Coco Vandewegheová ve třetím kole Australian Open.

Coco Vandewegheová ve třetím kole Australian Open. | foto: Reuters

Hvězda jde na Češky. Co s Vandewegheovou dělá rada od babičky, Miss USA

  • 24
Tampa (Od našeho zpravodaje) - Golfový vozík odváží tenistku Coco Vandewegheovou z centrkurtu, kde právě dotrénovala. Projíždí okolo cizince, který si ji natáčí na mobil. Zvedne dlouhatánskou paži a s frajerským úsměvem na něj ukáže „véčko“ složené z ukazováku a prostředníku. Victory! Ze statné americké jedničky pro víkendové semifinále Fed Cupu čiší jistota.

V hlavě jí nejspíš stále zní rada babičky Colleen Kay Hutchinsové: „Fake it till you make it!“

Pětadvacetiletá ranařka předstírá sebedůvěru, i když ji v sobě zrovna necítí. Neohroženě působí na dvorci i v rozhovorech. Právě ona, semifinalistka posledního Australian Open, se má zasloužit osvržení české vlády v tradiční týmové soutěži.

Po pramáti, Miss America 1952, zdědila též pohlednou tvář. Po dědovi Erniem, jenž kdysi válel v NBA za New York Knicks, zase bytelnou postavu. Silná stehna, široká ramena, 186 centimetrů.

Její předkové vůbec tvoří pozoruhodnou tlupu. Máma Tauna reprezentovala svou zemi v plavání i volejbale. Strýc Kiki se v třináctileté kariéře v NBA směl holedbat průměrem skoro 20 bodů na zápas.

„Doma jsme snad ve všem soutěžili,“ říká. „V kartách. Kdo doběhne první k autu, aby mohl sedět vpředu. Když jsem psala úkoly, děda po mně cosi hodil kvůli tříbení postřehu i rychlosti. Byla to zábava.“

S jejím jménem se snoubí věčná naděje. V sedmnácti vyhrála juniorku na US Open. Někteří znalci v ní vidí možnou wimbledonskou šampionku, jiní kandidátku na Top 10.

„Je fakt velká. Velké tělo, velké ego. Hraje agresivně. Opravdu prudce podává,“ vybavuje si Denisa Allertová dojmy z předloňského utkání s Vandewegheovou v Praze.

Češka v něm na antuce triumfovala 6:4, 6:1. Znamenitě returnovala a odhalila soupeřčiny slabiny na nejpomalejším tenisovém povrchu, na jehož zelené verzi se koná i fedcupové klání v Saddlebrook Resortu.

Vandewegheová, nyní 24. na světě, působí nevyrovnaně. V Melbourne skolila Kerberovou a Muguruzaovou, než narazila na Venus Williamsovou. V prvním kole Fed Cupu na Havaji poté přemohla Němky Görgesovou i Petkovicovou. Nicméně na následujících akcích se poroučela hned v úvodu. Podlehla krajance Riskeové, Češce Šafářové a Slovence Čepelové.

Přesto na ni americká kapitánka Rinaldiová vsadila. Na slečnu, která prohlásila, že Carmelo Anthony, současná hvězda Knicks, je měkkota. Na prostořekou blondýnku, jež k sobě hledá urostlého chlapa (výjimku by prý udělila leda herci Scottu Eastwoodovi). Na vnučku Miss Amerika, která se za všech okolností tváří suverénně.


Tenis v roce 2024

15. - 28. 1. Australian Open, Melbourne
26. 5. - 8. 6. Roland Garros, Paříž
1. - 14. 7. Wimbledon
26. 8. - 8. 9. US Open, New York
12. - 17. 11. Finálový turnaj B. J. Cupu, Sevilla
19. - 24. Finálový turnaj Davisova poháru, Malaga