Zahořklý vzpěrač se obrátil k světu zády

  1:00
Ostrava, Praha - Nad olympijským vítězem, vzpěračem Hansem Zdražilou, se zavřely vody. "Už delší dobu nás bojkotuje, potom, co prohrál ten proces," vzpomíná vzpěrač Oldřich Lexa, dnes už také šedesátník. V Ostravě, Zdražilově městě, v novinách jako vymeteno po rozhovorech s ním. K šedesátce pár řádků. Ani žádná fotografie postaršího muže chodícího s holemi nezpřítomnila někdejšího žertéře a bouřliváka. "Nezdá se vám to podivné?" ptá se Lexa, živá kronika tohoto sportu, vzpěrač s 49 československými rekordy.

Zdražila žije v domku v Nové Bělé, na okraji Ostravy. "On není doma, a nevím, kdy přijde." Ženský hlas na telefonní lince zní odmítavě. "Vy jste novinář? No to tedy nevím. Zavolejte později." K večeru: "Není doma a sotva se vrátí. Ale on nemá zájem mluvit s novináři." A druhý den ráno: "Já vám přece říkala, že nemá zájem. Nechte ho v klidu." Paní, střežící Zdražilův klid, praští sluchátkem.

"Hans byl vždycky tak trochu divný patron," říká předseda vzpěračského svazu Emil Brzoska, kdysi trenér ve vrcholné anabolické éře, postava z mnoha historek. "Někdo mu ublížil už před revolucí a měl zdravotní problémy."

V Praze byl Zdražila naposled viděn 9. května 1999, kdy jako jeden z olympijských vítězů přejímal pamětní medaili ke stému výročí založení ČOV. "Už dvakrát nepřijel k vánočnímu setkání medailistů penzistů," říká olympijský funkcionář Jiří Kynos.

Zdražila u činky, na to se s pohnutím vzpomíná dodnes. "Měl to od přírody, činku hypnotizoval, jako by šla sama nahoru," říká Lexa. "Němci od něho za marky kupovali tréninkové plány." "Byl to pan vzpěrač," říká Brzoska. "A po kariéře? Někdo žije, druhý pije, jiný se uzavře." Ani on ve funkci vzpěračského šéfa, notabene též Ostravák, nic neví o oslavách.

"Domlouvali jsme jen se sekretářem svazu, že mu dáme nějakou finanční odměnu." Nadace sportovní reprezentace se ukázala pohotovější. "Máme na čtyřicet olympioniků, zdravotně postižených či sociálně slabých, kterým posíláme každý rok pětadvacet tisíc i víc," říká Jan Linger, ředitel nadace. "A Zdražila má velké potíže s páteří, kterou si zničil sportem."

Co žene Zdražilu do ústranní, že nechodí mezi dávné kamarády a rezolutně odmítá novináře? Je to spletenec událostí a příhod, střídavě potvrzovaných i zpochybňovaných. Přišel k úrazu na šachtě, později se zranil ještě jednou, těžká operace, vazy mu špatně srostly, údajné soudy s lékaři, navíc žloutenka, nemocná játra. Bolestivě se ozvala páteř. Psychika se podlomila.

"Na ty svoje játra dostal už před mnoha lety invalidní důchod," vypráví vzpěrač Lexa. "Jenže co se později nestalo. Baník jej potřeboval, chtěli totiž do ligy, a tak znovu vzpíral. A na úřadě pak Hansovi invalidní důchod zase vzali." A ten proces, který se dlouho vlekl v první polovině devadesátých let? Neprohrál ho, ba naopak vyhrál.

Leč namísto požadovaných dvou milionů korun mu soud přiřkl padesát tisíc. Nikdy je stejně neviděl. Zdražila tehdy žaloval deník Metropolitan a novináře Jaroslava Michalkoviče, autora inkriminovaného článku, jenž podle něho hrubě poškodil jeho pověst.

"Co jsem tehdy napsal?" vzpomíná Michalkovič. "Zapochyboval jsem, že vzpěrači mohli být čistí, že zřejmě používali anabolika, látky pro vzrůst svalové hmoty a síly. A také jsem uvedl, že Zdražila byl asi první, kdo k tomu přistoupil." U soudu svědčil též vzpěrač Oldřich Lexa. "Nechtěl jsem Hansovi ani trochu přitížit a nakonec to žádná lež nebyla. Řekl jsem, že že si nemohu být jist, zda Zdražila anabolika bral."

Co ovšem Lexa dobře věděl, že on sám "zobal", jak se tehdy říkalo. V Dukle Banská Bystrica vzpíral v první polovině sedmdesátých let, v době, kdy končila Zdražilova éra. "Při nástupu nám nějaký podplukovník dával pilulky, říkal tomu vitaminy, bylo to na rozkaz. Něco jsem tušil, ale teprve když mi neúměrně narůstala kila váhy a začaly se mi trhat svaly, věděl jsem to najisto. Krmili nás anaboliky." Sypali i Hansu Zdražilovi? Lexův odhad: devadesát až pětadevadesát procent vzpěračů takhle přiživovalo svaly a sílu.

U krajského soudu v Ostravě svědčil i Jan Nekola, nynější předseda Antidopingového výboru. "Ptali se mě, zda v době, kdy Zdražila závodil, už byla anabolika zakázána. Řekl jsem, že zákaz se neuplatňoval, poněvadž ke kontrole neexistovaly přístroje. Celé Zdražilovo období nebylo pod kontrolou."

Zdražila vystupoval u soudu podle očitých svědků dost zmateně. "Mně připadal, že vlastně ani dobře neví, o čem mluví," říká tehdejší sportovní redaktor Metropolitanu Tomáš Nohejl.

Krajský soud přiřkl Zdražilovi finanční náhradu 200 000 korun. "Jenže, pamatuju to dobře, Metropolitan se odvolal k Vrchnímu soudu, a ten snížil částku na padesát tisíc," říká novinář Michalkovič. "A z nich pět měl zaplatit autor článku, tedy já, a pětačtyřicet deník. Jenže ten mezitím přestal existovat."

Zdražila se tehdy měl svěřit několika lidem, že jej advokátka při procesu přišla na devadesát tisíc. Od novin nedostal nic a těch pět tisíc Michalkovič hned neměl. A tak Zdražilovi sdělil, že mu je bude splácet.

"Jenže když jsem mu poslal prvních pět set, vrátil mi je a na druhou stranu poukázky napsal: Nestojím o tvoje peníze!"

Zeptejte se v Ostravě na Zdražilu. "Ten podivnej vzpěrač, olympijskej vítěz? Někde tu bydlí. Jak žije? - Asi sám. Nikam nechodí. - A zajímá se o něco? - O nic. Ale zasloužil se o vlast. A ta mu to nezapomene.

Bývalý vzpěrač Hans Zdražila jde vysypat smetí u svého rodiného domku v Nové Bělé.

Autoři:

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

15. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Sparta – Třinec 2:3P. Historický obrat posílá hosty do finále, hrálo se 122 minut

13. dubna 2024  12:25,  aktualizováno  20:15

Extraliga se dočkala bájného obratu. Hokejisté Třince otočili sedmé semifinále se Spartou a...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Procházka knokautoval Rakiče! Divoká bitka a bonus 7 milionů za nejlepší výkon

14. dubna 2024  3:01,  aktualizováno  10:32

Las Vegas (Od našeho zpravodaje) Jiří Procházka zvládl zásadní zápas v Las Vegas. V neděli nad ránem se oklepal z listopadové prohry...

Třinec - Sparta 2:1. Sekunda od prohry, domácí zázračně vybojovali sedmý zápas

11. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:17

O první branku se oba semifináloví soupeři přetahovali až do třetí části. Vstřelila ji sice Sparta,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Trenér Nagelsmann se do Bayernu nevrátí, zůstává u německé reprezentace

19. dubna 2024  11:52

Trenér Julian Nagelsmann i nadále povede německou fotbalovou reprezentaci. Svaz v pátek informoval...

Tělo rozhodlo za mě. Francouz ukončil kariéru, během MS si zkusí roli experta

19. dubna 2024  10:49,  aktualizováno  11:24

Naposledy chytal v dubnu minulého roku, do aktuální sezony NHL kvůli problémům s kolenem nezasáhl....

Deštivou kvalifikaci na sprint Velké ceny Číny F1 vyhrál Norris před Hamiltonem

19. dubna 2024  7:39,  aktualizováno  11:14

Deštivou kvalifikaci na sprint ve Velké ceně Číny formule 1 vyhrál po chaotickém závěru Lando...

Kučerov ovládl produktivitu NHL a má druhou Art Ross Trophy, Pastrňák pátý

19. dubna 2024  11:09

Ruský útočník Nikita Kučerov z Tampy Bay ovládl produktivitu základní části NHL o čtyři body před...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...