Kvitová je v osmifinále, končí Serena W., Gauffová vyřadila Ósakaovou

  3:40aktualizováno  14:52
Pátý den Australian Open rozhodoval o prvních osmifinalistech. Na grandslamu v Melbourne postupuje mezi šestnáct nejlepších i Petra Kvitová, česká tenistka si hladce 6:1 a 6:2 poradila s Ruskou Alexandrovovou. Na raketě Wang Čchiang nečekaně ztroskotala Serena W., končí také obhájkyně Japonka Ósakaová, která nestačila na patnáctiletou Američanku Gauffovou. S kariérou se prohrou ve třech setech rozloučila Dánka Wozniacká, uspěl obhájce Djokovič ze Srbska, po skvělém obratu i Švýcar Federer.

Znamenitý a téměř bezchybný výkon předvedla ve třetím kole Australian Open Petra Kvitová. Loňská finalistka rozdrtila nasazenou hráčku číslo 25 Jekatěrinu Alexandrovovou z Ruska poměrem 6:1 a 6:2, v osmifinále ji čeká Řekyně Maria Sakkariová. 

Kvitová vs. Alexandrovová

Utkání jsme podrobně sledovali.

„Dnes jsem hrála velmi dobře,“ libovala si turnajová sedmička po zápase. „První game byl trochu zrádný, byl velmi vyrovnaný a náročný. Ale po něm jsem začala hrát lépe, zkrátka jsem se cítila dobře.“

Co tedy bylo na první hře utkání tak ošemetného? 

Kvitová: Těší mě, že jsem zápas na rozdíl od Sereny a Caroline zvládla

Především to, že Kvitová v ní čelila jedinému brejkbolu v utkání. Češka jej však esem ven z kurtu odvrátila, načež opět díky levoruké zatáčce z podání využila čtvrtou příležitost k zisku gamu, který se natáhl na sedm minut. 

Následně uspěla i při servisu soupeřky, vyčkávala na pomalejší druhé podání a rázně zaútočila hned z příjmu. A když o chvíli později, tentokráte bez potíží, uhájila servis a nepohrdla brejkbolem, který ji Alexandrovová nabídla dvojchybou, vedla už 4:0.

Česká tenistka Petra Kvitová se povzbuzuje ve třetím hole Australian Open.
Česká tenistka Petra Kvitová se natahuje k forhendu ve třetím kole Australian...
Petra Kvitová se soustředí na bekhend ve třetím kole Australian Open.

Česká tenistka Petra Kvitová ve třetím kole Australian Open

Nechybělo mnoho a Kvitová by první sadu ovládla s čistým štítem, setbol si vypracovala už za stavu 5:0. Ruská tenistka hrozbu kanára při vlastním podání odvrátila a čestný game získala, nicméně rodačka z Fulneku plamínek jejího vzdoru udusila hned vzápětí a první sadu dlouhou třicet minut uzavřela přímým bodem z podání.

Sobotní program

začátky v 1:00 SEČ

Rod Laver Arena: Karolína Plíšková (2-ČR) - Pavljučenkovová (30-Rus.), Halepová (4-Rum.) - Putincevová (Kaz.), Nadal (1-Šp.) - Carreňo (27-Šp.), 9:00 Svitolinová (5-Ukr.) - Muguruzaová (Šp.), Medveděv (4-Rus.) - Popyrin (Austr.).

Arena Margaret Courtové: Giorgiová (It.) - Kerberová (17-Něm.), Bencicová (6-Švýc.) - Kontaveitová (28-Est.), Fritz (29-USA) - Thiem (5-Rak.), 9:00 Verdasco (Šp.) - Zverev (7-Něm.), Dijasová (Kaz.) - Bertensová (9-Niz.).

Melbourne Arena: 3:00 Monfils (10-Fr.) - Gulbis (Lot.), Mertensová (16-Belg.) - Bellisová (USA), Kyrgios (23-Austr.) - Chačanov (16-Rus.)

Úvod druhého dějství byl vyrovnanější. Obě aktérky utkání v areně Margaret Courtové si svědomitě hájily své servisy do stavu 2:2. V páté hře Kvitová využila chyb soupeřky, uzmula Alexandrovové servis a po zisku všech následujících gamů slavila za necelou hodinu hladký postup do osmifinále. 

Kvitová v utkání předvedla jen deset nevynucených chyb, ruská přemožitelka Barbory Krejčíkové ze druhého kola jich vyrobila 23. 

V osmifinále může Kvitovou doplnit další Češka Karolína Plíšková. Nasazená dvojka nastoupí k duelu třetího kola proti Rusce Anastasiji Pavljučenkovové v sobotu v jednu hodinu po půlnoci na dvorci Roda Lavera. 

Serena Williamsová padla v třísetové řeži

Celkem 56 nevynucených chyb Sereny Williamsové zapříčinilo dosud největší senzaci letošního Australian Open. Nasazená osmička a jedna z hlavních kandidátek na titul nestačila poměrem 4:6, 7:6 (7:2) a 5:7 na Číňanku Wang Čchiang. Americké ikoně tak stále uniká rekordní 24. grandslamový titul.

Nasazená hráčka číslo 27 Wang Čchiang byla velmi blízko výhry už ve dvou setech. Poté, co Williamsovou připravila o podání za stavu 4:4 v první sadě, se jí stejný kousek povedl i v páté hře druhého setu. Číňanka tak za stavu 5:4 podávala na vítězství.

Číňanka Wang Čchiang se raduje z vítězství nad Američankou Serenou Williamsovou ve třetím kole Australian Open.

Americká favoritka však zabojovala, poprvé v utkání uspěla na příjmu a suverénně ovládla následující zkrácenou hru. Rozhodující dějství bylo velmi vyrovnané, jediný brejk v něm zaznamenala Wang Čchiang, která si za stavu 6:5 vypracovala tři mečboly. A ten poslední, díky chybě Williamsové z bekhendu, proměnila.

Australian Open

příloha iDNES.cz

Šťastná vítězka se možná více než se Serenou prala v pozápasovém rozhovoru s angličtinou. „Můj tým mi věřil, že to mohu dokázat. Loni na US Open v New Yorku mě Serena porazila za 45 minut, od té doby jsem ale tvrdě pracovala a i po ztrátě druhého setu jsem zůstala v klidu. Zítra je sice čínský nový rok, ale slavit určitě nebudu, odpočinu si a připravím na další zápas.“

Mladá senzace zaskočila obhájkyni

Reputaci tenisové velmoci Ameriky tak po brzkém konci Sereny Williamsové zachránila Coco Gauffová. Patnáctiletá tenistka si vyšlápla na obhájkyni titulu Naomi Ósakaovou z Japonska, kterou vyřadila po setech 6:3 a 6:4. 

Zázračné dítě! Cocomanie zachvátila taky Austrálii

Gauffová tak Ósakaové oplatila porážku z loňského US Open, z utkání se poučila. „Už nebudu tolik nervózní, protože vím, jaké dává rány, a půjdu do ní agresivněji,“ plánovala před odvetou ve třetím kole Australian Open. 

Svůj záměr zrealizovala na kurtu excelentně. 

Zužitkovala tři ze čtyř brejkbolů, předvedla 17 nevynucených chyb v porovnání se soupeřčinými 30, japonské obhájkyni se vyrovnala i v razanci úderů.

„Ani nevím, kde se ve mně vzal takový výkon. Před dvěma lety jsem tu prohrála první kolo v juniorkách, teď jsem v osmifinále dvouhry žen, což je bláznivé,“ podivovala se Gauffová.

Mladá Američanka v utkání těžila z chyb soupeřky. Ósakaová v osmém gamu první sady pokaženou smečí a dvěma bekhendy do sítě soupeřce odevzdala servis, Gauffová náskok brejku udržela do vítězství 6:3.

Američanka Coco Gauffová se raduje z postupu do osmifinále Australian Open.
Američanka Coco Gauffová se soustředí na bekhend ve třetím kole Australian Open.

Američanka Coco Gauffová získala skalp obhájkyně titulu Naomi Ósakaové

Viditelně otřesená Japonka kazila i nadále, hned v první hře druhého dějství znovu neudržela servis. Tíha okamžiku však vzápětí dolehla i na Gauffovou, když Američanka podávala na potvrzení brejku, udělala dvě dvojchyby a o výhodu přišla. „Říkala jsem si, abych stále bojovala a hrála bod po bodu,“ prozradila Gauffová po zápase. 

Trpělivost se jí vyplatila, v sedmé hře ukořistila další brejk a šla do vedení 4:3. Závěr zápasu pak zvládla ve velkém stylu, oba gamy na servisu opanovala bez ztráty fiftýnu. Po věhlasné krajance Venus Williamsové si tak Gauffová na letošním Australian Open vyšlápla na další zvučné jméno, příště ji čeká Sofia Keninová.

Wozniacká se rozloučila s kariérou

Ve městě, kde předloni získala svůj jediný grandslamový titul, se symbolicky rozloučila s kariérou bývalá světová jednička Caroline Wozniacká. Její poslední přemožitelkou se stala tuniská hráčka Ons Džabúrová.

Po prohře 5:7, 6:3, 5:7 se vítězka Australian Open 2018 dočkala rozlučkového ceremoniálu za účasti obou rodičů, bratra a manžela, který ozdobily videovzkazy od ostatních slavných tenistů.

Dánka Caroline Wozniacká se ze všech sil opírá do bekhendu ve třetím kole...
Dánka Caroline Wozniacká si utírá slzy po posledním zápase kariéry, kterým pro...
Dánka Caroline Wozniacká mává fanouškům poté, co se na Australian Open...

Třetí kolo Australian Open - poslední zápas kariéry pro Dánku Caroline Wozniackou

„Co budu dělat první večer po kariéře, ještě nevím, doufám jen, že nebudu plakat jako teď. Byla to stylová rozlučka - hrála jsem třísetovou bitvu na velkém dvorci a zakončila ji chybou z forhendu...“ neztratila humor ani v dojemné chvíli sympatická Dánka.

„Bude mi určitě chybět podpora fanoušků. Byla to jízda, ale i když teď brečím, jsem šťastná a těším se na další životní etapu,“ loučila se Wozniacká a přidala ještě čestné kolečko za zvuků známé písně Sweet Caroline.

Bartyová dělá domácím fanouškům radost

Páteční program zahájila v aréně Roda Lavera největší domácí naděje Ashleigh Bartyová. Kazašku Rybakinovou přehrála hladce 6:3, 6:2 a postupem do osmifinále nadále živí sen místních fanoušků o první australské vítězce ženské dvouhry po dlouhých 42 letech.

Australanka Ashleigh Bartyová se raduje z postupu do osmifinále domácího...
Australanka Ashleigh Bartyová se soustředí na bekhendový volej ve třetím kole...

Domácí naděje Ashleigh Bartyová ve třetím kole Australian Open

„Dnes to byl asi můj nejlepší výkon v novém roce. Moc mě těší, že si před skvělým domácím publikem budu moci zahrát další zápas, užívám si tady každou minutu,“ neskrývala nadšení z mohutné podpory Bartyová. Ta před týdnem vyhrála v Adelaide svůj první turnaj na australské půdě a v součtu s tamějším vítězným tažením natáhla svou aktuální šňůru výher už na sedm.

ZPRAVODAJSTVÍ

Místenku mezi poslední šestnáctkou turnaje si hladkou výhrou 6:3, 6:2 a 6:2 nad Japoncem Jošihitem Nišiokou zajistil také úřadující šampion mužské dvouhry Srb Novak Djokovič. 

Naopak jiný spolufavorit byl ve třetím kole na hraně vyřazení. Švýcar Roger Federer prohrával v tiebreaku pátého setu s domácím Johnem Millmanem už 4:8, šňůrou šesti bodů v řadě ale překlopil skóre na svou stranu a po více než čtyřech hodinách slavil vítězství 4:6, 7:6 (7:2), 6:4, 4:6 a 7:6 (10:8). 

Švýcar Roger Federer ve třetím kole Australian Open
Švýcar Roger Federer se opírá do bekhendu ve třetím kole Australian Open.
Švýcar Roger Federer hraje forhend ve třetím kole Australian Open.

Švýcar Roger Federer předvedl v rozhodujícím tiebreaku famózní obrat.

Po prohře ve třech setech končí nasazená šestka Řek Stefanos Tsitsipas. Loňský semifinalista podlehl Kanaďanu Milosi Raonicovi 5:7, 4:6 a 6:7 (2:7). 

Vítězný vstup do turnaje mají za sebou nasazené jedničky ve čtyřhře žen Barbora Strýcová a Sie Šu-wej z Tchaj-wanu. Vítězky loňského Wimbledonu v prvním kole zdolaly Marii Bouzkovou a Slovinku Tamaru Zidanšekovou poměrem 6:3 a 7:5. 

Tenisový grandslam Australian Open v Melbourne

tvrdý povrch, dotace 71 milionů australských dolarů

Muži
Dvouhra - 3. kolo:
Djokovič (2-Srb.) - Nišioka (Jap.) 6:3, 6:2, 6:2 
Federer (3-Švýc.) - Millman (Austr.) 4:6, 7:6 (7:2), 6:4, 4:6, 7:6 (10:8)
Raonic (32-Kan.) - Tsitsipas (6-Řec.) 7:5, 6:4, 7:6 (7:2)
Fognini (12-It.) - Pella (22-Arg.) 7:6 (7:0), 6:2, 6:3
Čilič (Chorv.) - Bautista (9-Šp.) 6:7 (3:7), 6:4, 6:0, 5:7, 6:3
Schwartzman (14-Arg.) - Lajovič (24-Srb.) 6:2, 6:3, 7:6 (9:7)
Fucsovics (Maď.) - Paul (USA) 6:1, 6:1, 6:4 
Sandgren (USA) - Querrey (USA) 6:4, 6:4, 6:4

Ženy
Dvouhra - 3. kolo:
KVITOVÁ (7-ČR)
- Alexandrovová (25-Rus.) 6:1, 6:2
Bartyová (1-Austr.) - Rybakinová (29-Kaz.) 6:3, 6:2
Gauffová (USA) - Ósakaová (3-Jap.) 6:3, 6:4
Wang Čchiang (27-Čína) - S. Williamsová (8-USA) 6:4, 6:7 (2:7), 7:5
Sakkariová (22-Řec.) - Keysová (10-USA) 6:4, 6:4 
Riskeová (18-USA) - Görgesová (Něm.) 1:6, 7:6 (7:4), 6:2
Džabúrová (Tun.) - Wozniacká (Dán.) 7:5, 3:6, 7:5
Keninová (14-USA) - Čang Šuaj (Čína) 7:5, 7:6 (9:7)

Čtyřhra - 1. kolo:
Strýcová, Sie Šu-wej (1-ČR/Tchaj-wan) - Bouzková, Zidanšeková (ČR/Slovin.) 6:3, 7:5
Peschkeová, Schuursová (8-ČR/Niz.) - Stollarová, Jastremská (Maď./Ukr.) 6:4, 6:2
Hibinová, Ninomijaová (Jap.) - Hradecká, Klepačová (11-ČR/Slovin.) 6:4, 6:0

Autoři: , , pro iDNES.cz

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Biatlonovou sezonu 2023/2024 ozdobilo MS v Česku, globus mají Bö a Vittozziová

17. dubna 2023  10:09,  aktualizováno  17.3 23:53

První startovní výstřel Světového poháru padl 25. listopadu 2023 ve švédském Östersundu, naposledy...

Liverpool - Sparta 6:1, sedm minut, čtyři góly, pak exhibice. Skóre mohlo být vyšší

14. března 2024  19:58,  aktualizováno  22:51

Liverpool (Od našeho zpravodaje) Ještěže už je konec. Sparťanští fotbalisté na souboj se slavným Liverpoolem s radostí vzpomínat...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Tvrdý zákrok a msta v tunelu. Prasárna, Flynn u mě skončil, řekl sparťan Kempný

16. března 2024  23:09

Běžela 34. minuta. Sparta získávala proti Liberci převahu, když najednou útočník Severočechů Oscar...

Plzeň - Servette 0:0, 3:1 na pen. Historický úspěch, hrdinou Jedlička

14. března 2024  17:48,  aktualizováno  23:36

Plzeňští fotbalisté zvládli penaltový rozstřel (3:1) a přes Servette Ženeva postupují do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Slavia - AC Milán 1:3, marná snaha v deseti. Naději vzala červená pro Holeše

14. března 2024  17:41,  aktualizováno  20:47

Slávističtí fotbalisté v Evropské lize v aktuální sezoně dohráli. V osmifinálové odvetě s italským...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Pro svoje lidi vše. Kdo je obžalovaný šéf českých lyžařů Trávníček

19. března 2024  5:58

Coby sportovní manažer a předseda představenstva společnosti Sport Invest Marketing David Trávníček...

Součkův rok na houpačce. Saúdská Arábie? Radši Slavia. Vyhlíží novou repre i Haalanda

19. března 2024  3:03

Už žádná děkovná zdravice přes mobil. Tomáš Souček převzal své třetí ocenění pro Fotbalistu roku...

Ukaž, jestli umíš běhat po vodě. Elitní střelec Šulc má táhnout reprezentaci

19. března 2024

Premium Na jednatřicítku může zapomenout, protože v reprezentaci se tak vysoká čísla nevedou. Ale není to...

Fotbalistou roku se stal Souček, předčil Krejčího. Mezi trenéry vyhrál Trpišovský

18. března 2024  22:29

Nejlepším českým fotbalistou za rok 2023 se stal Tomáš Souček. V souboji s druhým sparťanem...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...