Wild Oats XI

Wild Oats XI - Australská maxijachta Wild Oats XI. | foto: Carlo Borlenghi, Reuters

Závod jachet do Hobartu vyhrála Wild Oats

Hobart - Tradiční závod ze Sydney do Hobartu znovu vyhrála Australská maxijachta Wild Oats XI. Za svým rekordní časem - 1 den, 18 hodin, 40 minut a 10 vteřin - sice zaostala o téměř tři hodiny, přesto se však výrazně zapsala do historie. Triumfovala už potřetí za sebou, což se povedlo pouze lodi Morna v letech 1946 až 1948.

Až do cíle v tasmánském přístavu útočila na vedoucí loď britská jachta City Index Leopard, která v závěru mocně stahovala její náskok a nakonec do Hobartu doplula o 27 minut později.

Zato zbytek regaty už nabral velkou ztrátu, jako třetí dnes dorazila do cíle s odstupem téměř osmi hodin Ichi Ban. Vítězka z roku 2003 Skandia se po nadějném začátku propadla s poškozeným stěžněm z druhého místa hluboko dozadu.

Po středečním startu pluly jachty v mimořádně příznivých podmínkách a podle prognóz mohl být rekordní čas Wild Oats z roku 2005 překonán až o pět hodin.

V dalším průběhu závodu na 628 námořních mil (1163 kilometrů) však vítr zeslábl a plavba zpomalila. Námořníkům z vítězné třicetimetrové lodi však neúspěšný útok na rekord nikterak nevadil a po doplutí do cíle svého kapitána dle tradice s potěšením vykoupali.

Richards prohlásil, že třetím vítězstvím za sebou splnila posádka Wild Oats svůj cíl. "Nebylo to lehké. Leopard plul velmi dobře, museli jsme se prakticky pořád dívat přes rameno. Ale je to historický úspěch a teď je čas slavit," řekl.

Majitel vítězné lodi Bob Oatley připustil, že za rok jeho jachta zřejmě zaútočí na další triumf. "Ale to říkám dnes. Zítra se můžu rozhodnout jinak," uvedl.

Závodu se tentokrát vyhnuly dramatické momenty, které ho provázely v minulých letech. Z 82 startujících jachet odstoupily zatím jen tři, nejpomalejší loď Capriccio of Rhu je v cíli očekávána na Silvestra nebo až v prvních hodinách nového roku.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Hobart, Jachting, Sydney