Momentka  z mistrovství Evropy v terénním triatlonu v  Prachaticích.

Momentka z mistrovství Evropy v terénním triatlonu v Prachaticích. | foto: Petr Lundák, MF DNES

Triatlonisté si na Světovém poháru v Prachaticích zazávodí až v září

  • 0
Pouze tři z šestnácti závodů Světového poháru v terénním triatlonu zbyly v kalendáři aktuální sezony. Kromě podniků v Chorvatsku a Nizozemsku je mezi nimi i ten v Prachaticích. Organizátoři nejstaršího závodu světové série ve střední Evropě Xterra Czech odložili termín na začátek září.

Původně se mělo jet od 10. do 12. července, nový termín je od 4. do 6. září. „Xterra jako světová federace nás prosila, ať závody uspořádáme. Pokud by vypadly i Prachatice, tak už by letos prakticky nebylo kde závodit,“ uvádí hlavní organizátor Michal Piloušek.

O zrušení pořadatelé nechtějí slyšet. „Kromě přání Xterry je druhým důvodem pro zachování závodů i to, že se organizováním akcí živím, máme rodinnou firmu. Platíme provozní výdaje a neuspořádání závodu by pro nás bylo také fatální. Nechtěl jsem si připustit, že by se zrušil. Ale pokud přijde v září druhá vlna epidemie, tak nebudeme mít na výběr,“ přiznává.

Případné zrušení celé sezony by mohlo být existenční i pro nejlepší světové triatlonisty. I ti chtějí, aby se na jihu Čech závodilo. „Okolo 350 závodníků jsou profesionálové. Z toho stovka dělá pouze tento sport a nedělá k tomu nic jiného. Mezi nimi jsou asi čtyři Češi. Kdyby byla zrušená celá sezona, o tyto hvězdy bychom pravděpodobně přišli,“ připouští sám aktivní triatlonista Piloušek.

Kromě nového termínu však kolem Xterry zůstává plno nejasností. „Stále máme hodně otázek, na které sháníme odpovědi. Jsme ve spojení s ministerstvem zdravotnictví a Národní sportovní agenturou. Ministerstvo zatím bohužel vůbec nemá manuál pro triatlon. Nevíme, jaká hygienická pravidla budou povinná, co bude dobrovolné. Ale zvládneme se řadě věcí přizpůsobit,“ ujišťuje.

Pořadatele i fanoušky zejména zajímá, jestli přijedou největší světová esa. „Na to je ale teď asi ještě brzy. My chceme závod uspořádat, i kdyby cizinci přijet nemohli. Zároveň by i tak šlo o podnik Světového poháru. Sportovní úroveň i bez cizinců by byla velice slušná,“ myslí si 31letý Piloušek.

Aktuálně je přihlášeno 207 závodníků. „Měsíc nepřibylo žádné jméno. Jak se zastavil život v zemi, tak s tím i registrace na závod. Jak přišla první rozvolnění a oznámili jsme změnu termínu, tak se lidé začali znovu přihlašovat,“ tvrdí.

Na start mohou kromě profesionálů i amatéři. „Cítím, že lidi chtějí víc sportovat. Hlásí se nám také nadšenci, jestli se mohou závodu zúčastnit, když si teprve chtějí koupit kolo. A to je velice příjemné,“ těší Michala Pilouška.

Kvůli nutnému odkladu termínu organizátoři dostali prostor pro změnu konceptu podniku. „Rozšířili jsme short track i mezi amatéry, loni to byla trať pouze pro profesionály. Jde o krátké závody na krátkých okruzích. Systém je podobný jako ve formuli 1, kdy se ve čtvrtek konají kvalifikace a podle času se pak všichni seřadí. Nejlepších 25 bude ve finále A, druhá skupina bude tvořit finále B,“ popisuje Piloušek.

Trať v Prachaticích by měla být připravená už zhruba do měsíce, takže na ní bude možné trénovat.

Zbytek programu se nemění. „Sobota zůstává stejná, hlavní bude závod Světového poháru. K nedělním dětským běhům jsme přidali ještě běžecké tratě na 5, 10 a 21 kilometrů v okolí Křišťanovického rybníka,“ doplňuje organizátor.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž