Doporučujeme

HAZARD? V Česku probíhá velký pokerový turnaj. Novela zákona má karetní hru definovat jako hazardní a vyhnat hráče z klubů do kasin.

HAZARD? V Česku probíhá velký pokerový turnaj. Novela zákona má karetní hru definovat jako hazardní a vyhnat hráče z klubů do kasin. | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Podle vlády je poker hazardní hra. Do kasin nechceme, brání se hráči

  • 39
Světem pokeru v Česku nehýbe pouze velký turnaj European Poker Tour, který hostí pražský hotel Hilton. Ale v poslední době také připravovaná novela zákona o loteriích. Ta má uzákonit oblíbenou karetní hru jako hazardní.

Poker zažívá boom. Už není výsadou pár profesionálů, stává se "mariášem pro mladší". Je běžné, že ho hrají kamarádi u piva, na domácí party a hlavně se pořádají turnaje v pokerových klubech. Právě ty by se schválením zákonné novely zanikly. V Česku jich je přes 230.

Původně legislativní úprava zákona o loteriích a jiných sázkových hrách

EPT JE už bez Čechů

V hlavním turnaji PokerStars.com EPT už z celkového počtu 563 hráčů ze 47 zemí zbylo pouze 23 nejlepších. Mezi nimi není žádný Čech. Tři čeští hráči však dosáhli na vyplácené pozice. Velkou šanci dostat se na sobotní finálový stůl má však Slovák Ján Bendík. Zatím je s téměř 2 miliony v žetonech druhý.

vznikla proto, aby si obce mohly samy regulovat množství hazardu na svém území. Šlo hlavně o videoterminály v hernách. Ministerstvo financí však přidalo odstavec o pokeru. "Turnaje organizují občanská sdružení. Vymykají se zákonu. V budoucnu by měly mít režim, který by zajišťoval odvod částek a pravidla, kterým podléhají ostatní hazardní hry," říká Karel Korynta z ministerstva financí.

Jenže hráči se brání: "Nejsme gambleři, nechceme do kasin!"

Vznikla iniciativa Zachraňme poker, k níž se připojil také Pavel Novotný, šéfredaktor časopisu Spy. Hráči se spojili do Asociace českého pokeru, ta ústy svého předsedy Milana Slámy hlásí: "Poker je sport jako třeba šachy. Světová federace pokeru byla navíc přiřazená k Federaci dovednostních her."

"Při turnaji je přítomna sázka, přičemž se nezaručuje její návratnost. A minimálně při rozdávání karet je tam prvek náhody," odpovídá Korynta.

loterijní zákon

Novela zákona, který by omezoval hazard v Česku, se připravuje už pět let. První návrh byl podán v dubnu 2005 a stejně jako další nebyl schválen. Poslední novelu vetoval v červenci letošního roku prezident Václav Klaus. Ve Sněmovně leží tři návhry, z nichž jeden definuje jako hazardní hru i poker. To se nelíbí jeho hráčům a proti úpravě bojují.

Profesionální hráči pokeru se bojí, že s přesunem turnajů z klubů do kasin vzroste počet gamblerů. "Nenapadá nás vhodnější prostor. V kasinu je každý příchozí identifikován, je tam opatření proti praní špinavých peněz. Hráči pokeru jsou ale tak vyhranění, že je nezláká nic jiného, například ruleta nebo VLT," myslí si Korynta.

"Kasino je skutečně hazardní prostředí, oproti klubům se tam točí vyšší částky. To je především pro mladší hráče značné riziko," oponuje Sláma.

Dalším problémem je to, že celý zákon č. 202/1990 o loteriích je ve svých částech značně v rozporu. Paragraf 1 odstavec 2 říká, že okolnost určující výhru musí být takového charakteru, aby nemohla být sázejícím ovlivnitelná. "Blafovat by tudíž bylo nezákonné a každá hra by musela dojít až k otočení karet. Mohlo by to vyvolat řadu soudních sporů," míní právník oslovený Asociací českého pokeru.

Je poker hazard?

celkem hlasů: 3361

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pátek 7. ledna 2011. Anketa je uzavřena.

Ne.
Ne. 1723
Ano.
Ano. 1330
Nemám názor.
Nemám názor. 308

Momentálně leží v Poslanecké sněmovně tři návrhy na úpravu loterijního zákona. Jeden od ČSSD, druhý z pražského magistrátu a třetí je vládní, který jako jediný upravuje poker. Kdy přesně a v jaké podobě bude novela schválena, se neví. Uvažovaný termín 1. ledna 2011 se určitě nestihne. "Reálný by byl červenec příštího roku," říká Korynta.

Diskuse o tom, zda je poker hazard či nikoliv, tak pokračuje dál i na politické úrovni. A profesionální hráči jsou nyní v all inu při nejdůležitější handě - o záchraně svého koníčka.


  • Vybrali jsme pro Vás