Doporučujeme

Václav Havel byl v některých letech blízko, ale Nobelovu cenu míru ještě nezískal.

Václav Havel byl v některých letech blízko, ale Nobelovu cenu míru ještě nezískal. | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Havel podle bookmakerů patří mezi největší favority na zisk Nobelovy ceny míru

  • 26
Přestože byl několikrát navržený, Nobelovu cenu míru Václav Havel ještě nezískal. Letos podle bookmakerů irské sázkové kanceláře Paddy Power patří mezi největší favority. Nižší kurz mají jen tři osobnosti.

Barmská opoziční politička Aung San Suu Kyi, premiér Zimbabwe Morgan Tsvangirai, afghánská bojovnice za lidský práva Sima Samarová, bývalý německý kancléř Helmut Kohl a bývalý český prezident Václav Havel. To je podle bookmakerů pětice favoritů, která se letos utká o Nobelovu cenu za mír.

Nejnižší kurz 4,00 má Aung San Suu Kyi. Kdyby skutečně uspěla, stala by se prvním člověkem, který Nobelovu cenu míru vyhrál dvakrát. Jen Červený kříž a Organizace spojených národů získaly cenu víckrát.

Havel se v pomyslném pořadí favoritů dělí o čtvrté místo s Kohlem. Na oba bookmakeři vypsali kurz 12,00.

Nejblíž vítězství byl Havel v roce 1989, tehdy ale vyhrál dalajlama, a v roce 1990, to však komise ocenila posledního sovětského prezidenta Michaila Gorbačova.

Kromě "seriózních" kandidátů bookmakeři vypsali kurzy i na méně pravděpodobné varianty. Kurz 15,00 je například na Juliana Assangeho, zakladatele WikiLeaks. Na Evropskou unii se sází s kurzem 17,00 a na zpěváka Bona z U2 si lidé mohou vsadit s kurzem 51,00.

Nobelova cena míru se poprvé udělovala v roce 1901. Od té doby ocenění získalo 98 osobností a 20 organizací. Kromě Havla byli dřív nominováni i další Češi - Tomáš Garrigue Masaryk, Edvard Beneš a československý ministr zahraničí z roku 1968 Jiří Hájek - ani jeden ale cenu nezískal.


  • Vybrali jsme pro Vás