Španěl Rafael Nadal během čtvrtfinále Australian Open.

Španěl Rafael Nadal během čtvrtfinále Australian Open. | foto: Reuters

Strýcová je ve finále deblu, Nadal podlehl Thiemovi a v Melbourne končí

  • 132
Tenisové Australian Open už zná všechny své semifinalisty. Postup si zajistily Rumunka Halepová i Španělka Muguruzaová. S turnajem se naopak rozloučil Španěl Nadal, který nestačil na Rakušana Thiema. Deblový pavouk pak nabídl v semifinále české derby, v němž Strýcová se Sie Šu-wej přehrály Krejčíkovou a Siniakovou 6:2, 6:3.

Program desátého dne turnaje vyvrcholil zápasem mezi Španělem Rafaelem Nadalem a Rakušanem Dominicem Thiemem. A byla to velká bitva plná parádních výměn, obratů, tiebreaků…

A nakonec měla i překvapivého vítěze.

Thiem zaskočil světovou jedničku a po více než čtyřech hodinách se radoval z výhry 7:6, 7:6, 4:6, 7:6. Rakušan tak oplatil svému sokovi prohru z loňského finále grandslamového Roland Garros.

„K výhře nad Rafou potřebujete trochu štěstí, protože je to jeden z nejlepších hráčů všech dob. Legenda. A já měl pásku na své straně. Mám radost,“ řekl Thiem.

„Jsem pochopitelně smutný. Promarnil jsem příležitost zahrát si další grandslamové semifinále. Ale prohrál jsem s výborným soupeřem. Zasloužil si to. Odvedl skvělou práci,“ uznal devatenáctinásobný grandslamový šampion Nadal.

Australian Open

příloha iDNES.cz

Začátek úvodní sady přitom nenasvědčoval tomu, že dojde k překvapení.

Favorizovaný Nadal svého soupeře brejknul, šel do vedení 5:3 a po sérii vítězných úderů ho od zisku první sady dělil jen jeden fiftýn. Thiem však zabral, stav srovnal a úvodní dějství zápasu dovedl do tiebreaku.

V něm světovou jedničku několikrát zradil forhend. Rakušan naopak hrál jistě, balony přesně trefoval a v delších výměnách měl navrch. A svou herní převahu Thiem potvrdil i výhrou ve zkrácené hře 7:3.

Španěl Rafael Nadal během čtvrtfinále Australian Open.
Španěl Rafael Nadal během čtvrtfinále Australian Open.

Nadal nebyl v psychické pohodě a z nejistoty ho nevyvedl ani prolomený soupeřův servis zkraje druhé sady.

Španěl několikrát jen bezmocně kroutil hlavou a nahlas si vyčítal pokažené údery. Nasupeně pak odsekl umpirové rozhodčí, když ho napomenula, že mu trvá příliš dlouho, než uvede míček do hry.

Thiem znovu skóre srovnal, a opět tak musel rozhodnout tiebreak. Ten nabídl strhující tenis. Thiem vedl už 4:0, avšak Nadal dokázal vyrovnat. Rakušan pak svému soupeři znovu odskočil a zvítězil 7:4.

I ve třetím dějství to vypadalo, že vše směřuje ke zkrácené hře. Nadal si však za stavu 5:4 při soupeřově podání vypracoval dva setboly a ten druhý už proměnil. Španěl tak snížil na 1:2 na sety.

Rakušan Dominic Thiem během čtvrtfinále Australian Open.

Vyrovnat celý duel už ale nedokázal.

Do čtvrtého setu se sice stihl ještě vrátit, když za stavu 4:5 brejknul Thiema. Ve zkrácené hře ale znovu kapituloval. Thiem svého soka udolal 8:6 a mohl se radovat.

„Najednou jsem měl šanci zápas dopodávat, což bylo psychicky náročné a nezvládl jsem to. Začal jsem hrát jinak takticky než celé utkání, moc jsem spěchal a to bylo špatně. Každý máme démony v hlavě, ale v tie-breaku jsem to dotáhl. Jinak bychom hráli pátý set ještě teď,“ dodal Thiem.  

V semifinále se utká s Alexanderem Zverevem, který se na devatenáctý pokus probojoval na grandslamu mezi čtveřici nejlepších. Německý tenista otočil duel proti Švýcaru Stanu Wawrinkovi a zvítězil po setech 1:6, 6:3, 6:4 a 6:2.

Strýcová uspěla v derby a je ve finále deblu

Hned první semifinálový game českého derby nabídl v Areně Margaret Courtové dramatickou podívanou.

ONLINE

Podrobná online reportáž

Oba páry se přetahovaly ve vedení, nasazené jedničky byly v koncovce stále o něco napřed, ale české duo ve velkém melbournském vedru dlouho odolávalo. Strýcová se Sie Šu-wej však nakonec v pořadí už šestý brejkbol využily a po téměř 13 minutách otevřely skóre.

Další zápletka přišla hned v následující hře za stavu 40:40. Volej Strýcové dopadl těsně k základní čáře a Krejčíková zvednutím ruky signalizovala aut. Rozhodčí tedy přerušil hru a očekával, že si český pár vyžádá přezkoumání situace jestřábím okem. Siniaková to sice nejprve odmítla, nakonec to přece jen zkusila a záznam potvrdil míček skutečně v autu.

S tím ale zase nesouhlasila zejména Strýcová, podle níž přišla výzva pozdě, a nechala si dokonce ke sporu přivolat i turnajovou supervizorku. Stav se ale ani po pětiminutovém dohadování nezměnil, a tak nakonec sama Strýcová musela k potvrzení brejku úspěšně doservírovat.

Svůj náskok pak se svou parťačkou Šu-wej navýšily o další brejk a při skóre 5:2 podávaly na ukončení prvního setu.

Setbol připravila česká tenistka nepříliš povedenou smečí, která se ale vešla do kurtu a její spoluhráčka dějství po 55 minutách uzavřela esem na 6:2.

Strýcová přijde o post jedničky

Strýcová v pondělí přijde o první místo v deblovém žebříčku a v čele ji nahradí právě její partnerka Sie Šu-wej. Loni v Melbourne hrály každá s jinou partnerkou. Tchaj-wanka odečte vzhledem k vyřazení už ve 2. kole o 650 méně bodů než Strýcová za semifinále (hrála s Markétou Vondroušovou). A současný bodový rozdíl mezi nimi je v deblovém pořadí 475 bodů.

A svůj postup do finále potvrdily Strýcová se Šu-wej i ve druhé sadě. V ní znovu ani jednou neztratily servis, zatímco česká dvojice neuspěla za stavu 1:1 a nakonec ani v koncovce.

Kdo si počká... Opálená Strýcová sahá po dalším vysněném úspěchu

Při podání Krejčíkové si po dvou autech v mezihře a přesné smeči Strýcové vypracovaly turnajové jedničky první mečbol a po příliš dlouhém úderu Krejčíkové z toho bylo pro Strýcovou po výhře 6:2, 6:3 další grandslamové finále.

„Ke konci už to byla trochu vyhecovanější česká bitva, ale to se občas stává. Jsem šťastná za další grandslamové finále s mou skvělou parťačkou Šu-wej, zvlášť tady v Austrálii, která je mou oblíbenou zemí,“ neskrývala po výhře radost Strýcová.

V pátečním finále narazí na maďarsko-francouzský pár Tímea Babosová, Kristina Mladenovicová. Turnajové dvojky zdolaly 7:5, 6:2 tchajwanské sestry Čchan Jüng-žan, Čchan Chao-čching.

Postupují Halepová i Muguruzaová

Úvodní zápas v Rod Laver Areně se odehrál v režii Simony Halepové. Rumunka smetla za 54 minut Estonku Anett Kontaveitovou dvakrát 6:1 a mohla se radovat z postupu do semifinále.

Světová trojka čelila v zápase jen jednomu brejkbolu, bezpečně ho ale odvrátila. Sama si vypracovala jedenáct možností, kdy mohla prolomit soupeřčin servis. Pětkrát se jí to podařilo.

