Veronika Pecková, softballová reprezentantka

Veronika Pecková, softballová reprezentantka | foto: Marek Podhora, MAFRA

Z mladé hasičky je česká reprezentantka v softballu

  • 0
Od dětství byla členkou sboru dobrovolných hasičů a hrála tenis. Když ale její starší sestra začala hrát softball, Veronika Pecková ji následovala. Tehdy jí bylo 11 let. „Jako mladší sourozenec jsem chtěla vždycky dělat to co ona,“ vysvětluje své rozhodnutí nadhazovačka působící v extraligovém týmu Žraloci Ledenice. Svými výkony v loňské sezoně se dostala i do ženské seniorské reprezentace.

V 18 letech má za sebou už řadu úspěchů. Tím posledním je třetí místo ve sportovní kategorii do 19 let v soutěži Talent Jihočeského kraje 2014.

„Kdybych měla vybrat ten největší, tak by to bylo loňské vítězství na mistrovství Evropy juniorek v nizozemském Rosmalenu,“ říká Pecková, která žije v Ledenicích na Budějovicku, a přidává další úspěchy. „Velmi si cením i zlaté medaile z mistrovství Česka juniorek z roku 2012, účastí na mistrovství světa juniorek v Bramptonu v Kanadě z roku 2013 a na loňském mistrovství světa žen v Haarlemu v Nizozemsku.“

Mezi největší sny této osmnáctileté reprezentantky patří účast na olympijských hrách, k níž však vede velmi složitá cesta. Softball byl totiž spolu s baseballem před lety vyřazen z listiny olympijských sportů.

Pecková však doufá, že obměněné vedení Mezinárodního olympijského výboru je na seznam vrátí pro hry v roce 2020, které bude hostit japonské Tokio. „Asijské státy jsou v pálkovacích sportech velmi úspěšné, a proto věřím, že budou návrat softballu a baseballu plně podporovat,“ vysvětluje.

Softball musí Pecková skloubit se školou. Studuje totiž Biskupské gymnázium v Budějovicích a i přes velké časové vytížení prospěla v prvním pololetí maturitního ročníku s vyznamenáním. „Jediné, co jsem se musela naučit, je, jak si správně a efektivně rozvrhnout čas na soft a na školu,“ popisuje Pecková.

Po gymnáziu chce studovat vysokou školu. „Mám poslané přihlášky na více škol, třeba na 3. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy, na FTVS nebo na Univerzitu obrany. Ale ještě uvidím, kam nakonec půjdu. Samozřejmě záleží také na tom, kam mě přijmou, ale asi nejvíc by mi vyhovovala FTVS, která by se dala asi nejlépe skloubit se softem,“ naznačuje a dodává, že přemýšlí i o tom, hrát softball profesionálně. „Pokud by tady byla možnost, určitě bych to zvažovala.“

Osmnáctiletá reprezentantka se snaží být aktivní i ve svém volném čase, kdy pravidelně plave a chodí běhat. Když si potřebuje odpočinout, ráda sleduje filmy nebo se jde podívat na softballový nebo hokejový zápas.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž