Experti z antidopingové agentury WADA při práci s ruskými vzorky.

Experti z antidopingové agentury WADA při práci s ruskými vzorky. | foto: AP

Kvůli stávce v Paříži bude WADA jednat o trestu pro Rusko v Lausanne

  • 0
Výkonný výbor Světové antidopingové agentury WADA se rozhodl přeložit pondělní jednání o trestu pro Rusko kvůli aféře se zmanipulovanými daty z moskevské laboratoře z Paříže do Lausanne. Důvodem je chystaná generální stávka ve francouzské metropoli.

WADA se bude 9. prosince zabývat zprávou kontrolní komise, která doporučila obnovení trestu pro ruskou antidopingovou agenturu RUSADA na další čtyři roky. Pro ruské sportovce by to znamenalo, že nebudou smět závodit pod svou vlajkou na olympiádě v Tokiu 2020 ani na zimních hrách v Pekingu o dva roky později.

Navrhované sankce jsou reakcí na nedodržení podmínek zrušení předchozí suspendace. Jednou z nich bylo předání dat z moskevské antidopingové laboratoře. Ta WADA získala až po delších průtazích a při jejich následném ověřování vyšlo najevo, že záznamy nejsou kompletní a vykazují další nesrovnalosti.

K navrhovaným trestům patří i zákaz pořádání velkých sportovních akcí na ruském území po dobu čtyř let. Rusko se o jejich organizaci nesmí ucházet a odebrány mu mohou být už udělená pořadatelství. Součástí trestu má být i to, že světových akcí se nebudou smět účastnit ani jeho funkcionáři a státní představitelé. Sportovci budou moci podobně jako na loňských ZOH v Pchjongčchangu či na atletických MS startovat pouze pod neutrální vlajkou, pokud splní antidopingové podmínky.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž