Doporučujeme

O VÝHRY SE BÁT NEMUSÍ. Experti si myslí, že Sazka musí výhry vyplatit i v případě insolvence.

O VÝHRY SE BÁT NEMUSÍ. Experti si myslí, že Sazka musí výhry vyplatit i v případě insolvence. | foto: Profimedia.cz

Podle expertů musí Sazka výhry vyplatit i v insolvenci. Ale může přijít o licenci

  • 2
Sázkař z jižních Čech, který minulý týden vyhrál 103 milionů korun, se o své peníze bát nemusí. Podle právníků mu loterijní společnost Sazka výhru vyplatí i v případě, že na ni bude vyhlášena insolvence.

Insolvenční návrh na Sazku hodlá podat podnikatel Radovan Vítek, pokud mu společnost nejpozději do 17. ledna neuhradí dluhy.

"Po případném zahájení insolvenčního řízení by se Sazka musela zdržet nakládání se svým majetkem, pokud by tím mělo dojít k jeho podstatnému zmenšení. Omezení se ale netýká běžného provozu podniku," myslí si Jan Procházka z advokátní kanceláře Ambruz & Dark.

Vyplácení výher je podle něj u Sazky součástí obvyklého hospodaření a navíc jí tuto povinnost ukládá i loterijní zákon.

S tím souhlasí i Petr Smutný z PriceWaterhouseCoopers, který ovšem varuje před jiným problémem: "V případě insolvence by Sazka s vysokou mírou pravděpodobnosti přišla o licence k provozování sázkových her. To by se pak muselo řešit nějakou výjimkou nebo jiným způsoben."

O ohrožení vyplácení výher se začalo mluvit minulý týden poté, co jeden sázkař v loterii Sportka vyhrál 103 milionů korun. Šlo o čtvrtou nejvyšší individuální výhru v historii České republiky.

Sazka je totiž ve finančních problémech, navíc na ni tlačí podnikatel Radovan Vítek, který požaduje splacení dluhů. V prosinci koupil dvě pohledávky od Komerční banky a Raiffeisenbank a do 17. ledna požaduje jejich uhrazení. Jinak podá návrh na insolvenci.

Sazka, kterou vlastní ze zhruba 68 procent Český svaz tělesné výchovy, čelí problémům plynoucím mimo jiné z nutnosti vysoké splátky za výstavbu pražské vysočanské O2 areny držitelům dluhopisů.

,
  • Vybrali jsme pro Vás