Zlatá tečka vymazala smutek

Pardubice - Takovou oslavu snad ještě nikdy nezažili. „Doteď se z ní léčíme,“ smál se Radim Hromádka. Kanoista pardubického Dynama byl spolu s oddílovým kolegou Jaroslavem Suchým členem vítězné posádky v závodě dračích lodí na Světových hrách v německém Duisburgu.

Vyhráli závod na kilometrové trati a postarali se o zatím jediné zlato české výpravy na přehlídce neolympijských sportů.
„Je to velmi prestižní akce. Vyšší než mistrovství. Proto nás vítězství nesmírně těší,“ prohlásil Hromádka. „Navíc kromě Kanady tady jela kompletní světová špička.“

České dračí lodě pravidelně vozí z vrcholných akcí medaile. Duisburg však zpočátku vypadal jako zakletý. Co start, to zklamání. „Neměli jsme špatnou posádku. Vždyť v ní seděli lidé, kteří se chystají na mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice, nebo třeba zkušený Petr Procházka,“ podotkl Hromádka.

Tentokrát však v lodi sedělo s 12 muži i 8 žen. Závodily smíšené posádky, což byla pro české dragony novinka. „Mixy se jezdí i na mistrovství světa. My jsme ho však absolvovali poprvé,“ řekl Hromádka.

Posádka, v níž tentokrát oproti loňskému mistrovství světa chyběli Martin Doktor s Václavem Chalupou, neměla mnoho času na sjetí. Poprvé se sešla dva týdny před Světovými hrami. „Byla to krátká doba,“ potvrdil pardubický kanoista. „Závodit se ženami je hodně odlišné. V posádce je jiná nálada, jsme o něco pomalejší. Jsme zvyklí na něco jiného.“

Možná to byl jeden z důvodů, proč si na úspěch v Duisburgu museli chvíli počkat. Na pětistovce obsadili 12. místo a na dvoustovce byli šestí. V závodě na dva kilometry sice v půlce vedli, ale pokažená obrátka a následná penalizace je odsunuly na sedmé místo.

Pak už zbýval jen kilometrový závod. Poslední naděje. „Jeli jsme ale v úvodní rozjížďce s nejpomalejšími loděmi,“ podotkl Hromádka. Čeští dragoni se však vypjali k parádnímu výkonu. Svou jízdu vyhráli a pak už jen čekali, kdo jejich čas překoná.

Nejprve na ně útočili Němci, ale byli o 67 setin pomalejší. „V tu chvíli jsme byli pátí. To byl úspěch,“ poznamenal Hromádka.
Ještě však nebyl konec. Ani v poslední jízdě nikdo čas české lodi nepokořil. Rusové, kteří v Duisburgu dvakrát vyhráli, za ním zaostali o 1,78 vteřiny. Triumf byl na světě!

„Okamžitě jsme naskákali do vody a začali slavit. Takový úspěch v posledním závodě byl obrovským překvapením,“ pronesl Hromádka, jehož spolu se Suchým čeká za pár dnů i mistrovství světa v Berlíně


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž