Jiří Orság na olympijských hrách v Londýně

Jiří Orság na olympijských hrách v Londýně | foto: Dan Materna, MAFRA

Vzpěrač Orság: Byl to báječný rok. Jako by mi to někdo dopředu napsal

  • 0
Lázně, příbuzní, kamarádi. Uprostřed měsíčního volna, kdy se úplně vyhýbá svému sportu, je právě vzpěrač Jiří Orság, který dorazil na svátky za rodinou do valašské Karolinky.

"Báječný rok je asi tím úplně nejpřesnějším výrazem," ohlíží se za pár dní čtyřiadvacetiletý Orság za sezonou, v níž získal medaili na mužském kontinentálním šampionátu, poprvé se zúčastnil olympiády a před dvěma týdny obhájil v izraelském Eliatu titul juniorského mistra Evropy v nadhozu v nejtěžší váhové kategorii.

Jak moc si ceníte zlatého loučení s juniorskou kategorií?
Pro mě to bylo úžasné zakončení juniorské etapy, titul pro mě moc znamená. Chtěl jsem obhájit titul z loňska a věděl jsem, že na něj mám natrénováno. Ale bylo mi jasné, že to nebude jednoduché, kromě očekávaných soupeřů se jako vždy i tentokrát objevily neznámé tváře s mimořádnou výkonností. Chtěl jsem vytvořit evropský rekord v nadhozu, což se mi taky povedlo. A bylo to o to zajímavější, že jsem ten rekord nakonec potřeboval k vítězství.

Hned po návratu vás čekal pobyt ve Františkových Lázních. Dostal jste jej jako odměnu za titul?
Ne, desetidenní pobyt byl naplánovaný už snad dva měsíce. Byl tam skoro celý reprezentační tým.

S končícím rokem 2012 musíte být spokojený.
Jednoznačně. Letos všechno vyšlo perfektně. Jako by mi to někdo dopředu napsal. Od seniorské Evropy jsem nečekal nic extra, šlo o to, abychom s týmem vybojovali místo na olympiádě. Individuální výsledky jsme neřešili a mně se podařila medaile v nadhozu. To bylo super. Olympiáda v Londýně mi pak vyšla podle představ. Vytvořil jsem si osobáky, vylepšil i český rekord. Chtěl jsem tam být do osmičky a povedlo se mi ještě o jedno místo lépe. Pak ještě následovalo vítězství na ruském Prezidentském poháru, což jsem vůbec nečekal. A titul na juniorské Evropě byl pověstnou třešničkou na dortu.

Od olympiády uplynuly čtyři měsíce. Změnil se vám nějak život?
Zpětně mi to tak ani nepřijde. I když se mi teď stává, že mě občas lidi poznají. Ne úplně běžně, ale už několik lidí mě na ulici nebo v hospodě zastavilo. Nejdřív si nejsou jistí, ale když jim potvrdím, že jsem to já, tak mi vyjadřují podporu. Je to příjemné.

Pomohla vám účast na olympiádě i finančně?
Nemyslím si, že by přinesla nějaký zvrat. Je pravda, že mám jednoho nového sponzora, firmu vyrábějící oblečení. Její podpora byla rozjednaná už dřív, možná tomu olympiáda pomohla.

Jste velký milovník jídla. Zažíváte přes Vánoce gastrofestival?
Já jsem si užíval už v lázních. Vařili nám špičkově, byly to lahůdky. Doma bude sváteční klasika, všude, kam se podívám, bude ležet cukroví. Každý druh musím ochutnat. Bramborový salát, kapr, řízek. To je samozřejmě nezbytné.

Co vás čeká pak?
Volno mám po dlouhé době, takže bych si kromě rodiny rád užil i kamarádů. V Praze se máme hlásit na první trénink 7. ledna, ale já začnu o něco dřív. Musím na rehabilitace se zápěstími, která pořád nejsou v pořádku. Mám sice pocit, že lázeňské procedury, které jsem měl na zápěstí uzpůsobené, měly něco do sebe, ale řekl jsem si, že nezačnu naplno trénovat, dokud nebudou zápěstí stoprocentní. V tomto roce bylo opravdu náročné udržet se ve formě, když zápěstí pořád bolela. To už znovu nechci podstupovat.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž