Venus Williamsová skončila na Australian Open už v prvním kole.

Venus Williamsová skončila na Australian Open už v prvním kole. | foto: AP

Americký tenisový průšvih. Nemůžeme žít v minulosti, řekla Venus W.

  • 23
Z obou pavouků Australian Open se vytrácely jedna po druhé, předávaly si pomyslnou štafetu, bez většího odporu. Americké tenisové hvězdy se z Melbourne pakují už po prvním kole.

Vzpomínáte? V září na US Open se pěly ódy na americké tenistky. Vždyť semifinále ženského pavouku obstaraly pouze domácí hráčky, o pozdější překvapivé vítězce Sloane Stephensové se hovořilo jako nastupující hvězdě, jež by klidně mohla nahradit toho času absentující Serenu Williamsovou.

ZPRAVODAJSTVÍ

z úvodního dne Australian Open

Leč realita o čtyři měsíce později nabrala zcela jiný kurz. Diváci v arénách Roda Lavera, Margaret Courtové a Hinses viděli naprostý americký zmar. Okamžitě po prvním utkání si kufry balily Venus Williamsová (5. na žebříčku WTA), Coco Vandewegheová (9.), Sloane Stephensová (13.), přidali se i muži Jack Sock (9. na žebříčku ATP) a John Isner (16.).

Vše odstartovala Stephensová. Turnajová třináctka se po překvapivém ovládnutí jednoho ze čtyř tenisových grálů na kurtech marně hledá. V souboji s Číňankou Čang Šuaj přidala už osmou prohru v řadě (2:6, 7:6 (7:2), 6:2). Děsivá bilance!

Sloane Stephensová neprolomila sérii nezdarů ani na Australian Open.

Obhájkyně loňského finále Venus Williamsová na tiskové konferenci.

„Nic se neděje. Jsou to pouze první dva turnaje sezony. Jsem přesvědčená, že se to stane i ostatním hráčkám,“ zůstávala 24letá tenistka na tiskové konferenci klidná.

Minimálně jejím krajankám ano. Ještě před startem turnaje 37letá Venus Williamsová, jež loni došla až do finále, vykřikovala: „Chci udržet titul z Australian Open v rodině.“ Při absenci mladší sestry Sereny, obhájkyně titulu, to ale už s jistotou nevyjde.

Pavouky turnaje

Williamsová nestačila na o 17let mladší Švýcarku Bencicovou, jež po zranění oplývá vynikající formou - s Federerem ovládla Hopman Cup, přidala i tři vítězství na turnajích ITF.

„Minulý rok je minulý rok. Nyní jsme v nové sezoně. Nemůžeme žít v minulosti. To je nemožné,“ vyprávěla viditelně zklamaná Williamsová před novináři. Loni si zahrála dvě grandslamová finále právě v Austrálii a ve Wimbledonu, zářila na Turnaji mistryň i domácím US Open, poprvé od roku 2010 se vrátila mezi absolutní elitu.

Trápení Američanek vzápětí umocnila loňská semifinalistka v Melbourne Parku Coco Vandewegheová, jež později přiznala, že se v posledních dnech potýkala s nachlazením. „Nemohla jsem se důkladně připravit,“ řekla.

Tři nejvýše postavené ženy USA jsou z turnaje venku, reputaci se pokusí zachránit už jen Madison Keysová. Nasazená dvacítka se v úterý utká s Číňankou Wangovou.

„Tenis je horská dráha,“ domýšlela Stephensová.

Z devítky Američanek, které se v pondělí představily v prvním kole, postoupila pouze jediná - Nicole Gibbsová, 113. žena hráčka rankingu.

Tenisová velmoc prožila během úvodního dne v Austrálií strmý pád.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga