Vybrat správně fitness centrum je důležité

Než se poprvé vydáte do fitness centra, měli byste si uvědomit, co od jeho návštěvy očekáváte. Jde vám o zlepšení kondice, zvýšení síly, úbytek váhy a zformování postavy, zlepšení zdravotního stavu, odreagování se a relaxaci? Pokud je vaším cílem jedna či více z těchto možností, pak je nutné pravidelně sportovat nejméně třikrát týdně. Nezapomeňte přitom, že aby se návštěvy pro vás časem nestaly stereotypní, je vhodné do pohybového programu zařadit i sportovní aktivity v přírodě, bazénu nebo na hřišti. Pokusíme se ulehčit vám premiérový vstup do fitness centra, protože tam to známe nejlépe, práce v něm je naším každodenním chlebem.

NEPODCEŇTE DOSTUPNOST

Abyste mohli chodit cvičit opravdu pravidelně, najděte si fitness centrum v blízkosti vašeho bydliště, případně zaměstnání, anebo dobře dostupné osobní i hromadnou dopravou. V kritických dnech potom nebudete moci použít výmluvy typu: "Je to moc daleko!" nebo "Tolik peněz projezdím!" či "Nemám dostatek času na přesun do fitcentra." Tento výběr by však neměl jít na úkor kvality tohoto zařízení. Navštivte jich tedy několik a vybírejte také podle následujících kritérií.

VŠIMNĚTE SI VYBAVENÍ

Rozhodně pohodlnější je komplexní centrum, většinou s aerobním sálem, posilovnou, fit barem a v neposlední řadě s šatnami se sprchou. Lepší fitcentra se mohou pochlubit také soláriem, masážemi, popř. saunou a vy si pak v takovém komplexu můžete zpříjemnit chvíle po cvičení relaxováním a odpočinkem. Opravdu špičková centra navíc mohou klientům nabídnout squashové kurty, bazén nebo i patro bojových umění. V takových sportovních komplexech najde své místo každý člen rodiny.

POROVNEJTE CENY

Zvažte finanční možnosti. V současné době se ceny liší, mezi cenou a kvalitou však nebývá přímá úměra. V menších městech si zacvičíte i za 20 korun aerobik ve školní tělocvičně či v malé posilovně. Ve větších městech ceny stoupají a nejdražší vstupné je v Praze, kde je však také nejpestřejší výběr. Ceny vstupů do posilovny nebo na lekci aerobiku se pohybují od 45 korun v malých starších posilovnách, 70-90 korun v těch lepších, novějších, ovšem také můžete dát několik set korun za vstup do opravdu luxusního, většinou hotelového fitness centra se vším všudy.

POZORUJTE OBSLUHU

Levné vstupné by nemělo jít nikdy na úkor kvality instruktorů v posilovně, lektorů aerobiku nebo obsluhy za barem. Řádně vyškolení zaměstnanci by se k vám měli chovat příjemně a vstřícně. Instruktor v posilovně musí umět poradit, jak správně technicky cvičit, a pomoci s výběrem cviků a přístrojů podle vašich přání a cílů. Na požádání by měl být schopen sestavit tréninkový plán a jídelníček. V některých fitness centrech nabízejí i službu osobního trenéra, který se vám intenzivně věnuje po celou dobu cvičení. Podobné vlastnosti má mít i lektor aerobiku, který navíc musí metodicky zvládnout výuku lekce podle zdravotních kritérií. Služba za barem vám poradí, jaké doplňky výživy užívat, když chcete zhubnout anebo nabrat svalovou hmotu.

CO S SEBOU DO TAŠKY?

Sportovní oblečení, které dobře saje pot a ve kterém se cítíte příjemně. Pokud chcete zakrýt pár kil navíc, pak se neřiďte nejnovějšími trendy a klidně si vezměte dlouhé tričko. Jdete si přece zacvičit, a ne na módní přehlídku. Mnohem víc pozornosti věnujte botám, které by měly být kvalitní, nejlépe kotníkové s odpruženou podrážkou. Investice do kvalitního obutí v ceně 1500 až 3000 se vyplatí. Nebudete se muset potýkat s nepříjemnými otlaky, puchýři a třeba i podvrtnutým kotníkem. Kromě toho kvalitní boty tlumí nárazy a šetří všechny vaše klouby. Z hygienických a zdravotních důvodů si do bot oblečte vždy ponožky. Nezapomeňte na ručník a mýdlo do sprchy, případně i obuv do koupele, zvláště v takových fitcentrech, kde čistota není na prvním místě. Ručník navíc používejte v posilovně z hygienických důvodů. Aby po vámi odcvičené sérii nezůstal na přístroji nebo na lavičce pot, podkládejte si ručník pod sebe či otřete pot z těla. Stejnou funkci splní i na aerobiku nebo na tenise. V lepších fitcentrech vám ručník za poplatek půjčí. Dále si nezapomeňte sbalit láhev s iontovým nápojem nebo s čistou vodou bez bublinek. Ve většině fitness komplexů si jej můžete zakoupit v baru stejně jako potravinové doplňky pro urychlení odbourávání tuku nebo pro stavbu svalové hmoty.

DOBRÁ RADA NAKONEC

Pokud jdete do fitcentra opravdu poprvé a máte trošku strach, pak je nejlepší první návštěvu absolvovat se skupinou přátel či v páru. Stejně tak vás parta podrží v den, kdy se vám zrovna nebude chtít cvičit nebo budete unaveni anebo budete mít starosti. Věřte, že pohyb je nejlepší lék na tyto všechny stavy a po cvičení jistě ucítíte příliv nové energie.



Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: obuv