Nikola Zdráhalová

Nikola Zdráhalová | foto: AP

Závod s hromadným startem ovládla Blondinová, Zdráhalovou zdržel pád

  • 0
Hromadným závodem žen vrcholil světový šampionát na jednotlivých tratích v rychlobruslení v ruské Kolomně. Jedenácté místo z loňského roku v něm obhajovala Nikola Zdráhalová, ale po problémech v polovině závodu Češce hlavní pole ujelo a ona skončila osmnáctá. Martina Sáblíková nestartovala. Z premiérového titulu se raduje Kanaďanka Blondinová.

Hromadný závod žen se jel na světovém šampionátu teprve podruhé, loňskou premiéru ovládla Nizozemka Schoutenová těsně před Ivanie Blondinovou. A obě favoritky byly na startu i letos.

Do nedělního závodu zasáhlo celkem 24 rychlobruslařek včetně loni jedenácté ženy Nikoly Zdráhalové. Naopak chyběla osmá žena Světového poháru v této disciplíně Martina Sáblíková, která se na poslední chvíli ze závodu odhlásila.

Dvě hodiny předtím totiž absolvovala patnáctistovku, na které skončila pátá. Už loni poznala, že po tak krátkém odpočinku se hromadný závod na 16 kol jezdí hodně obtížně. „Jedno kolo se mi jelo hezky, ale pak už mi docházely síly,“ prozradila tehdy.

Devatenáctiletá Zdráhalová tak byla jedinou českou nadějí.

„A Nikola je ostřílenou závodnicí,“ povídal ve studiu České televize Petr Novák mladší.

Vždyť Zdráhalová byla při letošním prvním hromadném závodě ve Světovém poháru v Calgary šestá.

Bez šancí určitě nebyla.

Závod na šestnáct kol začal poklidně, ale už v tom druhém tempo zvýšila Polka Zlotkowská. Při prvním bodovaném sprintu ze tří došlo k pádu dvou závodnic, v čele se držela trojice rychlobruslařek, ale největší favoritky - Kanaďanka Blondinová a Nizozemka Schoutenová zatím jely v zákrytu svých kolegyň. Stejně tak Nikola Zdráhalová.

Ta se ale musela vyhýbat pádu jedné z rychlobruslařek, což ji zdrželo a rázem na vedoucí pole závodnic ztrácela půl kola. Tohle manko už mladá česká reprezentantka nebyla schopná i kvůli solidnímu tempu, které se jelo, sjet a později byla klasifikována na osmnáctém místě.

V polovině závodu zkusila nastoupit i Claudia Pechsteinová, ale její útok měl jepičí život. Za dvě kola vyzkoušela pozornost soupeřek znovu, ale se stejným úspěchem.

Hromadný závod tak vrcholil hromadným spurtem při nájezdu do posledního kola, kdy dopředu vystřelila Kanaďanka Blondinová.

Tu se snažila stíhat Korejka Kimová, Japonka Tagakiová, nebo Italka Lollobrigidaová. Ani jedna ale neměla dost sil a když se do boje o zlato nedostala ani obhájkyně titulu Schoutenová, mohla Blondinová slavit.

Po stříbře z loňské premiéry přidala pětadvacetiletá rodačka z Ottawy do své sbírky i medaili nejcennější.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž