Andre Agassi sleduje zápas Grigora Dimitrova ve druhém kole Australian Open.

Andre Agassi sleduje zápas Grigora Dimitrova ve druhém kole Australian Open. | foto: AP

Agassiho nová mise. Stane se Bulhar Dimitrov šampionem?

  • 2
Melbourne (Od našeho zpravodaje) - Sám kdysi melbournským kláním pohrdal. Teprve ve čtyřiadvaceti se Andre Agassi poprvé uráčil přiletět na Australian Open. A playboy z Las Vegas na něm hned ukořistil svůj třetí grandslamový titul. Velká zamilovaná story byla na světě.

Australian Open 2019

speciální příloha iDNES.cz

„Nikdy nezapomenu, že jsem tu byl a hrál pro vás. Nezapomenu na podporu a lásku, kterou jsem tady při každém pobytu cítil. Mám dojem, že jsem napůl Australan,“ pronesl Andre Agassi po čtvrtém triumfu v Melbourne Parku v lednu 2003.

Tentokrát do hlavního města státu Victoria přiletěl se svou paní Stefanií Grafovou. Společně v centru slavnostně otevřeli luxusní obchod s hodinkami Longines. Sám ve čtvrtek v šedém tričku přišel na tiskovku do stánku značky Lavazza, dalšího svého sponzora.

Na terase s výhledem na Laver Arenu vykládal o své náklonnosti k australské oblíbenkyni Ashleigh Bartyové, kterou s manželkou jako třináctileté děvče týden hostili doma v Las Vegas: „Vždycky jí budu fandit.“

Grigor Dimitrov slaví postup do třetího kola Australian Open.

Loni tu společně s trenérským kolegou Radkem Štěpánkem podporoval stále ještě zdravotně porouchaného a sportovně nevyladěného Novaka Djokoviče, s nímž se o pár měsíců později rozešel.

Letos je jeho hlavním tenisovým úkolem v Melbourne pomoc bulharskému vyslanci v dalekých krajích. Sedmadvacetiletý Grigor Dimitrov jej najal do týmu, aby mu pomohl k životnímu úspěchu.

Třebaže za favorita na titul prohlašuje Djokoviče, ani svého hocha neodepisuje. „Jeho příprava byla skvělá,“ řekl pro Eurosport. „Dříve nebo později ukáže, čeho je schopen. Jakmile to pořádně rozbalí, uvidíme velké věci. Má před sebou báječný rok.“

Andre Agassi sleduje na Australian Open počínání svého svěřence Grigora...

Při Dimitrovových trénincích obvykle postává na kurtu v legračním kloboučku s pažemi založenými na prsou, na něž tiskne raketu. V týmu doplnil kouče Daniho Vallverdua, jehož služby si dřív platili Andy Murray nebo Tomáš Berdych. Představuje klidnou sílu, rádce či duchovního vůdce. Nenabízí se, neshání zaměstnání.

„Ani s Novakem jsem nechtěl pracovat,“ vysvětloval v dobré náladě Eurosportu. „Tvrdil jsem mu, že mě nepotřebuje. On si myslel, že se mýlím. Načež jsme se zanedlouho shodli, že jsem měl pravdu.“

A jak se dal dohromady s Dimitrovem? „Grigor mě oslovil a pak mě následoval jako stín. Objevil se v Georgii, kde můj syn zrovna hrál baseball. Přiletěl na prázdniny do jižní Kalifornie a pak za námi do Vegas, protože se snaží.“

Dimitrova kdysi provázela přezdívka Baby Fed, neb některými svými dovednostmi připomínal Rogera Federera. Po žebříčku se nejvýš vydrápal na třetí místo. Předloni získal titul na podniku v Cincinnati a na podzim pak ovládl Turnaj mistrů. Na grandslamech se ale dosud nepodíval dál než do semifinále.

Grigor Dimitrov během 3. kola Australian Open.
Andre Agassi (vlevo) a Dani Vallverdu povzbuzují na Australian Open svého...

V Melbourne pod Agassiho dohledem už postoupil do osmifinále a právě zkušenosti jeho rádce by mohly Bulhara postrčit na vrchol. Američan posbíral trofeje ze všech čtyř nejslavnějších turnajů. Dimitrovovi by nyní zřejmě stačila jedna, pravděpodobně nevsadil na špatného muže. „Andre byl fenomenální hráč, má velké srdce a neuvěřitelné oko, umí věci zjednodušovat,“ tvrdí Štěpánek.

V éře Federera, Djokoviče a Rafaela Nadala ovšem triumf nezaručí ani Agassiho moudrost.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga