CO PŘEDVEDE? Rus Jevgenij Pljuščenko během své jízdy na mistrovství Evropy v

CO PŘEDVEDE? Rus Jevgenij Pljuščenko během své jízdy na mistrovství Evropy v Sheffieldu. | foto: Reuters

Žeňa vyhrál i s jedinou nohou, velebil šampiona Pljuščenka jeho kouč

  • 2
Když se na mistrovství Evropy v Sheffieldu chystalo šest nejlepších krasobruslařů na ledu k volné jízdě, zdálo se, že "dress code" jim letos nařídil obléci černou a bílou. Barvou kostýmu s nimi Jevgenij Pljuščenko splýval. Jenže jakmile se rozjel ke svému tangu a jedenácti skokům, jasně se vyčlenil.

Dobruslil a diváci vstali. Ovace vstoje. A osobní rekord 261,23 bodu! Za shakespearovským dramatem s mnoha otazníky, které v Sheffieldu psal, udělal zlatý vykřičník. Pokud si to tak dopředu vymyslel, v rámci výroby image, je skvělým režisérem.

"Bolest kolena je tak silná, že jsem zvažoval odstoupení," rozhlašoval po kvalifikaci. "Je to nejtvrdší soutěž v životě," tvrdil po krátkém programu. V obou případech mu rozhodčí dávali bodové dárky.

"Ani ve volné nezkusím čtverný skok. Po každém čtveráku potřebuji čtyři minuty, abych se vzpamatoval z bolesti," oznámil v pátek. Psychologická hra? Kouč Mišin zachovával tvář hráče pokeru.

Pak spolu přišli k volné jízdě, Pljuščenko před ní kroužil kolem rozhodčích a vysílal na ně úsměvy. Načež skočil čtverný toeloop! "Zapomněl jsem na problémy s meniskem," prohlásil.

Neudělal chybu. Pobil zbytek Evropy, už posedmé. Mišin nadšeně bouchl pěstí do mantinelu a vykládal: "Po dvou letech pauzy dokázal Žeňa vyhrát i s jedinou nohou!"

Jen dva muži z pravěku a starověku krasobruslení mají víc evropských titulů: Švéd Salchow z let 1898 - 1913 devět a Rakušan Schäfer z let 1929 - 1936 osm.

"Musím jen smeknout, Pljuščenko zajel lepší jízdu než na olympiádě," ocenil i Tomáš Verner. Nepatřil k příznivcům Rusova návratu a těžce skousával, jak mu rozhodčí platili za jméno. "Po kvalifikaci a krátkém programu nikdo nečekal, že se s tím Žeňa takhle popere."

Na světovém šampionátu v Nice se Rus s Kanaďanem Chanem nepopere. Tvrdí, že za dva týdny jde v Mnichově na další operaci. "Ale příští rok budu zpět a samozřejmě i na hrách v Soči. Když jsem takhle bruslil se zraněním, představte si, jak budu bruslit, až budu fit."

Přesto kolem něj opět víří otazníky. Skutečně musí teď na operaci? Nebo se vyhýbá souboji s Chanem, než i na něj bude připraven?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž