Doporučujeme

Že Milionář z chatrče získá cenu za nejlepší film, na to se sází v kurzu 1,4.

Že Milionář z chatrče získá cenu za nejlepší film, na to se sází v kurzu 1,4. | foto: Bontonfilm

Jistotou cena in memoriam, favoritem Milionář. Či se Oscaři vzepřou kurzům?

  • 3
Milionář z chatrče jako hlavní kandidát na Oscara za nejlepší film? Podle bookmakerů ano. Jenže co když se nevyzpytatelná Americká filmová akademie vzepře a půjde proti favoritům? Kdepak. Odhadnout, kdo vyhraje nablýskanou sošku, pro niž by nejedna hvězda vraždila, není zrovna jednoduché.

Ani tradiční nápověda - druhé nejprestižnější filmové ceny Zlaté glóby - není zrovna nejspolehlivější.

Ale kdo si věří, že uhodne, může i vydělat.

Sázení na Oscary je v Severní Americe fenomén. Větší pozornost sázkařů z jednodenních událostí poutají už jen finálový souboj v americkém fotbale Super Bowl a nejslavnější americký dostih Kentucky Derby. Ostatní už přebíjí právě velkolepá společenská událost.

Slavné filmové ceny se budou udílet 22. února. Třináct nominací získal film Podivuhodný příběh Benjamina Buttona. O tři nominace méně má další favorit Milionář z chatrče. Dále čtěte: Oscarové nominace ovládl mládnoucí Pitt, porazil favorita z chatrče.

Hlavní favorité

Nejlepší film: Milionář z chatrče.

Nejlepší herec v hlavní roli: Mickey Rourke (The Wrestler).

Nejlepší herec ve vedlejší roli: Heath Ledger (Temný rytíř).

Nejlepší herečka v hlavní roli: Kate Winsletová (Předčítač).

Nejlepší herečka ve vedlejší roli: Penélope Cruz (Vicky Cristina Barcelona).

Nejlepší režie: Danny Boyle (Milionář z chatrče).

I bookmakeři se však někdy mýlí. Před několika lety se nejvíc věřilo Zkrocené hoře, ale nevyhrála.

Jedno ocenění je však letos téměř jisté. Ani se nevyplatí sázet na ocenění pro nejlepšího herce ve vedlejší roli, jak je kurz velmi nízko.

Oscar

Nebude to představitel z hlavních hitů: Milionáře z chatrče nebo Podivuhodného příběhu.

Akademie téměř jistě přiřkne ocenění tragicky zesnulému Heathu Ledgerovi z Temného rytíře, jenž se před rokem předávkoval léky.

Mimo tradičních tipů na vítěze kategorií lze sázet i na kuriozity: do nabídky se dokonce dostal i nový americký prezident Barack Obama. Irská společnost Paddy Power vypsala kurzy na to, kolik z oceněných ve své děkovné řeči zmíní jméno 44. prezidenta Spojených států.

Kurzy v Česku

V Česku zatím sázení na podobné události stále není zcela běžné. A tak se kanceláře učí i v zahraničí. "Stanovit kurz na Oscara je složitější než na sporty, kde máme specialisty. Poté, co jsme kurzy stanovili, jsme je se zahraničními kancelářemi porovnali. Měli jsme je zhruba na stejné úrovni," řekl Pavel Krejčí, hlavní bookmaker Synot Tipu.

Kurzy vypisují i české kanceláře. Jako první je zveřejnil Synot Tip, po něm i Tipsport.

Sázky na společenské události, to je v poslední době nový trend.

Loni táhla zájem nominace písničkářky Markéty Irglové a irského muzikanta Glena Hansarda na nejlepší píseň díky baladě Falling Slowly, sázelo se i u Tipsportu. Na úspěch Petra Forejta s filmem Wanted v kategorii nejlepší zvuk letos kurzy nejsou.

Komu tedy při Oscarech věřit? Tady je malý průvodce po jejich tajemství.

Oscarová politika neoperuje jen s tím, co se komu líbí. Podstatné je i to, jestli je film politicky korektní či dokonce užitečný, myslí se i na to, aby byly aspoň zhruba vyrovnané šance britských a amerických produkcí. Tím by se mimochodem dalo vysvětlit i největší překvapení čtvrtečních nominací na Oscary, absence jinak opěvovaného Nouzového východu Sama Mendese v hlavních kategoriích.

Z filmu Podivuhodný případ Benjamina Buttona - Brad PittPlakát k filmu Milionář z chatrče

Jinými slovy: Milionář z chatrče je britským koněm, Podivuhodný příběh Benjamina Buttona zase americkým. Další kvalitní biják britské provenience - například v podobě Nouzového východu - by už ostrovanům příliš nahrával.

Nejlepší film

Vybrané kurzy

Milionář z chatrče  1,4  -  1,4  -  1,4  -  1,35  -  1,25
Podivuhodný příběh Benjamina Buttona  4,5  -  5  -   5,4  -  5  -  5
Milk  9  -  7,5  -  13  -  8  -  12
Duel Frost/Nixon  17  -  15  -  24  -  15  -  15 
Předčítač  23  -  21  -  32  -  20  -  25

Pozn:
Kurzy v pořadí: Bet 365, StanJames, Betfair, Synot Tip, Tipsport.
Betfair je sázková burza -  nefunguje jako klasická sázková kancelář, zde si kurzy nabízejí navzájem samotní uživatelé, proto jsou většinou daleko vyšší.
U prvních dvou společností jsou kurzy uvedeny ve formátu, který používají české sázkové kanceláře.
 

V neposlední řadě se Akademii občas stává, že si jednoho dne čistě z hecu postaví hlavu a jde a priori proti dosavadním favoritům. Jakkoli to tedy po nedávných nominacích vypadá na více než napínavý souboj Milionáře a mládnoucího Pitta, může se stát, že nakonec hlavní ceny pobere někdo úplně jiný.

Z filmu Podivuhodný případ Benjamina Buttona - Brad PittDanny Boyle k filmu Milionář z chatrče

Černým koněm oscarového klání může být angažované drama Milk Guse van Santa, který má na kontě osm nominací ve většině hlavních kategorií (ačkoli na Glóbech ani cenách BAFTA neproměnil ani bod).

Nejlepší herec v hlavní roli

Vybrané kurzy

Mickey Rourke (The Wrestler)  1,91  -  1,91  -  1,8  -  1,8  -  1,9
Sean Penn (Milk)  2,63  -  2,63  -  3,1  -  2,3  -  2,1
Frank Langella (Duel Frost/Nixon)  6,5  -  9  -  8,4  -  8  -  8
Brad Pitt (Benjamin Button)  19  -  13  -  21  -  20  -  15
Richard Jenkins (The Visitor)  26  -  17  -  34  -  20  -  25

Pozn:
Kurzy v pořadí: Bet 365, StanJames, Betfair, Synot Tip, Tipsport.

Je ovšem více než pravděpodobné, že po loňském triumfu "alternativních" bratří Coenů (Tahle země není pro starý) se letos experimentovat nebude a hlavní ceny se tak pouze rovnoměrně rozdistribuují mezi všechny důležité kandidáty.

Nejlepším režisérem by se tak mohl stát Brit Danny Boyle, kterému by cenu za režii přisoudili američtí i zahraniční kritici, zatímco absolutní vítězství by mohlo připadnout na přeci jen "američtější" Podivuhodný příběh Benjamina Buttona.

Nejlepší herečka v hlavní roli

Vybrané kurzy

Kate Winsletová (Předčítač)  1,91  -  1,91  -  1,87  -  1,7  -  1,8
Anne Hathawayová (Rachel Getting Married)  2,75 - 2,88 - 3,15 - 2,4 - 3
Meryl Streepová (Pochyby)  7,5  -  8  -  8,4  -  8  -  4
Angelina Jolie (Výměna)   15  -  13  -  15  -  20  -  15
Melissa Leo (Frozen River)  21 -  13  -  28  -  15  -  25

Pozn:
Kurzy v pořadí: Bet 365, StanJames, Betfair, Synot Tip, Tipsport.

V ženské kategorii by zase mohla navzdory bookmakerům zabodovat Meryl Streepová díky roli jeptišky v Pochybách: má nominaci z cen BAFTA, od herecké asociace i ze Zlatých glóbů, navíc už Oscara nedostala přes čtvrtstoletí, ačkoli v počtu nominací drží rekord. A navíc -  Kate Winsletová už "své dostala, vždyť má dva Zlaté glóby", mohli by si říct akademici. A Streepové by udělali radost k nadcházejícím šedesátinám.

Kate WinsletováMeryl Streepová

V případě animovaných snímků je skóre předvídatelnější: ekologické poselství pixarovské hříčky Vall-I nahrává "zelené" náladě, která ovládá americkou společnost, a navíc má svá želízka v ohni i v jiných než animátorských kategoriích. Vall-I je nominovaný za scénář, hudbu i původní píseň, a to je na kreslený snímek slušná vizitka.

Akademie je ovšem nevyzpytatelná, ostatně jde o organismus, který tvoří přes šest tisíc lidí. Zatím tedy můžeme jen hádat.

A také sázet.

,
  • Vybrali jsme pro Vás