Doporučujeme

KOLIK VYNESE? V norské rodině Oksnesových se při narození dítěte vyhrává v loterii.

KOLIK VYNESE? V norské rodině Oksnesových se při narození dítěte vyhrává v loterii. | foto: Jan Karásek, MAFRA

Dítě = výhra v loterii. Ať jich máme deset, přejí si v norské rodině

  • 25
V Norsku se rodí děti štěstěny, tedy minimálně v rodině Oksnesových. Ti vyhráli v národní loterii třikrát za posledních šest let. A vždy to bylo spojeno s narozením potomka.

Devětadvacetiletá Hege Jeanette Oksnesová porodila první dítě v roce 2006. Bylo to jen den poté, co její otec Leif vyhrál přes 4 miliony norských korun v loterii. Na Oksnesovy z vesničky Austevoll na jednom z ostrovů na západním pobřeží Norska se tedy usmálo štěstí hned dvakrát.

Ale to asi netušili, co přijde pak.

Přepočet

Jedna norská koruna jsou zhruba tři české koruny. Oksnesovi tedy vyhráli dohromady v přepočtu přes 80 milionů korun českých.

O tři roky později byla Hege Jeanette znovu těhotná a tentokrát si vsadila sama. Den před narozením druhého potomka vyhrála na svůj tiket 8,2 milionu norských korun. Poslední výhru ve výši 12 milionů do rodiny přinesl minulý víkend osmnáctiletý Tord. A jen tak mimochodem - jeho sestra Hege Jeanette je těhotná.

"Je to šílený... Přitom jsme nikdy nehráli loterie tak často," citovaly zahraniční agentury paní Oksnesovou.

Ta dosud pracovala na čerpací stanici, kde prodávala párky v rohlíku. Za výhru si šťastná norská rodina pořídila nové auto, trochu cestovali a velkou část peněz uložili v bance. Plánují si totiž postavit vysněný dům.

Hege Jeanette Oksnesovou teď její příbuzní vybízejí, ať porodí další dítě. "Ať jich je nejméně deset," přejí si. Chtějí také vyzkoušet rodinné kouzlo a vyhrát v loterii. "Mít děti je vždycky skvělá věc, ale nejde to udělat rozkazem," tvrdí devětadvacetiletá Oksnesová. "Navíc můj muž si myslí, že máme peněz dost," dodává s úsměvem.

Příběh její rodiny je v Norsku unikátní. Podle agentur loterijní společnost Norsk Tipping AS eviduje případy, kdy jeden člověk vyhrál dvakrát. Ovšem ještě nikdy nevyhráli tři členové jedné rodiny.


  • Vybrali jsme pro Vás