Rumunka Simona Halepová během čtvrtfinále Australian Open.
Španělka Garbině Muguruzaová během čtvrtfinále Australian Open.

„Na kurtu jsem se cítila skvěle. Dobře jsem se pohybovala a přesně jsem věděla, jak proti mé soupeřce hrát. Moc si tenhle turnaj užívám,“ řekla po utkání 28letá Rumunka.

Halepovou v semifinále vyzve bývalá světová jednička Garbiňe Muguruzaová ze Španělska, která přehrála Rusku Anastasiji Pavljučenkovovou - přemožitelku Karolíny Plíškové.

Čtvrteční program

začátky v 1:00 SEČ

Arena Roda Lavera - semifinále: Dodig, Polášek (4-Chorv./SR) - Purcell, Saville (Austr.), 4:00 Bartyová (1-Austr.) - Keninová (14-USA), 5:30 Halepová (4-Rum.) - Muguruzaová (Šp.), 9:30 Federer (3-Švýc.) - Djokovič (2-Srb.).

Arena Margaret Courtové: semifinále Ram, Salisbury (11-USA/Brit.) - Bublik, Kukuškin (Kaz.), čtvrtfinále Krejčíková, Mektič (5-ČR/Chorv.) - Kičenoková, Bopanna (Ukr./Indie).

Španělka v prvním setu hned dvakrát přišla o servis, pokaždé ale skóre dokázala srovnat. V koncovce první sady poté svou soupeřku brejknula a úvodní dějství vyhrála 7:5.

„První set byl těžký, jsem ráda, že se mi ho povedlo nakonec získat, byl to určitě klíč k vítězství,“ říkala po zápase šťastná Muguruzaová.

Ve druhé sadě poté triumfovala 6:3 a poprvé v kariéře se na Australian Open probojovala mezi nejlepší čtyři tenistky turnaje.

„Jsem nadšená, že si tady v Melbourne zahraju semifinále,“ radovala se. A v rozhovoru pobavila i publikum: „Dnes nám dělalo problém slunce, občas se v něm míček opravdu ztratí, ale uklidňovala jsem se tím, že když ho nevidím já, nemůže ho vidět ani soupeřka...“

Tenisový grandslamový turnaj Australian Open v Melbourne

tvrdý povrch, dotace 71 milionů australských dolarů

Muži:

Dvouhra - čtvrtfinále:
A. Zverev (7-Něm.) - Wawrinka (15-Švýc.) 1:6, 6:3, 6:4, 6:2
Thiem (5-Rak.) - Nadal (1-Šp.) 7:6 (7:3), 7:6 (7:4), 4:6, 7:6 (8:6).

Ženy:

Dvouhra - čtvrtfinále:
Halepová (4-Rum.) - Kontaveitová (28-Est.) 6:1, 6:1
Muguruzaová (Šp.) - Pavljučenkovová (30-Rus.) 7:5, 6:3.

Čtyřhra - semifinále:
Strýcová, Sie Šu-wej (1-ČR/Tchaj-wan) - Krejčíková, Siniaková (4-ČR) 6:2, 6:3
Babosová, Mladenovicová (2-Maď./Fr.) - Čchan Jüng-žan, Čchan Chao-čching (7-Tchaj-wan) 7:5, 6:2.

Junioři:

Dvouhra - 3. kolo:
Legout (Fr.) - Svrčina (10-ČR) 7:5, 6:3
Agafonov (Rus.) - Krumich (ČR) 6:3, 3:6, 7:6 (10:3).

Čtyřhra - čtvrtfinále:
Kym, Stricker (Švýc.) - Svrčina, Von der Schulenburg (2-ČR/Švýc.) 6:4, 6:4.

Juniorky:

Dvouhra - 3. kolo:
Mintegiová (12-Šp.) - Vidmanová (ČR) 6:4, 6:1.

Čtyřhra - čtvrtfinále:
L. Fruhvirtová, Bartoneová (1-ČR/Lot.) - Nosková, Selechmetěvová (6-ČR/Rus.) 6:1, 7:5.

, pro iDNES.cz,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga