Doporučujeme

Takhle zatím Číňané sázet nemohou. Možná se ale už brzy dočkají.

Takhle zatím Číňané sázet nemohou. Možná se ale už brzy dočkají. | foto: Luke MacGregor, Reuters

Hazard v Číně je už šedesát let nelegální. Teď by mohl pomoci v krizi

  • 1
Vraťte nám hazard! Číňané se chtějí opět legálně věnovat své tisícileté vášni, kterou komunisté po převratu postavili z větší části mimo zákon. Černý trh se tak těší zhruba desetkrát vyšším ziskům než státní sázkové kanceláře.

Pro uvolnění poměrů jsou už i někteří politici. "Zlegalizování by v krátké době mohlo pomoci během ekonomické krize," uvedl podle agentury Reuters zástupce ministra sportu Jun Wang. Kromě zvýšení příjmů z daní by mohlo vzniknout až 300 tisíc nových pracovních míst.

Hazard byl v Číně po staletí tradiční součástí společenského života. Pouto přerušili až komunisté v roce 1949. Částečnou výjimku dostaly jen dvě státní loterie.

Zákonitě tak musel následovat vznik černého trhu. "Čelíme problému, kdy nelegální kasina a zahraniční společnosti mají desetkrát vyšší zisky než oficiální sázkové kanceláře," stěžoval si Wang.

Zastánci legalizace argumentují kromě ekonomických hledisek také příklady ze zahraničí, kde je sázení rozvinuto. A nepůsobí tam podle nich žádné škody. Podmínkou jsou ovšem dobré zákony.

Na případné zrušení zákazu sázet už se těší velké zahraniční společnosti. Čínský trh s desítkami milionů chtivých sázkařů je pro ně ideálním místem pro expanzi.


Chat o sázení

Jaký máte názor na zákaz hazardu?


  • Vybrali jsme pro Vás