Vzpěrač Pavlásek zvedal „železné rumpály“ na dvou olympiádách

  9:23
Petr Pavlásek byl jako vzpěrač v těžké váze na dvou olympiádách a procestoval celý svět. Vzpomíná na útok teroristů v Mnichově nebo na šampionát na Filipínách, kde dostali hotelový pokoj bez oken. Začínal přitom s veslováním a atletikou v Týně nad Vltavou.

Dnes si Petr Pavlásek, který v lednu oslavil sedmdesátiny, užívá důchodu. Společníka mu dělá fenka Nela. | foto: Marek Podhora, MAFRA

V minulém roce byl jednou z tváří kalendáře k projektu Jižní Čechy Olympijské. Letos v lednu oslavil sedmdesáté narozeniny. Petr Pavlásek se věnoval méně rozšířenému sportu. Alespoň pro Jihočeský kraj.

„No jo, máte pravdu. Zvedačů železných rumpálů v jižních Čechách moc nenajdete, jestli teda vůbec nějakého,“ pokyvuje hlavou muž, který žije v Týně nad Vltavou. Z něj pochází a do něj se po sportovní kariéře na začátku devadesátých let zase vrátil.

A má pravdu v tom, že vzpěračů na jihu Čech lidé moc nenajdou. A určitě ne těch, kteří by to dotáhli takhle vysoko. A jeho příběh je zajímavý.

Petr Pavlásek si totiž v životě mohl odškrtnout účast na řadě mistrovství světa a Evropy. Jel na dvě olympiády a figuroval i v tehdy prestižním souboji mezi vzpěrači USA a Evropy. Na druhé straně mu po kariéře zůstalo poničené zdraví a pachuť toho, že nejlepší roky nestrávil s rodinou, ale cestováním po světě po vzpěračských soutěžích.

„A víte, co je na tom ještě zajímavé? Já jsem sice sjezdil celý svět, ale znal jsem jen cestování mezi halami, hotely a letišti. A když jsem po revoluci letěl do Kanady, tak jsem si neuměl cestu pomalu ani zařídit. Dřív to za nás všechno někdo dělal a já ani neviděl pas,“ pousměje se Petr Pavlásek.

Přibral, tak skončil s veslováním

Na druhou stranu mu nikdo neupře řadu českých prvenství a velkou píli, již musel tréninku ve sportu, který nikdy nebude na výsluní, obětovat.

„Pavlásek závodil v době premisy – Čím více člověk váží, tím víc zvedne – což v případech Paula Andersona, Leonida Žabotinského, Rudolfa Manga a Vasilije Alexejeva dávalo smysl. Sám na výšku 185 centimetrů dosáhl maxima 172 kilogramů, na soutěžích míval 162 až 167 kilogramů,“ píše se o něm v medailonu na webu muscle-fitness.cz.

Když Petr Pavlásek závodil, měřil 185 centimetrů a na soutěžích míval váhu od 162 do 167 kilogramů.

A právě s váhou je jeho příběh velmi úzce spojený. Petr Pavlásek se narodil dva roky po válce v Týně nad Vltavou. Už v padesátých letech mu zemřeli bratr i otec a on vyrůstal sám s maminkou.

„Měli jsme tehdy staršího učitele na tělocvik a ten nám klukům hodil míč a ať si hrajeme. Tak jsme si hráli. Jen tak. To byly takové naše sportovní začátky,“ popisoval. A pak přišla nabídka, aby s kamarády zkusil závody na pramici. Tak začal veslovat. „Jenže jsem rád jedl. A přes jednu zimu jsem přibral tolik, že když nám na jaře dali nové moderní lodě místo dřevěné pramice, tak jsem do ní skočil a hned ji prorazil. Čapli mě a šel jsem vrhat koulí,“ vzpomíná.

Atletická disciplína mu šla. Dostal se z Týna nad Vltavou do českobudějovického Slavoje a po maturitě zkoušel i přijímačky na Fakultu tělovýchovy a sportu do Prahy. Tam se ale nakonec nedostal. Podle vyjádření školy kvůli tomu, že nevyšplhal bez přírazu na laně.

„Seděl jsem o prázdninách doma a nevěděl, co budu dělat. Pak jsem si všiml inzerátu v novinách, že Elektropodnik hlavního města Prahy nabízí absolventům středních škol nástavbu i s možnou prací. Tak jsem se sebral a jednoho dne jsem vyrazil s elektrikářskou taškou do Prahy,“ vzpomíná.

Úspěšná 70. léta

Pokračoval s koulí v Tyršově domě. A když měl zdravotní problémy a do koule se nemohl pořádně opřít, vyměnil atletiku za vzpírání. Postupoval rychle. Dosahoval řady prvenství. Sám přiznává, že i proto, že v jeho váhové kategorii nebyla až taková konkurence.

A když se vrátil z vojny, stal se sportovním instruktorem v tehdejší Rudé hvězdě Praha, což byl sportovní klub ministerstva vnitra. A byl z něj prakticky profesionální sportovec.

Dnes si Petr Pavlásek, který v lednu oslavil sedmdesátiny, užívá důchodu.

To se psal konec 60. let a následující desetiletí bylo pro Pavláska nejlepší v kariéře. Na mistrovství Evropy reprezentoval sedmkrát s nejlepším umístěním a výkonem v roce 1976 v Berlíně, kde byl čtvrtý. Na mistrovství světa byl šestkrát s nejlepším umístěním v roce 1974 ve filipínské Manile, kde skončil také těsně pod stupni vítězů. Stal se pětkrát mistrem Česka a byl šestý na olympiádě v Mnichově v roce 1972. O čtyři roky později byl i na dalších olympijských hrách v Montrealu, ale tam byl diskvalifikován.

V Mnichově byl přímým svědkem toho, jak palestinští teroristé věznili izraelské sportovce. „Ještě dopoledne jsme s nimi trénovali a pak jsme se jen dívali, jak v místech, kde bydleli, pobíhají lidé v kuklách, a my neměli žádné informace. Vše jsme se dozvídali až z novin,“ popisuje. Při akci zemřeli i tři izraelští vzpěrači a jejich trenér.

Ve své kariéře si cení hodně vysoko čtvrtého místa na mistrovství světa v Manile. „Ani ne tak kvůli výkonu a výsledku, jako spíš kvůli těm podmínkám, ve kterých jsme to dosáhli. Náš tehdejší sekretář zapomněl organizátorům zavolat, že vůbec přiletíme. Nikdo s námi nepočítal. Tři dny jsme se bez peněz a jídla toulali po městě, než nás vůbec organizátoři ubytovali do pokoje hotelu, který neměl okna,“ usmívá se dnes při té vzpomínce. „Navíc tam bylo takové klima, že když člověk došel k čince na pódium, už z něj lilo. Já tehdy shodil snad dvacet kilo.“

Pracoval i na pražské radnici

Kariéru uzavřel na konci sedmdesátých let. A poté vystudoval policejní akademii a jako právník pak pracoval v organizaci Rudé hvězdy i svazových funkcích vzpírání, kde skončil po tom, co jeho tehdejší žena odjela do Švýcarska na návštěvu svého bratra.

Na ministerstvo vnitra se vrátil po revoluci. Pracoval i na magistrátu v Praze a na konci roku 1993 se vrátil do Týna nad Vltavou, kde pracoval na městském úřadě. Do důchodu odešel v roce 2011.

„Dnes už vzpírání nesleduju. Účastním se různých setkání bývalých vzpěračů a olympioniků, ale třeba do olympijského parku v minulém roce jsem nejel. To už mi zdraví nedovolí,“ vysvětluje muž, který má operovaná obě kolena a pravý loket a bez berlí už se neobejde. Co mu ale zůstalo, to je dobrá nálada.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Rallye Šumava ukončila tragická nehoda, zemřela při ní spolujezdkyně

20. dubna 2024  17:16,  aktualizováno  20:59

Tragédie se odehrála při Rallye Šumava. Při sobotní rychlostní zkoušce havarovala nedaleko Strážova...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pardubice - Třinec 6:3. Domácí si k první výhře pomohli drtivým finišem

17. dubna 2024  17:40,  aktualizováno  22:44

Je vyrovnáno. Hokejisté Pardubic dosáhli na své první vítězství v letošním finále extraligového...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Třinec - Pardubice 2:6, série je srovnána. Domácí dostali lekce z přesilovek

21. dubna 2024  16:40,  aktualizováno  21:38

Do Pardubic se extraligové finále přesune za vyrovnaného stavu 2:2. Hokejisté Třince ve čtvrtém...

Lakers zase s Denverem prohráli, tentokrát střelou v poslední sekundě

23. dubna 2024  7:18,  aktualizováno  7:32

Aktualizujeme Nález kryptonitu na LA Lakers potvrzen. LeBronu Jamesovi a spol. se nedaří porazit Denver Nuggets,...

Pastrňákův gól Bostonu k výhře nestačil, Hertl podpořil vítězství Vegas

23. dubna 2024  6:58

David Pastrňák dal po nahrávce Pavla Zachy svůj první gól v aktuálním play off, prohru hokejového...

Haaland. Mbappé. A proč ne ten třetí? Do Hvězdných válek se valí další eso

23. dubna 2024

Premium Vypadalo to, že sotva skončí dlouhá éra nedostižných úžasňáků, odstartuje nová, v typově hodně...

Jágr: Kdybychom baráž neuhráli, hokej by na Kladně pravděpodobně skončil

22. dubna 2024  23:09

V půlce rozhovoru mu zacinkal v kapse mobil. „To mi zvoní budík, kdybych náhodou zaspal. Občas si...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...