Ondřej Polívka (uprostřed) se zlatou medailí z červnového mistrovství Evropy v Lipsku.

Ondřej Polívka (uprostřed) se zlatou medailí z červnového mistrovství Evropy v Lipsku. | foto: Norman Rembarz

Že jsem první v žebříčku? Pro MS to nic neznamená, říká pětibojař Polívka

  • 0
Bude ostře sledovaný. V Londýně na mistrovství světa bude startovat nejen jako čerstvý mistr Evropy, ale také jako první muž světového žebříčku moderních pětibojařů. Jednadvacetiletý Ondřej Polívka ale svou pozici bere s nadhledem. "Já si žádný tlak nepřipouštím," říká s úsměvem.

Zatímco loni v Budapešti obsadil na svém premiérovém mistrovství světa mezi dospělými 24. místo, letos v Londýně už bude Ondřej Polívka za hvězdu, od níž se očekává útok na nejvyšší příčky.

Aby ne. Jedenadvacetiletý moderní pětibojař totiž prožívá báječnou sezonu.

V dubnu dokázal jako první Čech triumfovat v závodu SP v novém systému, v němž se spojuje závěrečný běh se střelbou. Na juniorském ME vyhrál se svou přítelkyní Natálií Dianovou závod smíšených štafet.

Ale zatím největší chvíle prožil v červnu. V Lipsku se stal mistrem Evropy a přidal stříbro ze soutěže družstev a bronz ze štafet. Vzápětí se vyhoupl jako nejmladší pětibojař v historii do čela světového pořadí.

ondřej polívka 2009

ME:
1. v individuálním závodě, 2. v družstvech, 3. ve štafetách

SP:
1. v Káhiře

MEJ:
1. ve smíšených štafetách (s Dianovou)

Žebříček UIPM:
1. místo

"Jestli tohle všechno bude v Londýně zavazující? Já takhle neuvažuji. Žádný tlak si nepřipouštím. Navíc žebříček se může ještě změnit - vždyť kromě mistrovství světa se do něj započítá ještě finále Světového poháru," je klidný Polívka.

V britské metropoli bude patřit k adeptům na přední příčky v individuálním závodě. Sám ale zůstává na zemi. "Když budu do desítky, bude to super," je si Polívka vědom nástrah pětiboje, v němž jedna nepovedená disciplína může zhatit sen o úspěchu.

Od mistrovství Evropy nezávodil, několik dní ho však trápila střevní chřipka. "Tím jsme si prošli asi všichni. Ale už jsem v pohodě. Co se týká fyzických disciplín, v nich se cítím jako před Evropou," upřesnil vynikající plavec.

Stejně jako loňský stříbrný muž z MS David Svoboda v posledních týdnech poctivě trénoval parkur a také piloval šerm. Právě od úvodní disciplíny závodu se bude možný úspěch odvíjet. "V šermu to bude asi nejhorší, soupeři už mou techniku okoukali."

Právě v šermu totiž před rokem v britském Milfieldu totiž položil základ ke svému premiérovému triumfu v závodu Světového poháru. Soupeři ho ještě tolik neznali a Polívka je v soubojích dokázal překvapit.

Evropskou konkurenci na MS zná velmi podrobně, z dalších soupeřů vidí jako černé koně závodu především Korejce. "Uvidíme, co předvedou. Na juniorském šampionátu skončili na prvním, druhém a čtvrtém místě. Mají skvěle natrénovanou kombi disciplínu," přemítal.

Češi si z mistrovství světa odvezli od roku 2001 vždy pokaždé alespoň jeden cenný kov. Polívka věří, že šňůru úspěchů prodlouží i v Londýně. Sám sebe na stupně vítězů netipuje, jeho tip na počet medailí ale není neskromný. "Čtyři medaile bychom si odvézt mohli," uzavřel se smíchem Polívka.

VIDEO: PŘIPOMEŇTE SI POLÍVKŮV TRIUMF NA ČERVNOVÉM ME V LIPSKU


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž