Kvitová v Melbourne ustála potíže, Veselý skvěle otočil, vyhrála i Vondroušová

  2:30aktualizováno  13:38
Během prvního dne grandslamového Australian Open postoupili do druhého kola tři čeští zástupci. Petra Kvitová si poradila s Belgičankou Greetje Minnenovou 6:3 a 6:4, Jiří Veselý udolal Belgičana Kimmera Coppejanse 6:4, 3:6, 6:7, 6:3 a 6:3, vítězství vydřela i Markéta Vondroušová, která přemohla Švédku Rebeccu Petersonovou poměrem 2:6, 7:5 a 7:5. Naopak Kateřina Siniaková vyrovnaný duel nezvládla, Francouzce Fioně Ferrové podlehla 7:6, 2:6 a 4:6.
Petra Kvitová se hecuje v prvním kole Australian Open.

Petra Kvitová se hecuje v prvním kole Australian Open. | foto: Reuters

Po náročném přesunu tenisového ansámblu do Austrálie, následné dvoutýdenní karanténě všech, kteří do Melbourne přicestovali, a přípravných turnajích se nyní konečně rozbíhá první grandslam tenisového roku 2021.

Australian Open

příloha iDNES.cz

Sice v pozdějším termínu, než bývá zvykem - posunutí začátku na únor si vyžádala právě přísná australská opatření proti šíření koronaviru. Navzdory pandemii však do hlediště každý den zavítá až 30 tisíc diváků, což bude vítaná změna v porovnání s loňskými US Open a Roland Garros.

Česko bude v Melbourne reprezentovat devět tenistek a dva tenisté, v rámci prvního dne turnaje se na kurtech představili čtyři z nich.

Kvitovou nezastavilo ani deset dvojchyb

Zdárně, byť rozhodně ne bez problémů a chyb zvládla vstup do svého dvanáctého Australian Open Petra Kvitová. Nasazená devítka přemohla belgickou kvalifikantku Greetje Minnenovou 6:3 a 6:4, ve druhé sadě přitom zaostávala už 1:4.

Kvitová vs. Minnenová

Reportáž z utkání

Češka vlétla do zápasu aktivně a agresivně, zabíjela míče hned od returnu a pohodlně vedla 5:1. Pak sice zaváhala při servisu, napodruhé už se jí set dopodávat povedlo.

Nicméně ve druhém dějství Kvitová přišla o podání znovu a rychle ztrácela 0:3. Minnenová se osmělila a sama také vyrážela do přesných útoků, česká favoritka se dlouho nemohla opřít o servis a prohrávala 1:4. 

Herní výpadek však Kvitová vykompenzovala bojovností a nasazením.

Petra Kvitová hraje forhend v prvním kole Australian Open.

Kritický úsek, včetně tří brejkbolů za stavu 3:4, přestála a vrátila se do precizního módu. Ve zbylých dvou gamech povolila Belgičance získat jen dva fiftýny, výkonem ze závěru zápasu dala zapomenout i na předchozích deset dvojchyb. 

Kvitová a její cesta: Vím, co musím hrát, milion výměn neuběhám

„Začala jsem mít potíže už na konci prvního setu, kdy jsem přišla o podání,“ popisovala nasazená devítka po zápase. „Pak to bylo hodně o koncentraci, ona hrála lépe a pro mě bylo velmi těžké se vrátit zpět. Je to grandslam, všichni hrají to nejlepší a snaží se bojovat.“ 

Kvitová, finalistka turnaje z roku 2019, se dále utká s Rumunkou Soranou Cirsteaovou. „Těším se na jakýkoli další zápas tady,“ vyhlíží. 

Veselého příběh: Nejprve zkrat, pak dvě série pěti gamů

Náročnou řež s divokým průběhem podstoupil v prvním kole Jiří Veselý. Jeden ze dvou českých mužských zástupců v Melbourne bojoval s Belgičanem Kimmerem Coppejansem více než tři a půl hodiny, než uspěl poměrem 6:4, 3:6, 6:7 (3:7), 6:3 a 6:3.  

Veselý vs. Coppejans

Reportáž z utkání

První dva sety rozhodl vždy jediný brejk, k zisku třetí sady měl lépe nakročeno Veselý, který si v koncovce vypracoval vedení 5:4 a 40:0. Jenže český tenista v závěr propadl, všechny tři setboly promarnil a neobstál ani v následující zkrácené hře.

Nabuzený Belgičan poté zkraje čtvrté sady odskočil na 3:1 a 30:0, jenže pak jako by se zalekl vidiny vítězství a následujících pět gamů vlastními chybami a nervozitou odevzdal.

Stejná situace se záhy opakovala i v pátém dějství. Coppejans znovu vedl 3:1, Veselý opět zavelel k obratu, koncentroval se na svůj výkon a trpělivě se tlačil do útoku.

Další šňůrou pěti gamů v řadě zcela zvrátil vývoj duelu, díky rotovanému servisu proměnil prvním mečbol, načež si ulevil vítězným řevem. Do druhého kola Australian Open prošel teprve podruhé v kariéře, narazí v něm na 15. nasazeného Španěla Pabla Carreňu. 

Vondroušová zvládla čekání i soupeřku

Jako první z českých nadějí vstoupila do Australian Open Markéta Vondroušová, která otočila duel proti Rebecce Petersonové ze Švédska a zvítězila 2:6, 7:5, 7:5.

Vondroušová vs Petersonová

Reportáž z utkání

Nasazená devatenáctka nejprve musela čekat téměř čtyři hodiny, než na jejím kurtu skončila předchozí pětisetová bitva Francouze Mouteta s domácím Millmanem. A poté s 55. tenistkou světa sama sehrála podobné drama.

První set tomu nejprve nenasvědčoval, české hráčce se vůbec nedařilo na servisu, který ztratila hned třikrát. Mizernou pasáž navíc zpečetila dvojchybou při setbolu Švédky. 

Velmi podobně začala i druhá sada, další dvě ztráty vlastního podání už ale Vondroušová ustála a díky zlepšenému výkonu začala skóre otáčet. 

Markéta Vondroušová v prvním kole Australian Open
Markéta Vondroušová v prvním kole Australian Open

V koncovce sice Češka ještě nedotáhla nadějný brejk na 5:4 k zisku setu, druhý pokus už ale úspěšně zvládla a výhrou 7:5 poslala napínavý zápas do rozhodujícího třetího setu.

Výhra bolesti navzdory. Je to tu jiný svět, říká Vondroušová o Austrálii

I v něm to ale byla přetahovaná až do konce. Vondroušová nejprve nevyužila vedení 3:1 a umožnila Petersonové srovnat na 3:3. Poté promarnila i brejkbol na 5:4 a dlouhý zápas pokračoval.

Po dalším zisku švédského servisu už si ale levoruká Češka náskok pohlídala, parádním lobem si připravila mečbol a po téměř dvou a půl hodinách přeci jen triumfovala. Ve druhém kole změří síly s kanadskou kvalifikantkou Rebeccou Marinovou.

Siniaková ztratila nadějně rozehraný duel s Ferrovou

Kateřina Siniaková měla v 1. kole Australian Open solidně nakročeno k první výhře v roce 2021, partii s 43. hráčkou světa Fionou Ferrovou z Francie však ztratila 7:6 (7:5), 2:6 a 4:6.

Siniaková vs Ferrová

Reportáž z utkání

Siniaková v úvodním setu dvakrát připravila soupeřku o podání, o výhodu však pokaždé ihned přišla. Brejk nepotvrdila za stavu 2:1 ani 5:4, s Ferrovou se tak musela přetahovat ve zkrácené hře.

Do ní Češka vstoupila agresivně, rychle odskočila na 3:0. Francouzka sice v závěru mocně dotahovala, jenže z přemíry snahy pokazila jednoduchý forhend těsně do autu a tiebreak tak poměrem 7:5 získala Siniaková.

Stejně jako v prvním dějství, i ve druhém si česká tenistka záhy vyšlápla na podání soupeřky a vedla 2:0. Jenže ani napotřetí nezvládla náskok potvrdit, což se negativně projevilo na jejím rozpoložení. Rozhozená Siniaková neuspěla ve všech šesti zbylých gamech v setu.

Pavouky turnaje

Před rozhodující sadou se Češka pokusila uklidnit odchodem do šatny, jenže ani tak hrůznou sérii nezastavila.

Hned v prvním gamu přišla čistou hrou o podání, pak sice otočila na 2:1, ale ve zbytku utkání neměla dostatek trpělivosti, aby rozbila precizní obranu dobře se pohybující Ferrové. 

Siniaková sice za stavu 3:5 při vlastním podání ještě odvrátila dva mečboly, vzápětí však byla na returnu bez šance. 

Ósakaová a Serena W. začaly nekompromisně

Třetí nasazená Naomi Ósakaová zahájila tenisové Australian Open výhrou 6:1, 6:2 nad Anastasií Pavljučenkovovou. Podobně hladký vstup do prvního grandslamu sezony měla i třiadvacetinásobná grandslamová šampionka Serena Williamsová, která v prvním kole smetla dvakrát 6:1 Němku Lauru Siegemundovou.

Návrat na kurty po více než roční pauze vyšel šampionce US Open z roku 2019 Biance Andreescuové. Kanadská tenistka, která od Turnaje mistryň 2019 vinou zranění, koronaviru a osobních problémů nehrála, zdolala Rumunku Mihaelu Buzarnescuovou 6:2, 4:6, 6:3.

Kanaďanka Bianca Andreescuová se natahuje po míči v prvním kole Australian Open.

„Znamená to pro mne hodně. Měla jsem 15 měsíců pauzu, během níž jsem toho hodně prožila. Nebylo to snadné. Ale díky téhle chvíli jsem si uvědomila, že to stálo za to,“ řekla Andreescuová v rozhovoru na kurtu.

Trojnásobná grandslamová šampionka Ósakaová, která v roce 2019 porazila ve finále Kvitovou, zahájila program na kurtu Roda Lavera a proti trojnásobné čtvrtfinalistce tohoto turnaje Pavljučenkovové nepřipustila komplikace. Ruskou tenistku porazila za 68 minut.

Ještě o dvanáct minut méně strávila na kurtu hvězdná Američanka Serena Williamsová. Se Siegemundovou prohrála první hru, ale pak získala deset gamů za sebou a rozhodla o rychlém postupu.

Ve druhém kole je i vítězka podzimního Roland Garros Iga Šwiateková z Polska, která porazila 6:1 a 6:3 Nizozemku Arantxu Rusovou. 

Ve 40 letech vybojovala postup Venus Williamsová. Američanka, jež v minulém roce nepřešla na žádném z grandslamů přes první kolo, vyřadila Belgičanku Kirsten Flipkensovou 7:5, 6:2.

Naopak trojnásobná grandslamová vítězka Angelique Kerberová z Německa padla 0:6 a 4:6 s Američankou Bernardou Peraovou.

Djokovič vyrazil za obhajobou hladkou výhrou

Světová jednička Srb Novak Djokovič vykročil za obhajobou titulu na Australian Open bezproblémovou výhrou nad Francouzem Jérémym Chardym 6:3, 6:1, 6:2.

Djokovič, jenž osm ze svých 17 grandslamových titulů získal právě v Melbourne, si zápas před diváky užil. „Měl jsem štěstí, že jsem na tomto kurtu zažil tolik úspěchů a doufám, že to bude ještě mnoho let pokračovat. Naplňuje mi srdce, když tu vidím tolik lidí. To je nejvíc, co jsem na tenisovém dvorci viděl za posledních 12 měsíců,“ prohlásil.

Novak Djokovič ze Srbska se raduje z postupu do druhého kola Australian Open.

Chardyho porazil za hodinu a 35 minut a ani ve 14. vzájemném zápase mu nepovolil uhrát set. Djokovič trefil 75 procent prvních podání, soupeři nenabídl jediný brejkbol a oslavil 297. vítězství na grandslamu.

Nezaváhal ani šampion US Open Dominic Thiem, jenž po pomalejším rozjezdu vyřadil Michaila Kukuškina 7:6, 6:2, 6:3.

Černou sérii nedokázal ukončit Gaël Monfils a pětisetovou porážku s finským mladíkem Emile Ruusuvuorim nesl desátý nasazený Francouz těžce. Po sedmé prohře v řadě na tiskové konferenci měl v očích slzy. „Prohrál jsem, mám nulové sebevědomí, hrál jsem špatně. Nejde mi podání, kazím. Necítím se dobře a je to vidět,“ vypočítával zlomeně.

S jednadvacetiletým Finem, s nímž během dvoutýdenní karantény v Melbourne trénoval, prohrál 3:6, 6:4, 7:5, 3:6, 6:3. „Už bych se chtěl probudit a říct si, že je ta noční můra za mnou, ale nevím, kdy to skončí,“ dodal čtyřiatřicetiletý Monfils, jenž v Melbourne nepřešel přes 1. kole dosud pouze jednou v roce 2006.

Tenisový grandslam Australian Open v Melbourne

tvrdý povrch, dotace 80 milionů australských dolarů

Muži
Dvouhra - 1. kolo:
Veselý (ČR) - Coppejans (Belg.) 6:4, 3:6, 6:7 (3:7), 6:3, 6:3
Djokovič (1-Srb.) - Chardy (Fr.) 6:3, 6:1, 6:2
Thiem (3-Rak.) - Kukuškin (Kaz.) 7:6 (7:2), 6:2, 6:3
A. Zverev (6-Něm.) - Giron (USA) 6:7 (8:10), 7:6 (7:5), 6:3, 6:2
Schwartzman (8-Arg.) - E. Ymer (Švéd.) 7:6 (7:3), 6:4, 2:6, 6:2
Ruusuvuori (Fin.) - Monfils (10-Fr.) 3:6, 6:4, 7:5, 3:6, 6:3
Shapovalov (11-Kan.) - Sinner (It.) 3:6, 6:3, 6:2, 4:6, 6:4
Raonic (14-Kan.) - Coria (Arg.) 6:3, 6:3, 6:2
Carreňo (15-Šp.) - Nišikori (Jap.) 7:5, 7:6 (7:4), 6:2
Wawrinka (17-Švýc.) - P. Sousa (Portug.) 6:3, 6:2, 6:4
Dimitrov (18-Bulh.) - Čilič (Chorv.) 6:4, 6:2, 7:6 (7:5)
Auger-Aliassime (20-Kan.) - Stebe (Něm.) 6:2, 6:4, 6:2
Lajovič (23-Srb.) - Stachovskij (Ukr.) 5:7, 6:4, 6:3, 5:7, 6:4
Gerasimov (Běl.) - Paire (25-Fr.) 6:2, 2:6, 7:6 (7:5), 7:5
Fritz (27-USA) - Ramos (Šp.) 7:6 (8:6), 3:6, 6:2, 7:6 (8:6)
Humbert (29-Fr.) - Učijama (Jap.) 6:3, 6:4, 6:7 (3:7), 6:3
Mannarino (32-Fr.) - Novak (Rak.) 6:2, 6:4, 7:6 (7:2)
Moutet (Fr.) - Millman (Austr.) 6:4, 6:7 (4:7), 3:6, 6:2, 6:3
Bolt (Austr.) - Gombos (SR) 6:2, 6:2, 4:6, 6:3
Kecmanovič (Srb.) - Majchrzak (Pol.) 6:2, 6:4, 6:3
Karacev (Rus.) - Mager (It.) 6:3, 6:3, 6:4
Opelka (USA) - Lu Jen-hsun (Tchaj-wan) 6:3, 7:6 (7:2), 6:3
Martínez (Šp.) - Nišioka (Jap.) 6:7 (3:7), 6:1, 6:1, 6:1
Duckworth (Austr.) - Džumhur (Bosna) 6:3, 6:2, 6:4
Fucsovics (Maď.) - Polmans (Austr.) 4:6, 6:3, 6:1, 6:7 (3:7), 6:3
Tiafoe (USA) - Travaglia (It.) 7:6 (7:5), 6:2, 6:2
Muller (Fr.) - Londero (Arg.) 4:6, 6:3, 6:0, 6:3
Koepfer (Něm.) - Dellien (Bol.) 7:5, 6:2, 6:4
Tomic (Austr.) - Sugita (Jap.) 3:6, 6:1, 4:1 skreč
Kyrgios (Austr.) - Ferreira Silva (Portug.) 6:4, 6:4, 6:4
Cressy (USA) - Daniel (Jap.) 7:6 (7:1), 7:6 (7:3), 6:4

Ženy
Dvouhra - 1. kolo:
Kvitová (9-ČR) - Minnenová (Belg.) 6:3, 6:4
Vondroušová (19-ČR) - Petersonová (Švéd.) 2:6, 7:5, 7:5
Ferrová (Fr.) - Siniaková (ČR) 6:7 (5:7), 6:2, 6:4
Halepová (2-Rum.) - Cabreraová (Austr.) 6:2, 6:1
Ósakaová (3-Jap.) - Pavljučenkovová (Rus.) 6:1, 6:2
Sabalenková (7-Běl.) - Kužmová (SR) 6:0, 6:4
Andreescuová (8-Kan.) - Buzarnescuová (Rum.) 6:2, 4:6, 6:3
S. Williamsová (10-USA) - Siegemundová (Něm.) 6:1, 6:1
Šwiateková (15-Pol.) - Rusová (Niz.) 6:1, 6:3
Rybakinová (17-Kaz.) - Zvonarevová (Rus.) 4:6, 6:4, 6:4
Peraová (USA) - Kerberová (23-Něm.) 6:0, 6:4
Potapovová (Rus.) - Riskeová (24-USA) 6:2, 6:1
Džabúrová (27-Tun.) - Petkovicová (Něm.) 6:3, 3:6, 6:4
Erraniová (It.) - Wang Čchiang (30-Čína) 2:6, 6:4, 6:4
V. Williamsová (USA) - Flipkensová (Belg.) 7:5, 6:2
Tomljanovicová (Austr.) - Doiová (Jap.) 6:2, 6:1
Dijasová (Kaz.) - Zidanšeková (Slovin.) 6:2, 7:5
Marinová (Kan.) - Birrellová (Austr.) 6:0, 7:6 (11:9)
Schmiedlová (SR) - Hibiová (Jap.) 7:6 (7:2), 6:4
Giorgiová (It.) - Švedovová (Kaz.) 6:3, 6:3
Babosová (Maď.) - Bonaventurová (Belg.) 7:6 (7:0), 6:4
Sie Šu-wej (Tchaj-wan) - Pironkovová (Bulh.) 7:5, 6:2
Stojanovičová (Srb.) - Beguová (Rum.) 6:3, 6:4
Kasatkinová (Rus.) - Boulterová (Brit.) 6:1, 6:4
Garciaová (Fr.) - Hercogová (Slovin.) 7:6 (8:6), 6:3
Kuděrmětovová (32-Rus.) - Kosťuková (Ukr.) 6:2, 7:6 (7:5)
Gračovová - Blinkovová (obě Rus.) 6:1, 3:6, 7:6 (10:7)
Cirsteaová - Tigová (obě Rum.) 6:2, 6:1
Cornetová (Fr.) - Savinychová (Rus.) 6:2, 4:6, 7:6 (10:7)

Autoři: , , pro iDNES.cz,

Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

ONLINE: Kladno - Vsetín 1:0. Druhý barážový duel, Jágr rychle střílí první gól

18. dubna 2024  17:45,  aktualizováno  18:05

Sledujeme online Baráž o místenku v české hokejové extralize pokračuje druhým zápasem na ledě Kladna. Zatímco Rytíři...

ONLINE: Fiorentina - Plzeň, o semifinále s jedinou změnou. Na kraji hraje Kopic

18. dubna 2024  17:42

Sledujeme online V zádech mají nadějný bezbrankový výsledek. Plzeňští fotbalisté hrají ve čtvrtfinálové odvetě...

Etická komise šetří Nezmara i celou Slavii. Ovlivnili finiš mistrovské sezony?

18. dubna 2024  14:52,  aktualizováno  17:38

Etická komise fotbalové asociace zahájila ve čtvrtek řízení s bývalým slávistickým sportovním...

ONLINE: Češi pokračují v přípravě na MS, v Budějovicích hostí Rakousko

18. dubna 2024

Sledujeme online Třetí přípravný duel před blížícím se mistrovstvím světa hrají čeští hokejisté. Po dvou výhrách nad...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...