(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Bulharští vzpěrači nemají na pokutu za doping, vyhlásili sbírku

  • 8
Bulharská vzpěračská federace se rozhodla požádat někdejší šampiony z velkých akcí o pomoc se získáním prostředků na uhrazení pokuty 250 000 dolarů, kterou jí vyměřila mezinárodní federace IWF za opakované dopingové prohřešky.

Svaz musí částku uhradit do 18. června, jinak mu hrozí, že přijde o licenci a závodníci tak nebudou smět startovat v mezistátních soutěžích.

Bulharsku byla původně za jedenáct pozitivních testů na anabolický steroid stanozolol z roku 2015 vyměřena pokuta 500.000 dolarů, sportovní arbitráž CAS ji ale v prosinci snížila na polovinu. Pro svaz, který se potýká s nedostatkem financí, je to ale i tak momentálně příliš.

„Vyzýváme všechny současné a bývalé evropské, světové a olympijské šampiony a medailisty, jejich trenéry a klubové manažery, jejich rodiny a přátele, všechny občany této země, aby pomohli bulharskému vzpírání v této kritické chvíli,“ uvedli zástupci svazu v emotivní výzvě.

Svaz už se s žádostí o pomoc obrátil i na bulharskou vládu, ta je ale odmítla. Podle ministerstva sportu neexistuje žádný právní důvod, aby pokutu uhradilo.

Bulharsko má momentálně kvůli vysokému počtu dopingových případů mezi svými závodníky z omezené právo startů. Na olympijských hrách v Tokiu v roce 2020 bude smět nasadit jen dva muže a dvě ženy. V Riu de Janeiro před dvěma lety chyběli bulharští vzpěrači za trest úplně.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž