nicolasem Almagrem ze Španělska. Tipsarevič prohrával 2:6, 1:5. Almagro také půjde ve čtvrtfinále na krajana a daviscupového spoluhráče Ferrera.

Australian Open 2013

Melbourne, tvrdý povrch

MUŽI:
Dvouhra - 4. kolo:
Berdych (5-ČR) - Anderson (JAR) 6:3, 6:2, 7:6 (15:13)
DJokovič (1-Srb.) - Wawrinka (Švýc.) 1:6, 7:5, 6:4, 6:7 (5), 12:10
Ferrer (4-Šp.) - Nišikori (16-Jap.) 6:2, 6:1, 6:4
Almagro (10-Šp.) - Tipsarevič (8-Srb) 6:2, 5:1 skreč.

Čtyřhra - 3. kolo:
Dlouhý, Bracciali (ČR/It.) - Stachovskij, Južnyj (Ukr./Rus.) 7:6 (7:3), 1:6, 7:6 (7:4).

ŽENY:
Dvouhra - 4. kolo:
 
Li Na (6-Čína) - Görgesová (18-Něm.) 7:6 (8:6), 6:1.
Šarapovová (2-Rus.) - Flipkensová (Belg.) 6:1, 6:0
Makarovová (19-Rus.) - Kerberová (5-Něm.) 7:5, 6:4.
A. Radwaňská (4-Pol.) - Ivanovičová (13-Srb.) 6:2, 6:4

Smíšená čtyřhra - 1. kolo:
Hradecká, Čermák (ČR) - Matteková-Sandsová, Tecau (USA/Rum.) 4:6, 7:6 (7:5), 10:8.
Peschkeová, Matkowski (ČR/Pol.) - Uhlířová, Sá (ČR/Braz.) 6:3, 7:5.

JUNIOŘI:
Dvouhra - 1. kolo:
Staněk (ČR) - Wej Čchiang Čeng (Čína) 6:4, 6:3.

Čtyřhra - 1. kolo: Staněk,
Baldi (3-ČR/It.) - Ku Keon Kang, Duck Hee Lee (Korea) 6:3, 6:1.

JUNIORKY:

Dvouhra - 1. kolo:
Siniaková (2-ČR) - Hattinghová (JAR) 3:6, 6:2, 6:4
Mertensová (8-Belg.) - Paterová (ČR) 6:0, 6:2.

Čtyřhra - 1. kolo:
Siniaková, Ferrová (7-ČR/Fr.) - Š'-lin Sü, Fang Jing Sün (Čína) 7:6 (7:5), 6:1
Danilinová, Kuličkovová (5-Kaz./Rus.) - Paterová, Vajdová (ČR/SR) 7:6 (7:5), 6:1.

Autoři: ,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Podivné praktiky svazu a vzniklá škoda. Hokej stále nemá síň slávy. Proč?

19. dubna 2024

Premium Nově budovanou Síň slávy sliboval hokejový svaz otevřít v březnu. Jenže to nesplnil. Prostory v...

Dostal druhou žlutou, i tak chytal dál. Martinez zařídil Aston Ville postup

18. dubna 2024  23:39

Těsně před poločasem dostal žlutou kartu za zdržování. Když po první sérii penaltového rozstřelu...

Moderní pětibojařka Hlaváčková prošla na SP v Ankaře do finále

18. dubna 2024  23:27

Moderní pětibojařka Lucie Hlaváčková se jako jediná z Češek probojovala do finále na Světovém...

Souček s Coufalem v pohárech končí, raduje se Leverkusen. Liverpool smutní

18. dubna 2024  20:23,  aktualizováno  23:05

Manko z venkovního zápasu nedohnali. Fotbalisté anglického West Hamu s Vladimírem Coufalem a...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...